Keczup z cukinii siostry Anastazji. Ten przepis to prawdziwa petarda
Poszukujesz zdrowszej alternatywny dla tradycyjnego ketchupu? Najlepiej zatem zrobić go samodzielnie, np. z przepisu siostry Anastazji. Ten dodatek do wytrawnych dań robi się na bazie warzyw, jest więc zdrowy, a do tego niesamowicie smaczny.
Niemal każdy z nas ma keczup w swojej kuchni. Może czas zastąpić go zdrowszym i smaczniejszym odpowiednikiem ze sprawdzonego przepisu? Siostra Anastazja robi ten sos z cukinii i pomidorów. Sprawdź najlepszą recepturę.
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 2 kg pomidorów,
- 3 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki octu,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Przepis:
Żeby zrobić keczup z cukinii z przepisu siostry Anastazji, na początek musisz sparzyć i obrać pomidory ze skórki. Potem pokrój je w grubą kostkę, wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu, nawet przez 1,5 h. Warzywa muszą rozpaść się i zgęstnieć, a woda odparować.
Gdy pomidory gotują się w garnku, to w tym czasie zetrzyj cukinie na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż je do miski, dopraw solą, wymieszaj i poczekaj na puszczenie soku. Po godzinie możesz odcisnąć warzywa na sitku. Pokrój też cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W kolejnym kroku umieść w garnku cukinię, cebulę, czosnek oraz cukier i całość podsmażaj na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj pomidory i gotuj warzywa jeszcze przez 5-7 minut.
Dopraw keczup z cukinii słodką i ostrą papryką oraz pieprzem, wlej także ocet. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj ostatni raz przez 30 minut.
Na koniec zblenduj tak przygotowany keczup na gładką masę i przelewaj go do wyparzonych słoików. Potem pasteryzuj sos przez 15 min i odstaw naczynia do góry dnem, aby ostygły.
Keczup z cukinii stosuje się tak samo, jak ten tradycyjny, jednak ze świadomością, że jest zdrowszy, a dla wielu - smaczniejszy. Do czego zatem warto go używać?
Keczup z przepisu siostry Anastazji pasuje jako dodatek do kanapek. Możesz polewać nim pizzę i imprezowe przekąski np. zapiekanki. Ciekawie komponuje się także z mięsem.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut