Reklama
Reklama

Na świecie jedzą ze smakiem, "masło bogów" polecają dietetycy. Polacy odwracają głowę

Szpik kostny ze względu na swoje niezwykłe właściwości bardzo często określany jest "masłem bogów". Jego historia sięga czasów prehistorycznych, kiedy nasi przodkowie, Homo Habilis, korzystali z narzędzi do rozłupywania kości, aby dostać się do tego cennego źródła energii. Szpik kostny jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, które mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Zdradzamy, jakie wartości odżywcze ma szpik kostny i w jaki sposób można go przyrządzić.

Szpik kostny wspiera odporność organizmu. Zawarta w nim glutamina, przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu immunologicznego, wspomagając organizm w walce z infekcjami. Ponadto szpik wspomaga detoksykację organizmu i przyspiesza procesy naprawcze, szczególnie w przypadku uszkodzeń tkanek czy stawów.

Szpik - masło bogów

Szpik kostny zyskał miano "masła bogów" ze względu na swoją kremową konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak, przypominający masło. Praludzie, zanim stali się skutecznymi myśliwymi, żywili się resztkami po uczcie dzikich zwierząt, rozłupując kości, aby dostać się do szpiku. Był on jednym z pierwszych źródeł pożywienia, które dostarczało zarówno energii, jak i niezbędnych składników odżywczych pod postaciami tłuszczu i białka.

W starożytnym Egipcie i Grecji szpik kostny uważano za pokarm bogów. Wierzono, że spożywanie szpiku przynosi siłę i witalność, a także wspomaga zdrowie i długowieczność. W średniowiecznej Europie szpik był składnikiem wielu potraw, a jego przygotowanie było uważane za sztukę kulinarną. Współcześnie w kuchni francuskiej, włoskiej czy chińskiej jest często wykorzystywany w zupach, bulionach i potrawach mięsnych. W Polsce dopiero zaczynamy dostrzegać jego walory smakowe i odżywcze.

Sprawdź także: Nazywany jest "królem ryb", nie kumuluje rtęci. Lepszy od łososia i dorsza, a Polacy wciąż omijają

Jakie wartości odżywcze ma szpik?

Szpik jest źródłem zdrowych tłuszczów, szczególnie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Znajdziemy w nim również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu i wykazują działanie przeciwzapalne. Szpik zawiera również fosfolipidy, które wspomagają pamięć i koncentrację.

To jednak nie wyczerpuje pełni jego wyjątkowych walorów. Szpik kostny jest skarbnicą kolagenu, który wzmacnia strukturę skóry, włosów i paznokci oraz znacząco poprawia elastyczność stawów. Dodatkowo obfituje w drogocenne minerały w postaci żelaza, wapnia, fosforu oraz magnezu, odgrywające niezastąpioną rolę w zachowaniu zdrowych i mocnych kości oraz zębów, a także w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego.

Szpik kostny dostarcza również szerokiej gamy witamin z grupy B, w tym witaminy B12, fundamentalnej dla procesów krwiotwórczych oraz optymalnego działania układu nerwowego. Należy również zwrócić uwagę na obecność witamin A i K, które chronią wzrok i regulują procesy krzepnięcia krwi.

Pomimo swojej wysokiej kaloryczności (488 kcal/100 g), wynikającej z bogactwa tłuszczów, szpik kostny stanowi wartościowe źródło energii, szczególnie korzystne dla osób o podwyższonym zapotrzebowaniu kalorycznym - sportowców oraz osób przestrzegające diet wysokotłuszczowych.

Jak przyrządzić szpik?

Podczas zakupu kości wołowych, wybieraj te, które mają dużo szpiku widocznego w przekroju. Najlepiej zaopatrywać się bezpośrednio u rzeźnika, ponieważ będzie w stanie udzielić fachowej porady. Kości najczęściej są dostępne w dużych kawałkach przeciętych wzdłuż lub w mniejszych, pociętych w poprzek.

Jak przygotować szpik kostny? Najprostszym sposobem jest upieczenie go w piekarniku. Oto przepis:

  1. Umieść kości (najlepiej wołowe) w naczyniu żaroodpornym lub formie do pieczenia.
  2. Podczas pieczenia z kości wytopi się tłuszczu. Zadbaj o to, aby nie wyciekł - to najzdrowszy tłuszcz, który warto spożyć.
  3. Posyp szpik solą i pieprzem i dodaj drobno posiekany czosnek.
  4. Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez około 15 minut, aż zauważysz bąbelki wychodzące ze szpiku.

Przygotuj sól kłodawską lub himalajską oraz długie, wąskie łyżeczki. Kiedy kości wystygną, użyj ust i języka, by wydobyć szpik z miejsc, które są trudne do dosięgnięcia łyżeczką. Na początku możemy poczuć się zaskoczeni intensywnością szpiku, ale dzieci z reguły go uwielbiają, zwłaszcza te młodsze. Szpik jest bezpieczny i polecany nawet dla niemowląt, począwszy od 9. miesiąca życia, jednak powinien być podawany w niewielkich ilościach. Ma konsystencję delikatnego kremu i subtelny, lekko słodkawy smak. Bez potrzeby używania skomplikowanych przypraw, szpik, przyprawiony jedynie szczyptą soli, staje się prawdziwą delicją, niczym "masło bogów".

Szpik kostny sprawdzi się także jako dodatek do zup i sosów oraz na chlebie paleo, szczególnie tym z mąki migdałowej. Świetnie komponuje z lekką sałatką, skropioną świeżym sokiem z cytryny. Ze względu na to, że nie zawiera węglowodanów można włączyć go do diet nisko węglowodanowych: LCHF, SCD, FODMAP, GAPS, a także w protokole autoimmunologicznym.


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

​Jest podobny do selera. Ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny, ma dużo wapnia

Nazywany jest "królem ryb", nie kumuluje rtęci. Lepszy od łososia i dorsza, a Polacy wciąż omijają

Dobrze wpływa na poziom cukru, jelita czyści jak odkurzacz. W sklepie omijamy, bo źle się kojarzą

INTERIA.PL