Chrupiąca przekąska, która redukuje stres. Oczyszcza jelita, dba o serce i pomaga lepiej spać
Pestki z dyni to przekąska, która nie kosztuje wiele, a w dodatku kupisz ją w niemal każdym sklepie. Kryją w sobie moc prozdrowotnych właściwości, dlatego warto jeść je jak najczęściej. Mogą być świetną alternatywą dla chipsów czy paluszków. Sprawdź, ile pestek z dyni można zjeść dziennie oraz na co dokładnie pomaga ich spożywanie.
Wiele osób zapomina o tym, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Dlatego tak ważne jest, aby codziennie sięgać po wysokoodżywcze produkty, które kompleksowo wspierają organizm. Jednym z nich są pestki z dyni. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie mają właściwości, oraz w jaki sposób, przemycić je do codziennego jadłospisu.
Regularne jedzenie pestek z dyni będzie świetnym wsparciem dla układu krążenia. Zawierają sporo zdrowych tłuszczów, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz cennych fitosteroli. Takie połączenie składników pomaga dbać o serce, chroni je przed chorobami oraz wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Będą odpowiednim wyborem dla osób, które borykają się z cukrzycą lub insulinoopornością, ponieważ mają niski indeks glikemiczny oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Dyniowe pestki mają także działanie przeciwzapalne, dzięki czemu minimalizują ryzyko wielu chorób. Przypisuje się im również właściwości przeciwnowotworowe, ich regularne jedzenie może zmniejszać ryzyko raka piersi, czy raka jelita grubego.
Dostarczają również błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na pracę układu trawiennego, pracę jelit, oraz ich mikroflorę. Dodatkowo błonnik podkręca metabolizm oraz stabilizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi. W pestkach z dyni obecny jest również tryptofan, aminokwas, mający istotną rolę w produkcji serotoniny i melatoniny, które wpływają na poprawę nastroju oraz lepszą jakość snu.
W pestkach dyni znajdują się duże ilości cynku, który nie tylko wspiera odporność, ale i ma wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo pomaga dbać o zdrowie układu hormonalnego, w tym płodność. Warto dodać, że w dyniowych nasionach znajdziemy dużą ilość magnezu, który jest istotny w prawidłowej pracy serca, mózgu, kości, oraz mięśni. Magnez ma także wpływ na lepszą koncentrację oraz pomaga redukować stres. Nie brakuje w nich również żelaza, którego odpowiednia ilość w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. Zawierają też witaminy A i E, które działają przeciwutleniająco, wspierają kondycję skóry i prawidłowe widzenie.
Co ciekawe, jedzenie pestek z dyni pomoże także pozbyć się ewentualnych pasożytów, które mogą znajdować się w przewodzie trawiennym. Warto dodać również, że powinny one znaleźć się w diecie panów, ponieważ pomagają dbać o zdrowie prostaty.
W 100 g dyniowych nasion znajduje się ok. 550 kcal, dlatego, chociaż są one bardzo zdrowe, nie należy z nimi przesadzać. W szczególności, jeśli jesteś na diecie odchudzającej. Aby zaobserwować pozytywne działanie pestek z dyni na organizm, wcale nie trzeba zajadać się nimi w ogromnych ilościach. Już 2-3 łyżki dziennie, czyli ok. 30 g, jedzone regularnie będą doskonałym wsparciem dla zdrowia. Podczas wizyty w sklepie zwróć uwagę, aby kupować jedynie produkty naturalne, bez zbędnych konserwantów, ulepszaczy smaku, czy soli.
Pestki z dyni pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Tak naprawdę możesz dodawać je do wszystkiego. Przygotowując śniadanie, możesz posypać nimi kanapki lub dodać do twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem, czy domowej pasty kanapkowej. Będą ciekawym dodatkiem do owsianki, jogurtu z owocami, koktajlu, czy smoothie. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby udekorować nimi placuszki czy naleśniki.
Świetnie sprawdzą się również do przygotowywania domowych słodkości. Mogą być elementem ciast, muffinek, czy zdrowych batonów na bazie daktyli, orzechów i miodu.
Na obiad lub kolację możesz zrobić bardzo zdrową sałatkę. Jeśli chcesz przygotować danie bogate w zdrowe tłuszcze i minerały, do miski wyłóż mix sałat, dodaj upieczonego kurczaka lub kawałki łososia, pokrojonego w kostkę ugotowanego buraka oraz pokruszony ser feta. Całość posyp pestkami dyni i polej prostym dressingiem z oliwy, miodu i soku z cytryny. Takie danie możesz zjeść z pieczywem pełnoziarnistym. Chrupiące pestki świetnie urozmaicą również zupy krem czy warzywne potrawki. Możesz posypać nimi także ulubione curry lub leczo.
Jeżeli wieczorami często masz ochotę pochrupać coś do filmu, zamiast jeść tłuste, pełne konserwantów i soli chipsy, na przekąskę wybierz pestki z dyni.
Źródła: terazgotuje.pl, YouTube: @drbartekpl
Zobacz też:
Dodawaj do potraw lub pij napar. Tłumi wilczy apetyt, poprawia wzrok i trawienie
Dodaj do ziemniaków zamiast masła lub śmietany. Będą zdrowsze, bardziej kremowe i nie pójdą w boczki