Najlepsze orzechy dla serca. Wspierają tarczycę, pracę mózgu, dbają o skórę
Choroby układu krążenia dotyczą ogromnej części społeczeństwa, dlatego tak ważna jest profilaktyka. Aktywność fizyczna, regularne badania, odpowiednia ilość snu, oraz oczywiście zdrowa dieta. Warto włączyć do jadłospisu produkty wspierające pracę serca, między innymi są to orzechy. Dziś przyjrzymy się bliżej orzechom brazylijskim, sprawdzimy, ile można zjeść ich w ciągu dnia, oraz jak wpływają na organizm.
Na sklepowych półkach znajdziemy przeróżne orzechy, włoskie, ziemne, pekan, laskowe, a także wyróżniające się sporym rozmiarem orzechy brazylijskie. Jakie mają właściwości? Kto powinien włączyć je do diety, a dla kogo nie będą najlepszym wyborem? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Przede wszystkim po orzechy brazylijskie powinni sięgać sercowcy. W ich składzie znajdziemy cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które kompleksowo wspierają układ krążenia. Pomagają dbać o prawidłową pracę serca, zbijają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także przyczyniają się do regulowania ciśnienia krwi. Zmniejszają również ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru, czy zawału. Pomagają dbać o odpowiedni poziom cukru. Kwasy omega-3 są również niezwykle istotne dla układu nerwowego, wspierają pracę mózgu, a także wpływają na kondycję skóry. Ponadto orzechom brazylijskim przypisuje się właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Dodatkowo w orzechach brazylijskich znajdziemy kompleks składników mineralnych. Zawierają duże ilości selenu, który wspiera układ odpornościowy, zdrowie tarczycy, męską płodność, a także wykazuje działanie przeciwutleniające. W ich składzie jest także magnez, który pozytywnie wpływa na pracę serca, mózgu i mięśni, oraz wapń, który wzmacnia kości i zęby. Natomiast zawarty w nim cynk pomaga dbać o kondycję włosów, paznokci i skóry. W orzechach tych obecna jest również wspierająca urodę, korzystnie wpływająca na stan cery, oraz działająca przeciwstarzeniowo witamina E, a także witaminy z grupy B, które między innymi pomagają dbać o układ nerwowy, krwionośny, czy hormonalny.
Orzechy zawierają także białko, dzięki czemu dorzucone do posiłku wpływają na jego sytość. Warto pamiętać, że jedzenie odpowiedniej ilości protein jest niezwykle istotne dla organizmu. Białko jest substancją budulcową, wspiera pracę mięśni, a także uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. W orzechach brazylijskich nie brakuje także błonnika, który wspiera trawienie, pomaga dbać o zdrowie jelit, a także zwiększa uczucie najedzenia się po posiłku.
Chociaż orzechy brazylijskie są bardzo zdrowe, nie należy z nimi przesadzać. W szczególności, jeśli jesteś na diecie odchudzającej, ponieważ w 100 g produktu znajduje się aż 659 kcal. Warto zachować umiar również ze względu na ryzyko przedawkowania selenu. Okazuje się, że zaledwie jeden lub dwa orzechy brazylijskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Zadziwiający może być fakt, że zalecana dawka to dwa do trzech orzeszków na dzień. Podczas gdy wiele osób bez trudu potrafi zjeść kilka garści. Warto dodać również, że orzechy brazylijskie mogą powodować reakcje alergiczne.
Orzechy brazylijskie można jeść w ramach przekąski. Ze względu na dość duży rozmiar, można je poszatkować, a następnie posypać nimi sałatkę, owsiankę, czy musli. Można także wykorzystać je do pieczenia ciast, ciasteczek, a nawet chleba.
Źródła: terazgotuje.pl, portal.abczdrowie.pl, medonet.pl
Zobacz też:
Złoty owoc dla serca, możesz jeść świeży i suszony. Ma dużo potasu i magnezu
To nie dynia, ani słonecznik. Upraż na patelni i zrób zdrową przekąskę
Seniorzy powinni mieć na stałe w menu. Dobrze działa na wzrok, wzmacnia kości, mózg lepiej pracuje