Reklama
Reklama

Najdroższe grzyby świata rosną też w Polsce. Można z nimi zrobić makaron, którego smaku nie zapomnisz

Trufle to jedne z najdroższych grzybów na świecie, dlatego nazywane są diamentem gastronomii. Podstawowy podział wyróżnia czarne i białe trufle. Mają nie tylko wyrazisty smak i zapach, ale także właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Dowiedz się, jak wykorzystać grzyby w kuchni.

Truflami zajadano się już w starożytności. Choć w średniowieczu kojarzono je z grzechem i piekłem, to do kuchni wróciły w renesansie - jako luksusowy rarytas dla elit dworskich. Dziś trufle to jedne z najdroższych grzybów na świecie - ich cena waha się od 100 zł za 100 g do nawet 30 tys. zł za kilogram. Do ich poszukiwania - tak jak kiedyś - używa się specjalnie wytrenowanych psów lub świń. 

Trufle rosną też w Polsce

W Europie można wyróżnić ok. 25 gatunków tych grzybów. Choć w Polsce nie występują najbardziej ekskluzywne trufle białe, to trufle letnie można już znaleźć w naszym kraju. Grzybiarze zlokalizowali okazy na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej, w okolicy Niecki Nidziańskiej czy w Borach TucholskichGrzyby te wymagają specjalnych warunków do przetrwania (kochają wapienną glebę) i pojawiają się już od czerwca do początku września. Rosną od ok. 10 do 20 centymetrów pod ziemią, najczęściej w symbiozie z korzeniami drzew.

Reklama

Trufle w kuchni

Trufli najczęściej używa się w kuchni do stworzenia pysznych wytrawnych dań. To wcale nie oznacza jednak, że nie mogą być elementem deseru - swoim oryginalnym aromatem przełamią słodycz kremu czy ciasta. Trufle można jeść na surowo, gotować, dusić lub piec.

Najdroższe grzyby na świecie wymagają specjalnych warunków przechowywania, aby utrzymać ich zapach i smak. Muszą być dobrze wysuszone, a następnie przechowywane w temperaturze 3-4 stopnie Celsjusza i pomieszczeniu pozbawionym wilgoci.

Trufle to jeden z ulubionych produktów we Włoszech. W kuchni śródziemnomorskiej grzyby łączy się z makaronem lub ryżem (w risotto). Włosi często mieszają trufle z pastą, płynnym żółtkiem, tymiankiem i świeżym pieprzem. Takie przyprawy wspaniale komplementują aromat grzybów. 

Trufle świetnie podkreślają także smak mięsa, zwłaszcza cielęciny. Mogą być też elementem farszu - w połączeniu z kremową ricottą nadziewa się nimi soczyste ravioli. 

Makaron z truflami 

Trufle cechują się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem, więc nie warto ich łączyć z równie mocno wyczuwalnymi w daniu składnikami. To grzyby powinny odgrywać główną rolę w potrawie, dlatego im krótsza lista, użytych do przygotowania produktów, tym lepiej. 

Najsłynniejszą pastą z udziałem tych grzybów jest bez wątpienia tagliolini al tartufo, do której wystarczą tylko makaron, masło, sól, pieprz, trufle i ewentualnie ser. Jak zrobić to danie?

Tagliolini al tartufo

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g makaronu tagliolini,
  • 50 g trufli (najlepiej białej, może być letnia),
  • 80 g masła,
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (al dente). W międzyczasie oczyść truflę, osusz i zetrzyj połowę na plasterki na tarce. Na patelni rozpuść masło i wyłącz palnik. Dodaj startą truflę, przemieszaj delikatnie. Odcedź makaron, od razu przełóż na patelnię. Posyp startym parmezanem, solą i pieprzem. Zostaw do przestygnięcia, mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką. Gdy ser się rozpuści, a makaron dobrze połączy z pozostałymi składnikami, przełóż na głęboki półmisek i podawaj jeszcze ciepłe. Na wierzch zetrzyj pozostałą część trufli, dekorując talerz.

Źródło: terazgotuje.pl, chefsculinar.pl, fortunatiantonio.it

Zobacz też:

Czy znasz świąteczne zwyczaje i przesądy związane z jedzeniem?

Jest zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem. Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm

To najzdrowsze mięso, ale na polskim stole pojawia się od święta. Bez chemii, mało tłuszczu, dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | makarony | dodatki