Reklama
Reklama

Najstarsza ryba wędrowna - wyjątkowo smaczna, prawie nie ma ości. Rzadko jemy, bo jest droga

Jesiotr przez wiele lat uznawany był za rybę królewską, bo w Europie trafiał głównie na stoły książąt, opatów i przeorów. W XX wieku ryba cieszyła się ogromną popularnością - w PRL-u przyrządzano jesiotra w galarecie albo rosół na wywarze z głowy tej ryby. Dziś rzadko po nią sięgamy, bo jest droga. Warto szukać jesiotra na promocji, ze względu na smak i wartości odżywcze.

Pierwsze ślady występowania jesiotra wskazują na okres jury, czyli nawet 201 milionów lat temu. Nic dziwnego, że dziś to jedna z najdroższych, ale też najbardziej docenianych ryb. Czy jest zdrowa i jak ją przyrządzić?

Dlaczego jesiotr jest drogi?

Jesiotr to duża ryba, która osiąga ponad 2 metry długości i może ważyć nawet 100 kilogramów. W odpowiednich dla siebie warunkach żyje ponad 50 lat. Jest jedną z najstarszych ryb wędrownych, które występują zarówno w słodkich, jak i słonych wodach. Obecnie najwięcej jesiotrów znajduje się w pobliżu Rosji, Kazachstanu i Kanady. Gatunek jest jednak zagrożony wyginięciem.

Reklama

Dawniej jesiotry pływały także w Morzu Bałtyckim i polskich rzekach, ale ich zanieczyszczenie poskutkowało uznaniem w latach 70. XX wieku gatunku za wymarły. Obecnie w Polsce występuje jedynie w hodowlach i jest całkowicie chroniony. Jego pełny rozwój zajmuje do 20 lat, a do tego potrzebuje właściwych warunków wzrostu, dlatego jego hodowla nie jest najprostsza. 

Dlaczego jesiotr jest drogi? Jego cena ciągle wzrasta, właśnie ze względu na długi czas i specyficzne warunki hodowli oraz zagrożenie wyginięciem. Gdzie można kupić tę rybę? Jest ona dostępna zarówno w delikatesach rybnych, jak i z prywatnych hodowli. Od czasu do czasu pojawia się również w ofercie popularnych supermarketów. Za kilogram trzeba będzie zapłacić od ok. 80 do 120 złotych.

Jesiotr - czy jest to zdrowa ryba?

Jak smakuje jesiotr? Ma delikatny i lekko maślany aromat. Jego mięso jest białe, soczyste, zwarte i jędrne. W 100 gramach zawiera 108 kcal, prawie 18 g białka i 4 g tłuszczu. Warto też podkreślić, że prawie w ogóle nie posiada ości, dlatego bez obaw można go podawać nawet najmłodszym.

Czy jest to zdrowa ryba? Kryje w sobie wartości odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To skarbnica witamin A i B12 oraz minerałów - fosforu, potasu, żelaza, cynku i selenu

Jesiotr jest rybą tłustą, dlatego zawiera szereg zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Ich obecność pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. W konsekwencji regularne spożywanie ryby zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy. 

To ryba odpowiednia dla osób z nadciśnieniem (potas obniża ciśnienie krwi), mających problemy z koncentracją oraz dla kobiet w ciąży (ryba to cenne źródło kwasu foliowego). Jesiotr, dzięki witaminie A, poprawia jakość widzenia i chroni przed chorobami oczu, np. ślepotą zmierzchową. Skóra, włosy i paznokcie staną się bardziej odżywione i zdrowsze

Mimo że ryba zaliczana jest do tłustych, to wciąż poleca się ją w diecie odchudzającej i osobom aktywnym fizycznie. Dostarcza dużo białka, które syci na długi czas i utrzymuje właściwą kondycję układu mięśniowo-kostnego. 

Jak przyrządzić jesiotra?

To droga ryba, więc żadna zakupiona część nie powinna się zmarnować. Jak przyrządzić jesiotra? Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci go kupisz. Jeśli wybierzesz rybę w całości, trzeba ją będzie najpierw dobrze oprawić (wypłukać, usunąć śluz i wnętrzności). Do odcięcia będzie też głowa, na bazie której przygotujesz poźniej esencjonalny bulion do rosołu.  

Jesiotra można następnie podzielić na mniejsze kawałki. Można też od razu kupić go w dzwonkach lub filetach. Nadaje się do smażenia, ugotowania, grillowania, pieczenia i umieszczenia go w galarecie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać rybę do zrobienia zapiekanki lub aromatycznych kotletów mielonych. Wędzony jesiotr można podać na zimno lub ciepło. To wspaniały dodatek do sałatek i zup. Świetnie nadaje się do farszu do sushi, do kanapek lub zrobienia aromatycznej pasty rybnej. 

Najpopularniejszy sposób to pieczenie jesiotra. Wypatroszoną rybę warto skropić cytryną, aby zachowała soczystość i miała jeszcze więcej smaku. Dobrze też natrzeć ją solą, pieprzem i marynatą zrobioną z ulubionych przypraw. Do środka powinno trafić masło, lekko rozgnieciony nożem czosnek i plastry cytryny, które wspaniale uzupełniają smak jesiotra. Całość trzeba skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni na półtorej godziny. Po tym czasie temperaturę trzeba zwiększyć do 170 stopni i piec przez kolejne 10 minut. Ryba wyjdzie naprawdę soczysta i pełna różnych aromatów.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Mała, ostra, ale pomaga na migreny i wysokie ciśnienie. Używaj, gdy walczysz z nadwagą

Jedno z najzdrowszych, ale bardzo niedocenianych warzyw. Niezastąpiony na jelita i układ krążenia

Zapomniana konkurentka pietruszki. Francuzi uwielbiają jej ostry aromat, dodają do ryb i drobiu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | dania główne