Najlepsza część wołowiny na kleisty bulion i gulasz. Porządna dawka kolagenu na bolące stawy
Początkujący kucharze mogą mieć problem z oceną, jaki rodzaj mięsa najlepiej sprawdzi się, do przygotowania poszczególnych dań. W poniższym artykule podpowiemy ci, co zrobić z goleni wołowej. Sprawdzimy także, jakie właściwości ma pręga wołowa, oraz do jakich dań sprawdzi się najlepiej.
Coraz więcej mówi się o istocie kolagenu w zdrowej diecie. Składnik ten między innymi pomaga dbać o zdrowie stawów, co jest ważne, zwłaszcza dla seniorów. Sporą jego dawkę znajdziesz między innymi w goleni wołowej. Co z niej przygotować? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Mięso zdrowsze i smaczniejsze od wieprzowiny. Dobre dla serca, na wzrok i odporność
Goleń wołowa, nazywana także pręgą, to kawałek mięsa znajdujący się w dolnej części nogi bydła, zazwyczaj młodych jałówek. Świetnie sprawdza się do przygotowania bulionu, który będzie idealną bazą do przeróżnych zup. Rosół przygotowany z tego mięsa wychodzi wyrazisty oraz ma bogatą konsystencję.
Pręga wołowa jest ceniona ze względu na obecny w niej kolagen, który odpowiada za procesy naprawcze zarówno w tkance chrzęstnej, jak i kostnej, dzięki czemu wzmacnia stawy i kości. Dlatego zalecany jest osobom starszym, oraz tym, które regularnie uprawiają sport. Jedzenie posiłków, w których znajduje się kolagen, pomaga także dbać o kondycję skóry, wpływa na jej elastyczność, jędrność i napięcie, a nawet może przyczyniać się do zmniejszenia widoczności cellulitu. Co więcej, kolagen to substancja, która wzmacnia paznokcie i włosy, zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu, oraz sprawia, że są lśniące. Dodatkowo dania bogate w kolagen, na przykład rosół, świetnie wpływają na jelita, wspierają ich regenerację, poprawiają trawienie, a nawet redukują wzdęcia. Warto dodać, że prawidłowo funkcjonujące jelita, mają ogromny wpływ na odporność organizmu.
Oczywiście poza kolagenem, goleń wołowa dostarcza organizmowi białka, które jest substancją budulcową i wpływa na sytość po posiłku. Obecne są tu także minerały, takie jak potas czy fosfor. Należy pamiętać jednak, że goleń wołowa należy do mięs o sporej kaloryczności, w 100 g goleni wołowej bez kości znajduje się ok. 374 kcal kcal, dlatego nie będzie najlepszym wyborem na diecie odchudzającej. Warto dodać, że ze względu na dość wysoka zawartość cholesterolu, nie jest polecana osobom, które borykają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Zastanawiasz się, jakie zastosowanie w kuchni ma goleń wołowa? Ten rodzaj mięsa sprawdzi się świetnie w tradycyjnych daniach kuchni polskiej, można także wykorzystać je do nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Odpowiednio przygotowane mięso będzie soczyste i rozpływające się w ustach. Doskonale sprawdzi się do przygotowania domowego rosołu. Pręgę wołową można wykorzystać także do przygotowania wybornego gulaszu, lub podać uduszoną w sosie z czerwonego wina. Może być także elementem mięsnych galaretek. W kuchni włoskiej popularną potrawą z giczy wołowej jest ossobuco. Danie wywodzi się z Lombardii, mięso smaży się na maśle z dodatkiem białego wina, cebuli, czosnku i pomidorów.
Przepis na rosół z goleni wołowej
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 kg goleni wołowej,
- ½ selera,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek pora,
- 1 cebulę,
- 3 liści laurowych,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziarna czarnego pieprzu,
- 1 łyżkę soli,
- wody.
Do podania:
- makaron nitki,
- natka zielonej pietruszki.
Przygotowanie: Mięso i warzywa umyj pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa obierz, cebulę opal. Goleń wołową i warzywa przełóż do dużego garnka. Wlej wodę, tak aby całkiem zakryła wszystkie składniki (powinna sięgać kilka centymetrów ponad zawartość garnka). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez minimum półtorej godziny, najlepiej dwie-trzy. W międzyczasie za pomocą łyżki cedzakowej zbieraj szumowiny. Pod sam koniec gotowania dopraw łyżką soli. Przecedź wywar. Gotowy rosół podawaj z makaronem, pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl, embryoswagyu.com
Zobacz też:
Aromatyczna, pełna witamin roślina, którą można barwić potrawy. Ma dobry wpływ na serce i kości
Ciągle o niej zapominamy, a jest znacznie zdrowsza od jogurtu. I wspomaga odchudzanie