Reklama
Reklama

Pochodzi z Francji, dlatego nazywana jest flażoletką. W diecie redukcyjnej niezastąpiona, ma mało kalorii, ale dużo białka

Fasola flageolet, czyli tak zwana flażoletka, to warzywo strączkowe, które szczególną popularnością cieszy się we Francji. Odznacza się oryginalnym smakiem oraz zawartością wielu cennych substancji odżywczych. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje flażoletka i w jaki sposób da się ją wykorzystać w kuchni? Odpowiadamy.

Fasola flageolet, czyli flażoletka

Fasola flageolet jest pochodzącą z Francji odmianą fasoli zwyczajnej. Ceni się ją w szczególności za delikatny smak, przypominający białą fasolę. Po ugotowaniu ma dość miękką konsystencję - idealnie nadaje się do różnego typu past. Na uwagę zasługuje również wygląd flażoletki - jej nasiona są niewielkie i przybierają bladozielony kolor.  

Fasolę flageolet uprawia się głównie w północnej części Francji. Zbiory tych warzyw odbywają się przeważnie pod koniec lata. Co ciekawe uprawy flażoletek są obecne również w innych częściach świata - na przykład w Kalifornii. 

Reklama

Jakie właściwości ma flażoletka?

Flażoletka to warzywo pełne cennych wartości odżywczych. W sklepach znajdziemy głównie konserwową wersję fasoli flageolet. W 100 g takiego produktu kryje się zaledwie 90 kcal. Energia pochodzi głównie z węglowodanów - w takiej ilości tych strączków znajduje się ich około 12 g. Flażoletka jest także dobrym źródłem białka (około 5-6 g w 100 g) oraz błonnika (około 7 g w 100 g). To produkt niskotłuszczowy - zawartość tego makroskładnika w 100 g zwykle nie przekracza 0,5 g

Z uwagi na to, że flażoletka nie zawiera zbyt wielu kalorii, okazuje się świetną opcją na diecie redukcyjnej. Istotna w tej kwestii jest również wysoka zawartość błonnika - substancja wspiera perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom oraz zapewnia uczucie sytości. Tym samym może zapobiegać podjadaniu pomiędzy posiłkami, co jest niezmiernie ważne w przypadku osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Warto również wspomnieć o tym, że błonnik stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii bytujących w jelitach

W fasoli flageolet znajdziemy także witaminy i minerały. Mowa tutaj między innymi o witaminach z grupy B, potasie, magnezie czy fosforze.

Przeczytaj też: Najsmaczniejsza w swoim gatunku, dojrzewa w listopadzie. Oczyszcza organizm, pomaga w odchudzaniu i anemii

Jak wykorzystać w kuchni fasolę flageolet?

Wiemy już, że fasola flageolet jest ceniona ze względu na swoje walory smakowe. Jednak w jaki konkretny sposób można wykorzystać ten składnik w kuchni? Okazuje się, że z uwagi na swoją konsystencję, warzywo doskonale sprawdzi się w przyrządzeniu różnego typu past kanapkowych, purée czy aromatycznych kremów. Niektórzy używają jej również do sałatek - dzięki takiemu składnikowi danie staje się bardziej sycące. 

Flażoletka może posłużyć do przygotowania fasolki po bretońsku czy zupy fasolowej. Warzywo sprawdzi się także jako dodatek do dań głównych - zarówno mięs, jak i ryb.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To jeden z najzdrowszych łososi, kupuj, jak tylko pojawi się w Lidlu lub Biedronce. Ma wyjątkowy smak

Wystarczy dosypać pół łyżeczki do porannej kawy. Udrażnia tętnice, regeneruje wątrobę i obniża cukier

Królowie zajadali się tą rybą, możesz przygotować zamiast karpia. Ma wyborne mięso, jest prawie bez ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: fasolka | zdrowie | kuchnia francuska