Mało znany, ale bardzo zdrowy sok. Usuwa toksyny z organizmu, wspomaga trawienie, włosy są lśniące
Choć sok z czarnej rzepy nie cieszy się aż taką popularnością jak imbir czy seler naciowy, powoli wraca do łask. I bardzo dobrze, ponieważ niewiele produktów działa z jednej strony tak wszechstronnie, z drugiej – tak szybko. Ten naturalny eliksir wspiera trawienie, oczyszcza organizm z toksyn i przywraca blask włosom. I co najlepsze: możemy zrobić go samodzielnie w domu. Bez chemii i sztucznych dodatków.
Czarna rzepa to warzywo znane od pokoleń. Mimo to dziś traktowane jest raczej jako kulinarna ciekawostka. Dzieje się tak zapewne ze względu na intensywny smak oraz charakterystyczny zapach, którymi się cechuje. Nie warto jednak oceniać go na pierwszy rzut oka, ponieważ to prawdziwy koncentrat zdrowia – jego działanie rekompensuje wszystkie "niedogodności".
W istocie to błyskawiczny i naturalny detoks, środek wspomagający trawienie, ale też pogromca toksyn i sprzymierzeniec dla osłabionych włosów. Tym cenniejszy w czasach, gdy na każdym kroku bombardowani jesteśmy przetworzoną żywnością i różnego rodzaju zanieczyszczeniami, a także wszechobecną presją i towarzyszącym jej stresem.
Jak wspomnieliśmy, sok z czarnej rzepy wraca do łask, co oznacza, że coraz częściej można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i online. Warto jednak zaznaczyć, iż przed zakupem należy dokładnie zapoznać się z etykietą. Otóż najlepszy sok to ten tłoczony na zimno, bez dodatków konserwantów, cukru czy sztucznych aromatów.
Jak zrobić sok z czarnej rzepy samodzielnie? To bardzo proste. Potrzebujemy kilku rzep i sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Najlepiej wybierać produkty od lokalnych rolników lub ze sprawdzonego źródła – świeże, twarde oraz bez miękkich miejsc. Zaczynamy od dokładnego umycia zakupionej czarnej rzepy, najlepiej pod bieżącą wodą.
Co ważne, nie trzeba jej obierać, ponieważ skórka zawiera sporo cennych substancji. Następnie kroimy warzywa na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się do sokowirówki lub wyciskarki. Powoli i uważnie przetwarzamy kawałki, zbierając sok do słoika. Gotowy sok najlepiej wypić od razu. Jeśli jednak decydujemy się na przechowywanie w lodówce, pamiętajmy, że po 48 godzinach straci na swoich właściwościach. Przygotowując sok z czarnej rzepy samodzielnie, maksymalizujemy jego właściwości zdrowotne. Zyskujemy ponadto pewność, że nie pijemy niczego przetworzonego ani sztucznego.
Po pierwsze, sok z czarnej rzepy działa jak naturalny oczyszczacz organizmu. Wspomaga pracę wątroby, przyspiesza usuwanie toksyn i pomaga w regeneracji komórek. Cechuje się silnym działaniem moczopędnym, a więc wspiera proces detoksykacji. Po drugie, zawarte w nim substancje (jak choćby siarkowe czy witamina C) wzmacniają odporność. Po trzecie: błonnik. Ten z kolei wspiera pracę jelit i chroni przed zaparciami.
Co więcej, czarna rzepa to skuteczne wsparcie dla osób marzących o zdrowych, mocnych i lśniących włosach. Sok stymuluje mianowicie krążenie w skórze głowy, wzmacnia cebulki i przeciwdziała wypadaniu.
Zobacz także: 7 pomysłów na karczocha. Warzywo o orzechowym smaku, które wspomaga trawienie
Jako że sok z czarnej rzepy ma bardzo intensywny smak, najlepiej zacząć od małych ilości – łyżeczka do dwóch dziennie to dobra dawka na początek. Stopniowo można ją zwiększyć o kolejną łyżkę, ale nie warto przesadzać, gdyż pojawia się ryzyko obciążenia wątroby. Kiedy sięgać po sok z rzepy? Rano lub wieczorem, ponieważ właśnie wtedy organizm najlepiej wykorzystuje jego właściwości oczyszczające.
Soku z czarnej rzeczy unikać powinny osoby z chorobami wrzodowymi, stanami zapalnymi żołądka oraz dwunastnicy. Nie zaleca się go też kobietom w ciąży bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Jeśli chodzi z kolei o dzieci oraz osoby starsze, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Są soki modne i są soki skuteczne. Mimo że sok z czarnej rzepy nie trafia na okładki magazynów o zdrowiu, jeśli chodzi o działanie – zostawia konkurencję daleko w tyle.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Cudowny napar na stres, zmęczenie i bóle. Działa na organizm jak relaksująca muzyka
Reguluje pracę jelit, pomaga w odchudzaniu. Mało znana fasola, którą mogą jeść cukrzycy
Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki. Jest dobry dla serca, poprawia trawienie i wygląd skóry