Reklama
Reklama

Keczup z cukinii siostry Anastazji. Ten przepis to prawdziwa petarda

Poszukujesz zdrowszej alternatywny dla tradycyjnego ketchupu? Najlepiej zatem zrobić go samodzielnie, np. z przepisu siostry Anastazji. Ten dodatek do wytrawnych dań robi się na bazie warzyw, jest więc zdrowy, a do tego niesamowicie smaczny.

Niemal każdy z nas ma keczup w swojej kuchni. Może czas zastąpić go zdrowszym i smaczniejszym odpowiednikiem ze sprawdzonego przepisu? Siostra Anastazja robi ten sos z cukinii i pomidorów. Sprawdź najlepszą recepturę. 

Przepis na keczup z cukinii siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 2 kg pomidorów,
  • 3 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Przepis:

Żeby zrobić keczup z cukinii z przepisu siostry Anastazji, na początek musisz sparzyć i obrać pomidory ze skórki. Potem pokrój je w grubą kostkę, wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu, nawet przez 1,5 h. Warzywa muszą rozpaść się i zgęstnieć, a woda odparować. 

Gdy pomidory gotują się w garnku, to w tym czasie zetrzyj cukinie na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż je do miski, dopraw solą, wymieszaj i poczekaj na puszczenie soku. Po godzinie możesz odcisnąć warzywa na sitku. Pokrój też cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

W kolejnym kroku umieść w garnku cukinię, cebulę, czosnek oraz cukier i całość podsmażaj na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj pomidory i gotuj warzywa jeszcze przez 5-7 minut. 

Dopraw keczup z cukinii słodką i ostrą papryką oraz pieprzem, wlej także ocet. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj ostatni raz przez 30 minut. 

Na koniec zblenduj tak przygotowany keczup na gładką masę i przelewaj go do wyparzonych słoików. Potem pasteryzuj sos przez 15 min i odstaw naczynia do góry dnem, aby ostygły. 

Do czego używać keczupu z cukinii?

Keczup z cukinii stosuje się tak samo, jak ten tradycyjny, jednak ze świadomością, że jest zdrowszy, a dla wielu - smaczniejszy. Do czego zatem warto go używać?

Keczup z przepisu siostry Anastazji pasuje jako dodatek do kanapek. Możesz polewać nim pizzę i imprezowe przekąski np. zapiekanki. Ciekawie komponuje się także z mięsem. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | dodatki