Reklama
Reklama

Na Cyprze to przysmak, grillowany smakuje jeszcze lepiej. Ma dużo białka, witamin, nie zawiera błonnika

Ten ser jest na Cyprze prawdziwym przysmakiem. Najczęściej podawany po ugrillowaniu, ale dobrze smakuje w każdej wersji. Dostarcza dużo białka, witamin i minerałów, a przy tym nie ma błonnika. Koniecznie zajadaj się halloumi, jeśli chcesz uchronić się od osteoporozy i zaburzeń wzroku.

W ostatnich latach cypryjski ser halloumi cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Na skutek tego można spotkać na półkach sklepowych znanych marketów. Niestety, często nie jest to oryginalna wersja tego przysmaku.

Ser halloumi - przysmak z Cypru

Tradycyjny, prawdziwy halloumi pochodzi jedynie z Cypru. Na wyspie wyrabiany jest od tysięcy lat, a w 2021 roku wpisano go do unijnego rejestru produktów o chronionej nazwie pochodzenia. Z tego powodu powinien on mieć specjalne oznaczenie PDO (ang. protected designation of origin). 

Według cypryjskich receptur halloumi powstaje z mleka owczego lub z połączenia mleka owczego, koziego i krowiego. Jego skład jest ściśle określony i powinien mieć maksymalnie 46% wody, co najmniej 43% tłuszczu, 22% białka i ok. 3% soli

Reklama

Charakteryzuje go biała barwa, a w konsystencji jest półtwardy i elastyczny. Sery z innym składem, wyglądem lub konsystencją, ale o podobnej nazwie, są tylko imitacją prawdziwego halloumi.

Przed zakupem warto więc zapoznać się z etykietą produktu i jego składem. Dzięki weryfikacji nie natniemy się na tanie chwyty marketingowe i będziemy mieli szanse wybrać prawdziwy, wyspiarski przysmak. A naprawdę warto, bo to zarówno kwestia smaku, jak i zdrowia. 

Dlaczego warto jeść halloumi?

Cypryjczycy zajadają się nim na potęgę i wiedzą co robią. Halloumi to skarbnica oczywiście białka, ale również witamin z grupy B (B12, B2), witaminy A, D, E, K, wapnia czy fosforu. Ser z takim składem w ograniczonych ilościach może naprawdę wspierać zdrowie. 

Jedzenie halloumi ochroni przed rozwojem osteoporozy. Wapń w połączeniu z witaminą K zwiększy gęstość masy kostnej, zapobiegnie występowaniu uszkodzeń, złamań i urazów. Powinny po niego sięgać szczególnie osoby starsze oraz pacjenci po urazach. Spożywanie sera pozytywnie zadziała zarazem na wytrzymałość stawów i zębów. 

To także wsparcie dla wzroku. Halloumi warto jeść ze względu na dużą zawartość witaminy A, która dba o oczy. Konkretnie poprawi działanie siatkówki oka. Zmniejszy ryzyko rozwoju chorób takich jak zaćma, kurza ślepota, zwyrodnienie plamki żółtej. 

Co więcej, halloumi może poprawiać nastrój i pracę ośrodkowego układu nerwowego. Zredukuje objawy przewlekłego stresu, ograniczy występowanie stanów depresyjnych. Do tego zapewni prawidłowe ciśnienie krwi i skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego.

Sprawdź również: Na greckiej wyspie piją codziennie i żyją po 100 lat. Przepis na kawę długowieczności

Grillowane halloumi - najlepsza wersja przysmaku z Cypru

Halloumi bardzo często podawany jest po ugrillowaniu i słusznie. Ser ten jest niemalże stworzony do podgrzewania na ruszcie lub w domu na patelni grillowej. Wówczas z zewnątrz robi się chrupiący, a jego skórka staje się przyjemną otoczką dla miękkiego i aromatycznego wnętrza

Przed grillowaniem halloumi należy pokroić w około 1 cm plastry. Dzięki temu nie będziemy podgrzewać go zbyt długo, a mimo to w środku będzie ciepły i miękki.  

Grilla lub żeliwną patelnię grillową rozgrzej do temperatury ok. 200 st. Celsjusza. Ruszt spryskaj delikatnie lub posmaruj tłuszczem i wyłóż na niego ser. Halloumi grilluj 2 minuty po każdej ze stron. Po tym czasie jego gotowy do podania. 

Grillowany ser halloumi świetnie dopełni zielone sałatki. W nich dobrze skomponuje się z pomidorkami koktajlowymi, prażonymi orzechami lub nasionami słonecznika, czerwoną cebulą. Jego smak świetnie podkręci odrobina soku z cytryny czy ostra oliwa. 

Poza tym można go wykorzystać do skomponowania pysznych kanapek, hamburgerów, wrapów. Podawany jest także solo lub w towarzystwie greckich pit. 

Źródło: zdrowie.interia.pl, dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedz, nie żałuj sobie. Spala tłuszcz, przeciwdziała osteoporozie, a nawet poprawia nastrój

Napój, który coraz rzadziej pijemy. Zapobiega utracie pamięci, poprawia koncentrację

Na Sardynii piją codziennie i żyją ponad 100 lat. Przepis jest prosty, można zrobić w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sery | dodatki