Reklama
Reklama

Najzdrowsze mięso wieprzowe – mało kalorii i tłuszczu. Polecane sportowcom i dbającym o linię

Zazwyczaj dietetycy zachęcają, aby w naszej diecie znalazły się takie mięsa, jak kurczak, indyk, królik, czy cielęcina. Zdrowy jadłospis od czasu do czasu warto wzbogacić także o wieprzowinę, a dokładnie polędwiczkę wieprzową, która ma stosunkowo niedużo tłuszczu i sporo białka. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść ten rodzaj mięsa, oraz co zrobić z polędwiczki wieprzowej.

Produkty bogate w białko są niezbędne do utrzymania prawidłowej masy mięśniowej, wpływają także na sytość, którą odczuwamy po spożytym posiłku. Odpowiednio przygotowane polędwiczki, będą świetnym urozmaiceniem codziennych obiadów. W poniższym artykule podpowiemy ci, co zrobić z polędwiczki wieprzowej.

Polędwiczka - zdrowa wieprzowina

Polędwica wieprzowa jest najchudszą częścią wieprzowiny, ma znacznie mniej tłuszczu od karkówki, łopatki, a nawet schabu. Ma spośród nich najdelikatniejszy smak i strukturę. Zaliczana jest do mięs czerwonych. Polędwiczki pochodzą z tylnej części półtuszy wieprzowej, czyli miejsca znajdującego się na świńskim grzbiecie.

Reklama

Polędwiczka wieprzowa - wartości odżywcze i właściwości

Jak już wspominaliśmy, polędwiczka wieprzowa jest dobrym źródłem białka, które jest niezbędny do budowania wszystkich komórek i tkanek organizmu. Proteiny są niezwykle ważne w diecie sportowców, ponieważ wspierają przyrost masy mięśniowej. O odpowiednią ilość białka powinni zadbać również seniorzy, ponieważ bogata w nie dieta zapobiegnie osłabieniu mięśni. Białko jest także istotne podczas procesu redukcji masy ciała, ponieważ zapewnia sytość. Wysoko odżywcze posiłki sprawiają, że zmniejsza się ochota na podjadanie, które często jest przyczyną niezadowalających efektów odchudzania.

Polędwiczki dostarczają również witamin z grupy B, które są niezbędne między innymi do prawidłowej pracy układu krążenia, nerwowego, krwionośnego, czy mięśniowego, a także wpływają na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie.  

Nie brakuje tu również składników mineralnych, takich jak magnez, który wspiera pracę serca i mózgu; potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi; żelazo, zapobiegającego niedokrwistości, czy cynk, który wspiera układ immunologiczny, a dodatkowo wraz z wapniem i fosforem wzmacnia układ kostno-szkieletowy.

Warto dodać, że polędwiczka na tle innych części wieprzowiny wyróżnia się niską kalorycznością, w 100 g produktu jest ok. 150 kcal. Dlatego jak najbardziej sprawdzi się nawet dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Ponadto ma stosunkowo niewiele tłuszczu 3,5 g na 100 g. Jeśli chcesz przyrządzić dietetyczny posiłek, unikaj panierowania, smażenia mięsa na głębokim tłuszczu, oraz przygotowywania tłustych sosów.

Sprawdź także: Jak przyprawić mięso mielone? Kotlety będą soczyste i mięciutkie

Jak przyrządzić polędwicę wieprzową?

Zastanawiasz się, co zrobić z polędwiczki wieprzowej? Można ją upiec, usmażyć, lub udusić. Świetnie sprawdzi się podczas codziennych obiadów, jak i na specjalne okazje. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów są polędwiczki z pieczarkami.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 g oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 spora łyżka śmietany 18 proc.
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie: Zacznij od pokrojenia pieczarek, cebuli i czosnku. Na patelni rozgrzej 5 g oliwy, a następnie podsmaż na niej cebulę i czosnek, mieszaj cały czas, aby nic się nie przypaliło. Kiedy nabiorą złotego koloru, dorzuć pieczarki. Smaż, aż zmniejszą swoją objętość. Dopraw je solą i pieprzem. Zdejmuj usmażone pieczarki na talerz. Na tej samej patelnię dodaj resztę oliwy. Umyte i pokrojone w plastry polędwiczki usmaż na złoty kolor z dwóch stron. Pod koniec smażenia oprósz je solą i pieprzem. Dorzuć do nich pieczarki, musztardę i śmietanę. Możesz całość podlać odrobiną wody. Wszystko wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.

Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami, puree, lub kaszą, oraz gotowanymi warzywami, np. brokułem, zieloną fasolą, lub marchewką.

Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Zobacz też:

Zapomniana konkurentka pietruszki. Francuzi uwielbiają jej ostry aromat, dodają do ryb i drobiu

Przekąska, którą możesz jeść bez wyrzutów. Reguluje poziom cukru, wspomaga pracę serca i jelit

Najstarsza ryba wędrowna - wyjątkowo smaczna, prawie nie ma ości. Rzadko jemy, bo jest droga

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | wieprzowina