Jedz, póki jeszcze są. Maja niewiele kalorii, poprawiają pracę jelit i wzrok
Słodkie, soczyste i bardzo zdrowe, jeżyny to jedne z najsmaczniejszych owoców lata. Chociaż sezon na nie trwa już od początku lipca, w wielu ogrodach dojrzewają dopiero w sierpniu. Często kusi nas, aby zjeść je prosto z krzaka. Tu może pojawić się pytanie, czy myć jeżyny przed zjedzeniem? Na te i inne pytania odpowiemy w poniższym artykule.
Dietetycy i lekarze zachęcają, aby starać się jeść sezonowo. Metoda ta nie jest żadnym odkryciem, polega na tym, aby sięgać po te owoce i warzywa, które dojrzewają w bieżącym okresie w naszej strefie klimatycznej. Właśnie w ten sposób jadano dawniej. Nasze babcie doskonale wiedziały, że najzdrowsze i najsmaczniejsze są smakołyki, które rosną w ogrodach i sadach. Dziś przyjrzymy się bliżej jeżynom, które można nazwać polskim superfood.
Jeżyna, nazywana też ostrężyną oraz ożyną, jest rośliną należącą do rodziny różowatych. Często można spotkać je w przydomowych ogródkach, owoce te często również rosną dziko w lasach. Jeżyny są bardzo zdrowe, dzięki czemu będą doskonałą przekąską. Można również przygotować z nich przetwory, dżemy, kompoty, czy owoce w zalewie, mogą być również pysznym dodatkiem do wypieków i deserów.
Podobnie jak inne owoce jagodowe w ciemnym kolorze, jeżyny są prawdziwą skarbnicą substancji o działaniu przeciwutleniającym. Swój charakterystyczny kolor zawdzięcza barwnikom, antocyjaninom. Wśród cennych antyoksydantów znajdujących się, warto wymienić także flawonoidy czy kwasy fenolowe, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, chronią go przed stresem oksydacyjnym, a także mają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, czy przeciwnowotworowe.
Co ciekawe, właściwości wspierające organizm mają nie tylko owoce, ale i liście jeżyny. Można przygotować z nich napar, który pomaga na dolegliwości żołądkowe, oraz wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Sprawdź także: Owoc z wielką mocą, rzadko jemy na surowo. Wspomaga serce i oczy, reguluje cukier
Jeżyny to owoce bogate w witaminę C, która wspiera odporność, oraz ma działanie antyoksydacyjne, a także witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości, ponieważ między innymi świetnie wpływa na kondycję skóry. Obecna jest w nich także witamina K, która wspiera zdrowie układu kostnego, a także pomaga dbać o prawidłową krzepliwość krwi. Co więcej, w owocach tych znajduje się również mangan, składnik mineralny, który wzmacnia kości, oraz jest niezbędny do prawidłowej pracy układu immunologicznego.
Jeżeli dbasz o zdrowie układu pokarmowego, jeżyny będą świetnym uzupełnieniem twojej diety. Zawarty w nich błonnik poprawia trawienie, wspiera pasaż jelitowy, a także korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Owoce te są także dobrym wyborem dla odchudzających się osób, w 100 g znajduje się jedynie 43 kcal. Mają również niski indeks glikemiczny, wynosi 25, dlatego sprawdzą się w jadłospisie diabetyków oraz osób z insulinoopornością.
Jak jeszcze jeżyny wpływają na organizm? Kompozycja zawartych w nich składników korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, zdrowie oczu, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
W dzieciństwie zajadaliśmy się owocami prosto z krzaka i nikt za bardzo nie przejmował się, czy negatywnie wpłynie to na nasze zdrowie. Jednak według obecnej wiedzy, wszystkie owoce i warzywa, niezależnie od tego czy zerwiemy je w ogródku, czy kupimy w sklepie, powinny być umyte przed spożyciem. Pozwoli to usunąć nie tylko brud czy piasek, ale i pasożyty, bakterie, czy pestycydy, które mogą znajdować się na ich skórce. Dlatego jeżyny również należy myć przed jedzeniem. Popularną metodą pozbycia się z owoców substancji, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie, jest zanurzenie ich na chwilę w misce z wodą z dodatkiem octu lub sody oczyszczonej. Następnie należy je przepłukać na sitku pod bieżącą wodą.
Źródła: terazgotuje.pl, wapteka.pl
Zobacz też:
Naturalny słowiański napój dla zdrowia. Redukuje stres, poprawia trawienie i wzmacnia organizm
Niezwykły polski superfood nie tylko dla cukrzyka. Ma arsenał antyoksydantów, działa przeciwzapalnie