Reklama
Reklama

Mamy na pęczki, a rzadko jemy i używamy w kuchni. Szkoda, bo dobrze działa na poziom cukru, serce i kości

Owoce morwy wyglądają jak wydłużone i nieco przerośnięte maliny czy jeżyny. Występują w kilku rodzajach, różniących się kolorem i nieco właściwościami leczniczymi. Wciąż mało kto je uprawia lub kupuje w sklepie, a szkoda, bo to zdrowa i smaczna przekąska. Morwę można wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów.

Istnieje kilka rodzajów morwy - wyróżnić można białą, czarną i czerwoną. Dziś roślina naturalnie występuje w Azji, Afryce i Ameryce Północnej, choć znana jest już od starożytności. Uprawiano ją wówczas w Chinach, ze względu na liczne hodowle motyli jedwabników, które żywiły się liśćmi morwy. W Europie owoce pojawiły się w średniowieczu. 

Morwa - wartości odżywcze i właściwości

Morwa ceniona jest za swój bogaty skład. Owoc zawiera silne antyoksydanty, witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Do najważniejszych wartości odżywczych należą m.in. witamina C i K, żelazo i potas. Dzięki temu chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, starzeniem się komórek i różnymi chorobami cywilizacyjnymi (w tym nowotworami i cukrzycą). 

Reklama

Witamina C pobudza produkcję kolagenu, odmładzając cerę, ale też wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina K z kolei jest ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowych kości. Odpowiedni poziom żelaza w organizmie zapobiega anemii i wzmacnia mięśnie, a potasu - pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi oraz wspiera zdrowe funkcjonowanie serca i nerwów. Dlatego do swojej diety morwę powinni włączyć seniorzy.

Nie bez znaczenia jest też błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Nie tylko przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit, ale też zapewnia uczucie sytości na dłużej. 

Zastosowanie owoców morwy w kuchni

Owoce morwy można jeść na surowo, suszyć lub używać do przetworów. Charakteryzują się słodko-kwaskowatym smakiem. Jak wykorzystać je w kuchni? 

Można zajadać je samodzielnie jako zdrową przekąskę. Warto dorzucić je od czasu do czasu do zdrowego koktajlu, smoothie, lemoniady, a nawet sałatki (nie tylko tej owocowej). Morwa to także rewelacyjny dodatek do deserów - zarówno jako składnik ciast, jak i dekoracja w pucharku. 

Dobrym pomysłem na te owoce są też wszelkie przetwory. Z morwy przygotujesz pyszne dżemy, soki, sosy owocowe do mięs, a nawet wino. W przypadku konfitur wystarczy gotować morwę z cukrem i wodą, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Potem można nią posmarować kanapki albo użyć jako słodkie nadzienie do naleśników. 

Suszona morwa to z kolei idealny składnik owsianki albo domowego musli

Nazywane jest "owocem bogów". Pomaga, gdy się odchudzasz, odmładza i chroni przed chorobami

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Czy znasz świąteczne zwyczaje i przesądy związane z jedzeniem?

Jest zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem. Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm

To najzdrowsze mięso, ale na polskim stole pojawia się od święta. Bez chemii, mało tłuszczu, dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowie