Reklama
Reklama

Na problemy jelitowe są lepsze od suszonych śliwek. Pomagają na stres i wysokie ciśnienie

Pyszne i bardzo zdrowe, a przy tym świetnie działające na organizm - suszone figi to prawdziwy skarb, po który warto sięgać. Są idealne dla osób, które chcą zadbać o prawidłowe ciśnienie, jelita i pracę serca, jednak nie każdy może je spożywać.

Figi, zarówno świeże jak i suszone, są po prostu przepyszne i stanowią świetny zamiennik słodyczy. Idealnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska lub jeden ze składników sałatki czy owsianki. Poza niebywałymi walorami smakowymi, są dobre także dla naszego organizmu.

Świetnie działają na wzrok, zmniejszają szanse zachorowania na raka piersi oraz - dzięki zawartości żelaza - zapobiegają anemii. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko wprowadzić figi do codziennej diety. 

Suszone figi - właściwości

Suszone figi mają wiele właściwości prozdrowotnych. Wśród wszystkich owoców to właśnie one wyróżniają się największą zawartością wapnia - w 100 g suszonych owoców znajduje się nawet około 200 mg tego cennego dla zdrowia kości składniku. Przez wzgląd na to jedzenie suszonych fig może chronić chociażby przed osteoporozą. Są one także doskonałym źródłem błonnika, który pobudza pracę jelit i pomaga na zaparcia. Dbając o odpowiednią zawartość błonnika w diecie, można regulować pracę układu pokarmowego, a nawet chronić się przed rakiem jelita grubego.

Ponadto suszone figi to także skarbnica obniżającego ciśnienie potasu, więc każdy, kto zmaga się z nadciśnieniem, powinien regularnie sięgać po ten owoc. Suszone figi wpływają również na obniżenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu można skuteczniej chronić się przed miażdżycą i chorobami serca.

Po suszone figi powinny sięgać m.in. osoby starsze, kobiety po menopauzie, dzieci, osoby prowadzące siedzący tryb życia i z niedoborami witaminy D.

Jak jeść suszone figi?

Suszone figi z pewnością posmakują wielu osobom, ale - z uwagi na dość wysoką zawartość cukru - lepiej z nimi nie przesadzać. Może więc nie codziennie, ale co jakiś czas sprawdzą się w jadłospisie, szczególnie zimą kiedy brak świeżych owoców sprawia, że szukamy zamienników. 

Doskonale sprawdzą się one na przykład jako dodatek do owsianki czy sałatki, dobrym pomysłem jest także zaserwowanie ich na desce serów i wędlin podczas przyjęcia. Przede wszystkim suszone figi to także pomysł na przekąskę, którą zawsze możesz mieć przy sobie.

Nie każdy powinien jednak jeść figi. Nie są one wskazane przede wszystkim dla osób ze skłonnościami do migren (ze względu na zawartą w nich tyraminę, która wywołuje ból głowy) oraz dla cukrzyków. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czerwony owoc na wysoki cukier i ciśnienie. Działa jak miód na serce seniorów

Stosuj zamiast cukru lub słodzików. Ma mało kalorii, zmniejsza apetyt

Zdrowy napój na odchudzanie, ma tylko trzy składniki. Pij codziennie, metabolizm przyspieszy

INTERIA.PL