Na świecie doceniania, w Polsce omijana. Tańsza i o wiele zdrowsza od dorsza ryba
Ryby to niezwykle ważny składnik, który powinien znajdować się w naszej diecie. Niestety przez małą dostępność ryb o wysokiej jakości oraz wysokie ceny, wielu Polaków zjada je zbyt rzadko. Warto przetestować nowe gatunki oraz zdecydować, czy nam zasmakują. Jest duża szansa, że uda nam się trafić na rybę, która zachwyci nas swoim smakiem. W końcu dorsz i łosoś to nie jedyna opcja w dzisiejszych czasach.
Podczas wizyty w sklepie, kiedy chcemy kupić rybę, najczęściej sięgamy po łososia, dorsza, mintaja, czy mirunę. Jeśli szukasz nowego gatunku, który z pewnością ci zasmakuje, wybierz łupacza. Jej delikatny smak z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Sprawdź także: Sałatka bogata w białko na odchudzanie. Jest tak syta, że może zastąpić obiad
O pysznym smaku łupacza i jego zaletach przekonali się już Skandynawowie oraz Anglicy. Ryba ta jest wybierana przez nich niezwykle często. Co więcej, to właśnie ten gatunek stanowi podstawę jednego z najpopularniejszych dań Wielkiej Brytanii, fish and chips.
Łupacz to ryba, która charakteryzuje się delikatnym smakiem. Należy do rodziny dorszowatych, przez co ma podobny smak oraz strukturę do popularnego dorsza. W rzeczywistości jest jednak o wiele delikatniejsza i zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za typowym aromatem ryb.
Łupacz jest rybą niezwykle zdrową. W 100 g ma około 90 kalorii. Zawiera sporo białka oraz minerały, takie jak potas, sód, magnez, wapń oraz jod. W jego składzie znajdziemy również witaminy — A, D, B6 oraz B12.
Łupacz pozytywny wpływ ma szczególnie na układ sercowo-naczyniowy. Ze względu na sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz bogactwo składników odżywczych wspiera pracę serca, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca w przyszłości. Jego regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy i chronić nas przed infekcjami.
Ze względu na obecność jodu oraz selenu spożywanie łupacza wspiera układ hormonalny. Te dwa pierwiastki są niezbędne dla właściwego funkcjonowania tarczycy.
Łupacza można kupić m.in. w Lidlu i Biedronce. Za kilogram trzeba zapłacić ok. 30 zł. To ryba niezwykle uniwersalna, którą możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Usmażenie ryby w panierce to jeden z najmniej zdrowych sposobów na przyrządzenie ryby. Wiele osób uznaje go jednak za najsmaczniejszy. Nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu zdecydujemy się właśnie na taką odsłonę ryby. Pamiętajmy jedynie, aby przyrządzić ją na odpowiednim oleju — powinien on mieć wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że w wyniku wysokiej temperatury nie zacznie wydzielać rakotwórczych substancji. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy,
Łupacz będzie smakował pysznie również z piekarnika. Warto przyprawić go ziołami, takimi jak tymianek, koperek czy bazylia oraz skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowany będzie aromatyczny, a jego struktura delikatna.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność
Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało