Herbatkę z aromatycznych ziarenek piję co rano. Talia się wysmukla, jelita lepiej pracują
Odkąd piję tę herbatkę codziennie, moja waga spadła, a talia stała się smukła jak nigdy wcześniej. Koleżanki z pracy pytają, jak to zrobiłam i chcą znać sekret. Za zrzuceniem zbędnych kilogramów kryje się też szereg właściwości dla zdrowego organizmu. Szczególnie dobrze zaczęły działać jelita.
Kozieradka to nie tylko aromatyczna przyprawa, która podkręci smak wielu dań. Jej właściwości lecznice wykorzystywane są w ziołolecznictwie od setek lat. Z tego powodu z ziarenek warto zaparzyć zdrową herbatkę.
Kozieradka to ziele cechującej się bogatą zawartością witamin z grupy B i witaminy C. W dodatku ma dużą ilość minerałów jak potas, fosfor, magnez, wapnia, żelaza i cynku. Nie zabrakło również związków antyoksydacyjnych, czyli m.in. flawonoidów.
Taki skład sprawia, że kozieradka ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Napar z niej wesprze trawienie poprzez wytwarzanie soku trzustkowego i żołądkowego. Złagodzi objawy choroby wrzodowej i stany zapalne błony śluzowej żołądka. Zmniejszy ilość występujących wzdęć, podkręci metabolizm, zapobiegając zaparciom. Ziele będzie stanowić swoistą ochronę dla wątroby.
Nasiona kozieradki obniżą poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów. Zawarte w nich saponiny spowolnią wchłanianie tłuszczu z posiłków. W ten sposób zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak m.in. udar, zawał, choroba wieńcowa, miażdżyca.
Co więcej, regularne picie naparu z kozieradki obniży stężenie glukozy we krwi. Zahamują aktywność enzymów odpowiadających za rozkład węglowodanów. Zmniejszą wzrost stężenia cukru we krwi po zjedzonym posiłku i zwiększą wrażliwość tkanek na insulinę.
Kozieradka to także właściwości bakteriobójcze. W połączeniu z działaniem przeciwzapalnym napar z przyprawy będzie idealnym wsparciem organizmu w czasie przechodzonych infekcji, przeziębień i grypy. Wzmocni odporność i zapobiegnie następnym zachorowaniom.
Herbatka z kozieradki podkręca metabolizm, dzięki czemu jest wspomagaczem przy odchudzaniu. Napar piję codziennie rano, a efekty są zniewalające. Jelita o wiele lepiej pracują, a w talii zgubiłam kilka centymetrów.
Zrobienie herbatki z kozieradki jest bardzo proste. Do kubka wystarczy wsypać 1-2 łyżeczki przyprawy, a następnie zalać je wrzącą wodą. Całość zostaw pod przykryciem na około 15 minut.
Po tym czasie napar jest gotowy do picia. Można go przyjmować, gdy jeszcze będzie ciepły lub też poczekać aż przestygnie. Herbatę z kozieradki najlepiej pić z rana na czczo. Później, w ciągu dnia, należy ją pić po posiłku. Nie należy przekraczać 3 szklanek naparu dziennie.
Źródło: terazgotuje.pl, poradnikzdrowie.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?