Reklama
Reklama

Mało znany sok na dobrą pracę jelit i krążenie. Warto zrobić samemu i trzymać w zapasie

Sok z granatu to napój, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również wysoką wartością odżywczą. Jest on źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, w tym jelita i układ krążenia. Jak zrobić sok z granatu i dlaczego warto go spożywać?

Granat to owoc o intensywnie czerwonych pestkach i delikatnie cierpkim smaku. Przez wiele lat był on trudno dostępny, jednak w ostatnim czasie zyskał na dużej popularności - dziś można kupić go w większości sklepów i to przez cały rok. Owoc ten świetnie sprawdza się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do potraw, w tym deserów, koktajli i sałatek. Ponadto można przyrządzić z niego pyszny napój, który uchodzi za prawdziwą bombę odżywczą. Jak zrobić sok z granatu i kto powinien go spożywać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Reklama

Na co jest dobry sok z granatu?  

Sok z granatu to skarbnica składników odżywczych. Można znaleźć w nim rozmaite witaminy i minerały, w tym witaminy C i K, kwas foliowy, miedź, potas, mangan oraz cynk. Co więcej, stanowi on obfite źródło przeciwutleniaczy, w tym polifenoli - na szczególną uwagę zasługują elagotaniny, które odpowiadają za większość jego prozdrowotnych właściwości. 

Na co jest dobry sok z granatu? W pierwszej kolejności warto wspomnieć o korzystnym wpływie na układ krążenia. Pewna metaanaliza ośmiu badań wykazała, że picie jednej szklanki soku z granatu dziennie może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi o około pięć mmHg. Działanie hipotensyjne zaobserwowano już po niecałych dwóch tygodniach jego regularnego spożywania.  

Dlaczego jeszcze warto sięgać po sok z granatu? Chociażby ze względu na pozytywne oddziaływanie na układ pokarmowy. Istnieją dane naukowe, które sugerują, że obecne w nim związki - zwłaszcza polifenole - łagodzą niektóre objawy IBD, czyli chorób zapalnych jelit. Co więcej, napój ten posiada potencjał przeciwzapalny, przeciwnowotworowy i przeciwdrobnoustrojowy.  

Sprawdź także: Jedz, póki jeszcze są. Maja niewiele kalorii, poprawiają pracę jelit i wzrok

Kto powinien pić sok z granatu?

  

Jako że napój ten może poszczycić się licznymi właściwościami, na jego spożywaniu skorzysta wiele osób. Jest on polecany m.in. przy takich schorzeniach i dolegliwościach jak:  

  • nadciśnienie,  
  • podwyższony cholesterol,  
  • osłabienie odporności, 
  • choroba Alzheimera,  
  • choroby zapalne jelit,  
  • zapalenie stawów,  
  • problemy z pamięcią.  

Warto jednak mieć świadomość, że sok z granatu nie jest wskazany dla każdego. Może on wchodzić w interakcje z lekami, w tym niektórymi antybiotykami, warfaryną oraz środkami przeciwcukrzycowymi. Szczególną ostrożność przy jego spożywaniu powinny zachować również osoby zmagające się z nadkwaśnością żołądka, zapaleniem trzustki oraz wrzodami żołądka. Należy zaznaczyć, że jego zbyt duże ilości mogą wywołać zaburzenia żołądkowo-jelitowe, np. biegunkę lub zaparcia. 

Jak zrobić sok z granatu? 

Zastanawiasz się, jak zrobić sok z granatu? Jest to niezwykle proste. Do jego przygotowania potrzebujesz dojrzałych owoców, czyli takich o gładkiej i lekko lśniącej skórce. Z jednej sztuki wychodzi około 100 ml płynu, dlatego lepiej zaopatrzyć się w kilku sztuk.  

Pierwszym krokiem jest wydobycie pestek - możesz przekroić owoc na pół i wyjąć je ręcznie lub wydrążyć łyżeczką. Ziarna umieść w wyciskarce wolnoobrotowej, prasie do owoców lub - w przypadku braku sprzętu - rozgnieć i przeciśnij przez gazę lub drobne sitko. 

Granat możesz połączyć z innymi owocami, np. pomarańczami, grejpfrutami lub żurawiną. Jeśli chcesz, aby sok był mniej intensywny i cierpki w smaku, rozcieńcz go z wodą. Pamiętaj, że możesz dodawać go także do koktajli, marynat, dipów, herbat i deserów.  

Jak przechowywać sok z granatu?  

Domowy sok z granatu najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, jednak - jeśli nie wypijesz go od razu - możesz przechowywać go w lodówce do trzech dni, w szczelnie zamkniętej butelce. Jeżeli chcesz mieć go dłużej po ręką, możesz go zapasteryzować. Pamiętaj jednak, że choć wydłuży to jego trwałość, to jednocześnie pozbawi go części cennych składników odżywczych.  

Źródła: medicalnewstoday.com, vitapedia.pl, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Dobra ryba dla seniora. Chroni serce i stawy, obniża wysoki cholesterol

Kasza dobra dla seniorów i cukrzyków. Wspomaga pracę serca, stabilizuje cukier i cholesterol

Ma orzechowy, lekko słodkawy smak. Przyspiesza metabolizm i dobrze działa na serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | owoce