Najlepsza na serce, pełna białka. Stanowczo za rzadko jemy tę kaszę
Kasza kukurydziana jest zdecydowanie jedną z najmniej popularnych kasz. Kojarzy się głównie z deserami, przez co nie jest często wykorzystywana w kuchni, a to błąd. Sprawdź, jakie wykazuje właściwości zdrowotne, a gwarantuję, że włączysz ją do swojej diety na stałe.
Kasza kukurydziana - przy tak popularnych kaszach, jak gryczana, jęczmienna czy jaglana - często idzie w odstawkę. Wiele osób rezygnuje z jej jedzenia, a przy tym nie wie, ile traci wartości odżywczych. Konkretne grupy osób koniecznie powinny po nią sięgać.
Spożywając kaszę kukurydzianą, dostarczamy do organizmu niezbędne witaminy i minerały. Produkt wykazuje największą zawartość witaminy A, E, witamin z grupy B, fosforu, potasu, magnezu, wapnia, sodu, żelaza i cynku. Do tego uzupełni duże ilości błonnika i białka. W 100 g ma ona aż 7 g białka.
W pierwszej kolejności regularne spożywanie kaszy kukurydzianej poprawi perystaltykę jelit. Zapobiegnie więc występowaniu zaparć, wesprze trawienie, ograniczy przyswajanie tłuszczu i oczyści jelita ze złogów. Może też łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego.
Kasza kukurydziana zahamuje działanie wolnych rodników. Znacząco spowolni procesy starzenia, pozwalając na zachowanie młodzieńczego wyglądu i organizmu. Jednocześnie zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, Parkinsona czy Alzheimera.
Dodatkowo przyjmowanie kaszy kukurydzianej poprawi funkcjonowanie serca i układu krwionośnego. Po dłuższym okresie stosowania obniży ciśnienie krwi i cholesterol. Tym samym zapobiegnie wystąpieniu m.in. miażdżycy.
Produkt ma także właściwości poprawiające wzrok. To za sprawą dużej zawartości witaminy A, które kryje kasza kukurydziana. Składnik pozytywnie wpłynie na pracę oczu i wesprze szczególnie te, które mogą być zmęczone ciągłą pracą przy ekranie komputera.
Bogactwo witaminy A w kaszy kukurydzianej korzystnie też zadziała na wygląd skóry, paznokci i włosów. Poprawi się ich kondycja i będą bardziej wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne.
Kaszę kukurydzianą powinny jeść osoby, które chcą zadbać o swoje serce. Produkt spożywczy wesprze jego prawidłowe funkcjonowanie i może ochronić organizm przed zapadnięciem na choroby układu sercowo-naczyniowego. Ponadto powinny sięgnąć po niego osoby, które już zachorowały na serce.
Tę kaszę zaleca się też osobom, które mają chorą tarczycę, szczególnie zalecana jest w przypadku Hashimoto. Złagodzą też objawy u pacjentów cierpiących na zespół jelita drażliwego czy wszelkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jest delikatna dla żołądka i jest lekko strawna.
Kasza kukurydziana sprawdzi się też dla osób, które starają się wyeliminować gluten. Po produkt powinni więc sięgnąć pacjenci chorujący na celiakię.
To może być też dobry wybór w przypadku stosowania diety odchudzającej. Choć kasza kukurydziana jest kaloryczna, gdyż zawiera niemalże 370 kcal w 100 g, to duża ilość białka i błonnika bardzo nasyci. W efekcie zjemy jej o wiele mniej.
Źródło: Terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki