Reklama
Reklama

Miód inny niż wszystkie. Na wątrobę i stany zapalne żołądka działa zbawiennie

Ani wielokwiatowy, ani akacjowy czy gryczany. Jak wybierasz miód, to sięgaj tylko po polski miód rzepakowy. To nasze narodowe dobro i miód zupełnie inny niż wszystkie. Fenomenalny smak i aromat, a za nim kryje się moc właściwości dla wątroby i żołądka. Tak go stosuj, żeby działał jak najlepiej.

Wiadome jest, że miód to samo zdrowie. Nie każdy jest jednak sobie równy. W zależności od tego, skąd pszczoły pobierały nektar, między miodami będą występować drobne różnice. Zauważalne są one już na pierwszy rzut oka. Różnią się między sobą smakiem, kolorem, konsystencją. Poza tym to odmienne właściwości dla organizmu. W czołówce najzdrowszych znalazł się miód rzepakowy.

Miód rzepakowy - nasze narodowe dobro

Polska słynie z dużej ilości upraw rzepaku. Kiedy tylko przychodzi przełom kwietnia i maja, pola obsypują się żółtymi kwiatami, tworząc z daleka piękny, wręcz słoneczny dywan. Pojawienie się kwiatów skutkuje nie tylko pięknymi widokami. To zarazem szansa dla pszczół na pozyskanie ich wyjątkowego nektaru

Reklama

W efekcie wytwarzają miód rzepakowy. Jest to pierwszy miód pozyskiwany w ciągu roku. Stał się on naszym narodowym dobrem, którym nie sposób się nie zajadać. Na tle innych naprawdę wyróżnia się. 

Miód rzepakowy ma kremową i jedwabną konsystencję. Od razu po pozyskaniu go z ula ma słomkową barwę. Bardzo szybko krystalizuje się i przybiera kremowy, wręcz biały kolor. W smaku jest bardzo słodki. Jego aromat jest delikatny i kwiatowy

Sprawdź także: Herbata angielskiego hrabiego. Poprawia trawienie, obniża ciśnienie i wycisza

Jakie właściwości ma miód rzepakowy?

Miód rzepakowy to bogaty skład obfitujący w antyoksydanty w postaci garbników, flawonoidów czy olejków eterycznych. Z witamin dostarczy witaminy K, C, PP, witamin z grupy B (B1, B2, B6). Z minerałów to głównie żelazo, potas, wapń czy sód. Pozytywne działanie wykażą również kwasy organiczne zawarte w płynnym złocie (m.in. kwas mrówkowy, jabłkowy, mlekowy). 

Miód rzepakowy wykazuje szereg właściwości dla wątroby. Zawiera on cukry proste łatwo przyswajalne przez narząd. Przez to potrafi zwiększyć zdolność wątroby do detoksykacji. Wesprze usuwanie z niej toksyn, nagromadzonych metali ciężkich i patogenów. Jednocześnie złagodzi jej stany zapalne

Właściwości przeciwzapalne miodu rzepakowego zadziałają nie tylko na wątrobę. Wyciszone zostaną stany zapalne ze strony układu moczowego. Wyciszą się zapalenia w układzie pokarmowym, szczególnie te towarzyszące chorobom żołądka czy dwunastnicy. Dodatkowo ich tkankom pomoże się zregenerować i powrócić do zdrowia. 

Regularne przyjmowanie miodu rzepakowego będzie skutkować odbudową odporności. Wpłynie bakterio- i grzybobójczo. Zmniejszy ryzyko rozwoju różnych chorób, w tym zwykłych przeziębień, chorób górnych dróg oddechowych. Pozwoli na szybsze odzyskanie zdrowia i dawnych sił. 

Jak stosować miód rzepakowy?

Miód rzepakowy warto stosować jako dodatek do napojów. To najprostsza i najkorzystniejsza forma podania pszczelego produktu. Urozmaicimy nim domową lemoniadę, mrożoną herbatę.  

Miód jest także popularnym dodatkiem do herbaty lub kawy na gorąco. Należy natomiast pamiętać, że w wysokich temperaturach traci on swoje właściwości. Aby tak nie było, temperatura napoju nie może przekraczać 40 st. C

Poza tym miodem rzepakowym urozmaicimy śniadaniową chałkę, chrupiący chleb z ziarnami czy domowe bułki. Na słodko przyrządzimy z nim twarożek. 

Ile go jeść dziennie, żeby przynosił efekty? Wystarczyć mogą już dwie łyżeczki dziennie miodu rzepakowego.

Źródło: aptekarosa.pl, medpak.com, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedz, bo ma dobry wpływ na skórę i chroni przed osteoporozą. Do tego niewiele kalorii i błonnik

To nie mandarynka, ani kumkwat. Jedz na dobry wzrok i delikatną cerę

Patent Koreanek na młodość i gładką skórę. Jedzą regularnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: miód