Reklama
Reklama

Mało znany, a dużo zdrowszy od oliwy. Stosuj, będziesz mieć serce jak dzwon i cukier w normie

Olej rydzowy powstaje z nasion lnianki siewnej, jednej z najstarszych roślin oleistych uprawianych na terenach Europy. Produkt ten charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi oraz pomaga zadbać o kondycję włosów, skóry i paznokci. Olej rydzowy może być stosowany jedynie w określonej temperaturze. Na co konkretnie wpływa olej z lnianki? Jak go wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji? Odpowiadamy.

Olej rydzowy

Olej rydzowy jest produkowany z nasion lnianki siewnej, która występuje pod wieloma nazwami, m.in. rydz, lennica, ryżyk czy też lnicznik. Niegdyś olej rydzowy był stosowany jako zamiennik tłuszczu zwierzęcego w mniej zamożnych, wiejskich domach. To właśnie od niego pochodzi słynne polskie powiedzenie "lepszy rydz niż nic".

Olej z nasion lnianki siewnej charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów omega-3 i omega-6, ponieważ stanowią one aż 90% jego składników. Te nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, m.in. zapobiegają zawałom serca, miażdżycy i udarom mózgu oraz obniżają ciśnienie krwi. Ponadto wpływają również na wzmocnienie odporności, co jest niezwykle ważne w sezonie jesienno-zimowym.

Zobacz też: Wystarczy łyżeczka dziennie, by zahamować apetyt. Pomaga też na wysoki cukier i cholesterol

Olej rydzowy jest bogatym źródłem witaminy E, ponieważ już 100 g produktu pokrywa jej sześciokrotne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka. Ze względu na wysoką zawartość tego związku, olej z lnianki odznacza się właściwościami regenerującymi oraz łagodzącymi. Oprócz tego olej ten zawiera witaminy z grupy B, witaminę A oraz liczne sterole roślinne. Dzięki tak bogatemu składowi olej rydzowy jest stosowany w pielęgnacji włosów, skóry i paznokci

Jak stosować olej rydzowy w kuchni?

Olej rydzowy charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Jest lekko gorzkawy z wyczuwalnymi nutami cebulowymi oraz korzennymi. Niestety nie nadaje się do smażenia. Olej z lnianki musi być spożywany na zimno, dlatego nie powinien być dodawany do potraw, których temperatura przekracza 40°C.

Olej rydzowy jest idealnym dodatkiem do sałatek, pesto i pieczywa. Doskonale komponuje się również z serami i daniami rybnymi. Olej z lnianki można również wykorzystać jako zdrowy dodatek do koktajli warzywnych lub smoothie. Już jedna łyżka oleju dziennie będzie pozytywnie wpływać na zdrowie.

Inne zastosowanie oleju rydzowego

Za sprawą cennych wartości odżywczych olej rydzowy może być wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Jako stały element diety korzystnie wpłynie na kondycję włosów, skóry i paznokci. Może być również stosowany zewnętrznie, jako kosmetyk

Olej rydzowy zmniejsza łamliwość końcówek włosów, przez co dodaje im blaski. Dzięki temu jest ochoczo stosowany do pielęgnacji głównie suchych i zniszczonych włosów. Olej z lnianki wykazuje również właściwości łagodzące, dzięki czemu bardzo dobrze działa na podrażnioną skórę głowy oraz stany zapalne wywołane zmianami trądzikowymi i poparzeniami słonecznymi. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Aromatyczna, pachnąca i rozgrzewająca. Przepis na zupę z kasztanów dostałam od przyjaciółki

W sklepie omijamy, a szkoda, bo przyspiesza metabolizm i wchłanianie cukrów. Robię z niego pyszną zapiekankę

Smakuje jak najlepsza chałwa przywieziona z Turcji. Robię ją z moich ulubionych orzechów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki