Najczystsza polska ryba, najlepsza na wigilię. Smaczna i bez ości
Ten gatunek szczyci się mianem najczystszej polskiej ryby. Jest najlepsza na wigilię, nie tylko ze względu na swój wyjątkowo pyszny smak. Prawie w ogóle nie ma ości i każdy będzie mógł się nią zajadać. To także moc właściwości dla zdrowia. Koniecznie sprawdź i podaj ją u siebie. Goście będą w szoku.
Najczystszą polską rybą jest miętus. Ten gatunek należy do rodziny dorszowatych. Łowiony jest w przybrzeżnych wodach Bałtyku, a miętusa pospolitego spotkamy nawet w mazurskich jeziorach. Poza tym naturalnie występuje on w innych częściach Europy, w Azji, Ameryce Północnej. Niezależnie od miejsca występowania, miętus zawsze zamieszkuje wody słodkie.
Miętusy mają podłużne ciało, a na ich skórze występują charakterystyczne ciemne plamy. Rozpoznamy go też po wąsiku na podbródku. Jego mięso jest jasne i delikatne. W smaku jest słodkawy, a jego aromat może przypominać dorsza. Jego niebywałą zaletą jest nieduża ilość ości, które można z łatwością usunąć.
Miętus ceniony jest nie tylko za swój smak, ale również za właściwości zdrowotnych. Jedzenie go dostarcza do organizmu cennych kwasów omega-3, witaminy D, B6, B12. Uzupełni zapotrzebowanie na fosfor, potas, selen i magnez. Ponadto 100 g tej ryby dostarczy aż 18 g białka i tylko 2 g tłuszczu, co czyni ją lekkim, nietłustym produktem.
Co jednak najważniejsze, miętus jest rybą wrażliwą na zanieczyszczenia. Występuje on tylko w czystych wodach, dzięki czemu nie jest narażony na działanie toksyn. Nie kumuluje ich w sobie, więc jest mniej zanieczyszczony i zdrowszy niż np. znany i lubiany łosoś.
Bogate źródło kwasów omega-3 sprawi, że miętus zadba o układ nerwowy i układ krążenia. Regularne spożywanie ryby zapewni prawidłową pracę mózgu, wspierając przyswajanie nowych rzeczy i poprawiając pamięć. Do tego pomoże w poprawianiu nastroju, zapobiegając wystąpieniu stanów depresyjnych i lękowych.
Jeśli chodzi o układ krążenia, miętusa warto jeść, bo ma właściwości obniżające poziom cholesterolu. Tym samym obniży poziom ciśnienia tętniczego krwi. Wesprze pracę serca i zmniejszy ryzyko powstawania zakrzepów. Uchroni organizm od miażdżycy, zawałów czy nadciśnienia tętniczego.
Miętus ma właściwości poprawiające zdolności układu odpornościowego. Zniweluje ilość występujących stanów zapalnych i złagodzi te, które już się pojawiły. Zmniejszy się ilość przeziębień, a organizm zostanie ochroniony przed licznymi atakami patogenów i wirusów.
Po miętusa powinny sięgać osoby, które dbają o linię lub uprawiają sport, są pracownikami fizycznymi. Ryba jest niskokaloryczna, bo jej 100 g dostarcza jedynie 90 kcal. Przy tym dostarcza aż 18 g cennego, pożywnego białka, które nasyci na długo i pomoże w odbudowie mięśni.
Miętus jest uniwersalnym gatunkiem, który można przygotować na wiele przeróżnych sposobów. Najchętniej podawany jest pieczony, a wtedy smak jego mięsa można wzbogacić o świeże zioła, takie jak koperek, natka pietruszki, rozmaryn, tymianek. Sprawdzi się także dodatek cytrusów, np. cytryny lub limonki.
Miętusa poleca się też przyrządzić na parze. Zrobiony w takiej formie będzie wyjątkowo soczysty i zachowa najwięcej wartości odżywczych. Do niego warto podać delikatny sos ziołowo-jogurtowy i warzywa.
Źródło: abczdrowie.pl, planeta.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chuda ryba o delikatnym mięsie, dobra na serce i kości. Kup na Wigilię, teraz będzie na promocji