Najgorsze zło na talerzu. Doktor dietetyki wylicza, z czego powinniśmy zrezygnować
Wielu osobom zdrowe odżywianie kojarzy się z dostarczaniem wartościowych składników pokarmowych. Nie każdy wie, że to również unikanie niepozornych substancji, źle wpływających na zdrowie. Sprawdź, które produkty są najgorszym złem na talerzu. Doktor dietetyki Bartek Kulczyński nie ma wątpliwości, co do nich.
Chcesz zacząć zdrowo się odżywiać? Jeśli pragniesz zmienić swoje nawyki żywieniowe, to warto poznać nie tylko wartościowe produkty, ale również te, które poważnie szkodzą zdrowiu. Niestety wiele osób spożywa je nieświadomie w nadmiarze.
Zdrowe jedzenie ma wpływ zarówno na długość, jak i jakość naszego życia. Dieta powinna być zatem zbilansowana, bogata w owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty, białka i zdrowe tłuszcze.
Dzięki zdrowym nawykom żywieniowym nie tylko utrzymujemy odpowiednią wagę ciała, ale też zmniejszamy ryzyko chorób serca, cukrzycy czy nowotworów. Ponadto wprowadzenie do diety produktów bogatych w antyoksydanty i błonnik spowalnia proces starzenia się organizmu.
Cukier
Ten składniki jest sam w sobie szkodliwy, a spożywamy go w nadmiarze (65 g dziennie, a optymalna ilość to 50 g). Chodzi zarówno o cukier biały, brązowy, jak i syrop glukozowo-fruktozowy.
Ogromne ilości cukru zawierają produkty tj. czekolady, batony, wyroby cukiernicze, lody, ale też niepozorne jogurty owocowe, homogenizowane serki waniliowe, gotowe sosy sałatkowe, płatki śniadaniowe o niskiej jakości, niektóre wody smakowe i ketchupy, napoje energetyczne, kakao rozpuszczalne instant i kawa rozpuszczalna instant.
Cukier sprzyja cukrzycy i nadwadze. Oprócz tego zaburza sen, zaostrza trądzik, niszczy zęby, nasila dolegliwości żołądkowo-jelitowe, powoduje stłuszczenie wątroby, a także zwiększa ryzyko zachorowalności na nowotwory.
Heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
Te dwa składniki powstają przez obróbkę termiczną mięsa i ryb przy wysokich temperaturach. Chodzi o nieumiejętne grillowanie, wędzenie na gorąco, pieczenie i smażenie, a więc doprowadzanie do spieczenia lub przypalenia produktu. Takie jedzenie ma właściwości mutagenne i rakotwórcze.
Akrylamid
Znajduje się we frytkach, chipsach ziemniaczanych, krakersach, biszkoptach, herbatnikach, ciastkach, waflach, kawie zbożowej i prażonych orzechach. Powstaje podczas smażenia, pieczenia i prażenia. Działa rakotwórczo, a przy dłuższym spożywaniu może nieodwracalnie uszkodzić układ nerwowy. Zwiększa także ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Mikroplastik
Dostępny w herbatach, ryżach, kaszach z plastikowych torebek, a nawet w wodach i napojach z takich butelek. Ten składnik uszkadza jelita oraz sprzyja zwłóknieniu serca.
Fitalany
Służą do poprawiania elastyczności i trwałości tworzyw sztucznych, które wykorzystuje się m.in. przy produkcji opakowań do żywności. Mowa o fast foodach w plastikowych tackach i pojemnikach. Zaburzają one gospodarkę hormonalną kobiet i mężczyzn.
Alkohol
Regularne picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Poza tym może spowodować marskość wątroby, zapalenie trzustki, obniżenie płodności czy problemy z pamięcią. Nawet niewielkie dawki wpływają negatywnie na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @Dr Bartek Kulczyński
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki