Mało znane orzechy. Idealna przekąska, gdy cierpisz na bóle reumatyczne, wysoki cholesterol i masz wysoki cukier
Orzechy piniowe, jako obfite źródło witamin i minerałów, uznawane są za remedium na rozmaite dolegliwości. Dodatkowo pełnią one funkcję naturalnego afrodyzjaku i składnika wspomagającego proces odchudzania. Czym dokładnie są orzechy piniowe? Jak wpływają na zdrowie i co można z nich przyrządzić?
Nie wszyscy wiedzą, że orzechy piniowe są często nazywane piniolami. Te nieduże ziarenka, a właściwie nasiona, które pozyskuje się z szyszek kilku gatunków sosen występujących na terenie Europy. Ten rodzaj orzechów dostępny jest także na kontynencie azjatyckim, jednak jakościowo nie dorównuje tym europejskim. Co sprawia, że piniole są tak cenione w diecie i medycynie niekonwencjonalnej?
Orzechy piniowe, jako źródło witamin, minerałów i wielu innych cennych substancji, cieszą się coraz większą popularnością wśród fanów zdrowego odżywiania. Ponadto, dzięki swojemu wyjątkowemu, lekko maślanemu posmakowi, uchodzą one za pyszny dodatek do różnorodnych dań. Co dokładnie kryją w sobie orzechy piniowe? Wartości odżywcze tego produktu są wręcz imponujące.
Piniole stanowią prawdziwą skarbnicę witamin C, A, E i K oraz tych z grupy B. Ponadto obfitują one w nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor), które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie. Warto dodać, że na 100 g tego daru natury przypada nawet 14 g białka, co z pewnością zainteresuje osoby aktywne fizycznie i pozbywające się nadprogramowych kilogramów.
Nie bez powodu w medycynie naturalnej za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków uznaje się właśnie orzechy piniowe. Właściwości pinioli, zwłaszcza wysoka zawartość cynku, który odpowiada za poprawę płodności u mężczyzn, stawia te ziarenka na pierwszym miejscu w porównaniu do innych orzechów.
Poruszając temat pinioli i ich cennych własności, warto wspomnieć przede wszystkim o ich potencjale przeciwnowotworowym. Obecna w nich witamina E, czyli silny przeciwutleniacz, skutecznie neutralizuje wolne rodniki i łagodzi skutki stresu oksydacyjnego. W konsekwencji zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, włączając w to raka wątroby.
Nie bez powodu orzechy piniowe uchodzą za sprzymierzeńców odchudzania. Są one nie tylko bogate w białko, ale również niezwykle sycące, dzięki czemu niwelują zachcianki na przekąski między posiłkami. Ponadto stanowią one ciekawy dodatek do menu, uatrakcyjniając nawet najbardziej monotonne posiłki - i to nie tylko desery!
Cierpisz na dolegliwości ze strony układu kostnego, np. reumatyzm lub osteoporozę? Zatem każdego dnia zjadaj porcję orzechów piniowych! Okazuje się, że kryjące się w nich substancje odżywcze regulują proces wchłaniania wapnia przez kości, dzięki czemu pozytywnie oddziałują na ich kondycję. Pozostałe układy w twoim organizmie także na tym skorzystają!
Jako skarbnica kwasów tłuszczowych, orzechy piniowe obniżają poziom "złego" cholesterolu i usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego. Na uwagę zasługuje również fakt, że posiadają one niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą sięgać po nie osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością. Warto dodać, że obecne w nich związki wykazują korzystny wpływ na kondycję skóry, w tym cery.
Spożywanie pinioli nie pozostaje bez znaczenia dla pracy układu odpornościowego. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych pomagają one zniwelować łagodne objawy przeziębienia. Ponadto świetnie sprawdzają się przy dolegliwościach żołądkowych, ale niestety nie każdy może sobie na nie pozwolić. Dlaczego?
Kiedy nie należy sięgać po orzechy piniowe? Przeciwwskazania do ich stosowania to przede wszystkim alergia lub nadwrażliwość pokarmowa. Mówi się, że reakcje alergiczne na piniole zdarzają się bardzo rzadko, jednak mimo to warto zachować czujność.
Olej piniowy
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że z pinioli można uzyskać smaczny olej piniowy. Jest to produkt tłoczony na zimno, który charakteryzuje się jasnożółtym zabarwieniem i typowo orzechowym zapachem. Słynie on z bardzo wysokiej jakości i znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle farmaceutycznym i w pielęgnacji.
Olej piniowy posiada niską temperaturę dymienia, co oznacza, że nie nadaje się do smażenia. Oczywiście można wykorzystać go w inny sposób, np. jako dressing do sałatek, makaronów czy pieczonych warzyw. Jeśli chodzi o branżę leków i suplementów diety, można natknąć się na niego m.in. w syropach na suchy kaszel, ponieważ wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.
Aby olej piniowy jak najdłużej zachował swoją świeżość i cenne właściwości, należy go odpowiednio przechowywać. Dobrze jest trzymać go w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w ciemnej szklanej butelce. W razie potrzeby możesz wstawić go do lodówki. Same orzechy piniowe - jeśli nie są łuskane - przełóż do hermetycznie zamykanego opakowania i przechowuj w warunkach chłodniczych.
Orzechy piniowe wyróżniają się bardzo dużą uniwersalnością. Można spożywać je zarówno na surowo, jak i po uprażeniu. Świetnie sprawdzają się one jako szybka i zdrowa przekąska oraz dodatek do wielu dań - również tych wytrawnych. Dorzucając je do mięs, makaronów czy sałatek, sprawisz, że zyskają one przyjemny, lekko maślany posmak. Do czego stosować orzechy piniowe? Poznaj najsmaczniejsze propozycje i już dziś wprowadź je do swojego jadłospisu!
Sałatka z orzechami piniowymi, serem feta i pomidorem
Sałatka z orzechami piniowymi, serem feta i pomidorem to idealna opcja dla osób gustujących w prostych, ale odżywczych daniach. Poza wymienionymi składnikami do jej przyrządzenia potrzebujesz miksu sałat z rukolą, awokado, miodu, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Realizację przepisu rozpocznij od umycia sałaty. Po przełożeniu jej do miski dorzuć do niej prażone piniole oraz pokrojone w kostkę pomidory, ser feta i awokado. Całość polej dressingiem na bazie miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Jeśli preferujesz ostrzejsze akcenty, możesz dosypać pół łyżeczki sproszkowanego chili.
Ciasteczka z orzechami piniowymi
Piniole - jak na orzechy przystało - stanowią idealny dodatek do różnego rodzaju deserów. Szukasz pomysłu na szybką słodką przekąskę z ich zawartością? Zatem postaw na piniowe ciasteczka! Aby je wyczarować, musisz zaopatrzyć się dodatkowo w cukier, mąkę, masło, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie komponenty - poza orzechami - aż do otrzymania jednolitej konsystencji. W kolejnym kroku dołóż orzechy piniowe i przełóż porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując z nich płaskie ciasteczka. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 10 minut. Gotowe ciastka powinny być lekko zarumienione. Smacznego!
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność
Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało