Najmniej doceniany owoc przez Polaków. Cukrzycy mogą jeść bez obaw, dobrze działa na jelita i ma dużo błonnika
Odmiana jabłek szara reneta zdecydowanie jest niedoceniana przez Polaków. Głównie wykorzystujemy ją do szarlotki, a powinniśmy częściej jeść na surowo. Ma dużo błonnika i bardzo dobrze działa na jelita. Bez obaw po szarą renetę sięgną nawet cukrzycy.
Szara reneta nazywana jest królową jabłoni nie bez powodu. Według niektórych przekazów to ona jest jedną z najstarszych odmian jabłek. Nie można jej odmówić również wyróżniania się na tle innych. Szara reneta cechuje się specyficznym wyglądem, cechami morfologicznymi oraz smakiem.
Owoce z drzewa szarej renety mogą mieć baryłkowaty, lekko spłaszczony kształt. Skóra jabłka jest gładka, ale posiada matowy nalot, nadający lekko szarego, przytłumionego koloru. Po ugryzieniu naszym oczom ukazuje się delikatnie zielonkawy, kruchy, ale soczysty miąższ. Usta zostają za to wypełnione winno-kwaskowatym smakiem. Przełamuje go charakterystyczny dla tej odmiany korzenny aromat. W żadnym innym jabłku nie znajdziemy takiego smaku.
Szara reneta doceniana jest zaledwie w kuchni. Bardzo często przerabia się ją na przetwory, poddaje obróbce termicznej. Nie zwracamy uwagi za to na jej działanie na organizm. Okazuje się, że spożywana na surowo to prawdziwa bomba witaminowa. Królowa wśród jabłek zawiera bogactwo:
- witaminy A,
- witaminy C,
- witamin z grupy B,
- potasu,
- żelaza,
- magnezu.
Do tego organizmu zostanie wyposażony w dawkę błonnika oraz antyoksydantów takich jak flawonoidy, polifenole, antocyjany.
Z takim składem nie ma co się dziwić, że szara reneta przez lata stosowana była w medycynie ludowej. Owoce przerabiano na różne domowe “lekarstwa", które pomagały uporać się z przeróżnymi dolegliwościami. Między innymi jabłka szara reneta dobrze działają na:
- układ pokarmowy - wspierają trawienie, przyspieszają metabolizm i dbają o równowagę mikroflory bakteryjnej jelit,
- układ krążenia - obniżą poziom cholesteroli, uregulują ciśnienie tętnicze, zmniejszą ryzyko rozwoju chorób serca,
- układ odpornościowy - wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, podbudowują odporność i pomagają powrócić do sił, będą przeciwdziałać również nowotworom.
Po szarą renetę bezpiecznie mogą sięgać cukrzycy. Jabłko ma indeks glikemiczny 35, czyli jest on niski. Spożywanie owoców na surowo nie będzie powodować wahań glikemii czy nagłym wzrostów i spadków energii.
Szarą renetę warto przede wszystkim jeść na surowo. To w takiej postaci dostarczy do organizmu najwięcej cennych związków. Natomiast nie da się ukryć, że jabłka te świetnie nadają się na przetwory.
Z szarej renety można zrobić:
- kompoty,
- soki,
- konfitury i dżemy,
- nadzienia do ciast i ciastek.
Co więcej, szarą renetę z powodzeniem pokroimy w cienkie plastry i wysuszymy. W ten sposób otrzymamy pyszną, chrupiącą i zdrową przekąskę. Kwaskowaty smak i korzenny aromat sprawdzą się jako dodatek do mięs, wytrawnych sosów, marynat lub zup.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Ma dużo białka i błonnika, mało tłuszczu
Warto kupić, gdy są w promocji. Zrobisz z nich zdrowy i sycący koktajl na odchudzanie