Reklama
Reklama

Najlepszy owoc dla seniorów i do tego za darmo. Dobrze działa na serce i oczy, oczyszcza organizm

Wybitnie zdrowe owoce i to do tego za darmo? Brzmi niemożliwie, ale tak faktycznie jest. Dawniej dzieci robiły z nich korale, a dzisiaj te kolorowe kulki już tylko ozdabiają ogrody, parki czy skwery miejsce. Seniorzy, widząc je, powinni się szczególnie zainteresować. To skarbnica właściwości dla zdrowego serca, oczu, a nawet usunie toksyny.

Jarzębina to jeden z najlepszych owoców dla seniorów. Te małe, czerwone kulki są niepozorne i wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jakie działanie mają one na organizm. Następnym razem na spacerze koniecznie ją zbierz i ciesz się bogactwem prosto z natury. 

Jakie właściwości ma jarzębina?

Jarzębina zawiera duże pokłady witaminy C, witamin z grupy B i prowitaminy A. Do tego uzupełni zapotrzebowanie na żelazo, magnez i potas. Nie zabrakło również licznych antyoksydantów w postaci karotenoidów, substancji garbnikowych.

Dzięki temu owoce jarzębiny wykazują właściwości antyoksydacyjne. Będą wpływać na organizm przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Wzmocnią układ odpornościowy, zmniejszając ilość występujących przeziębień i gryp. Zadbają o młodzieńczy wygląd skóry, ale też o prawidłowe działanie umysłu i pamięci.

Jarzębina wykazuje właściwości chroniące serce i cały układ sercowo-naczyniowy. Wyciąg z owoców może regulować zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Tym samym może ochronić m.in. przed rozwojem niewydolności serca, zawałem lub udarem i zapewni prawidłową pracę mięśnia sercowego. W dodatku jarzębina pomoże zadbać o utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Co więcej, przyjmowanie produktów z jarzębiną może wpłynąć na poprawę wzroku. Polepszą możliwości patrzenia w ciemności, zapobiegną rozwojowi wielu chorób oczu. Między innymi zmniejszą ryzyko rozwoju kurzej ślepoty, zwyrodnienia plamki żółtej oraz nawet zaćmy.

Owoce jarzębiny mają właściwości wspierające wątrobę. Złagodzą i zredukują podrażnienia narządu oraz zadziałają na niego ochronnie. Ponadto zadziałają odtruwająco, wymiatając z wątroby zalegające toksyny. Dodatkowo czerwone kulki mogą ułatwiać trawienie, przeciwdziałać zaparciom i poprawiać perystaltykę jelit.

Jak jeść jarzębinę?

Jarzębinę należy jeść dopiero po odróbce termicznej. Świeże owoce z jarzęba pospolitego zawierają kwas parasorbowy, który może prowadzić do wystąpienia wymiotów i biegunek. Poza tym wówczas mają bardzo gorzki, cierpki smak. Z tego powodu wcześniej należy je ususzyć lub przerobić na przetwory.

Jedzenie jarzębiny szczególnie zalecane jest seniorom. Te owoce zawierają najważniejsze składniki, których potrzebują starsze osoby. Wesprą osłabiony układ immunologiczny, zadbają o prawidłową pracę serca, wzrok. Regularne przyjmowanie preparatów lub wyciągów z jarzębiny pozwoli na dłuższe pozostanie w zdrowiu.

Jarzębiny także powinny jeść osoby zmagające się z kamicą nerkową. Wpłynie na organizm moczopędnie, przeciwzapalnie. Pomoże w złagodzeniu objawów choroby, wyleczeniu się, a później zmniejszy ryzyko wystąpienia nawrotów schorzenia. 

Jarzębina w kuchni - co z niej zrobić?

Jarzębina ze względu na swój gorzki smak na surowo, najlepiej sprawdza się do przetworów. Owoc przerabiany jest najczęściej na konfitury i dżemy. Przed przygotowaniem ich jednak kulki należy zamrozić na co najmniej dwie doby. W ten sposób pozbędziemy się gorzkości i szkodliwych substancji.

Z jarzębiny można zrobić napoje, zarówno alkoholowe, jak i bezalkoholowe. Wykorzystamy ją do przyrządzenia wybornego kompotu, który można pić zaraz po przygotowaniu lub przelać do butelek, zapasteryzować i cieszyć się tym smakiem przez zimę. Owoce są również świetną bazą do nalewek.

Ususzoną jarzębinę za to można dodawać do herbat czy ziołowych naparów. Nada wyjątkowego aromatu, ale też licznych właściwości dla zdrowia.

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?

Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy

Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce