Reklama
Reklama

Najzdrowsze warzywo na świecie. Każdy cukrzyk powinien robić z nią kanapki i sałatki

Ta roślina według wielu uważana jest za najzdrowsze warzywo na świecie. Widząc ją w środowisku naturalnym, rosnącą na dziko, nawet byśmy nie pomyśleli, że można się nią zajadać. Okazuje się, że to zbawienie dla osób borykających się z cukrzycą czy za wysokim cholesterolem.

Rukiew wodna - najzdrowsze warzywo na świecie

Rukiew wodna znana jest również pod nazwą rzeżucha wodna. Należy do rodziny kapustowatych, więc jest spokrewniona z kapustą, brokułem czy jarmużem. Z wyglądu roślina jest wyjątkowo niepozorna. Ma drobne liści i może przypominać rzeżuchę siewną. Rośnie na brzegach wód stojących lub wolno płynących.

Naturalnie występowała w Ameryce Północnej, Europie Zachodniej czy Azji, ale obecnie można ją spotkać niemalże na całym świecie. W Polsce rukiew wodna rośnie na dziko, ale rzadko się ją widuje, głównie na zachodzie kraju.

Ze względu na swoje właściwości zdrowotne rukiew wodna jest coraz częściej i chętniej uprawiana. Dużą popularność zdobyła w USA, Anglii, Hiszpanii i Francji. Mimo tego w sklepach jej zwykle nie dostaniemy.

Dlaczego warto jeść rukiew wodną?

Rukiew wodna charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, K, witamin z grupy B czy składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez i sód. Do tego obfituje w beta-karoten, luteinę oraz flawonoidy. Ze względu na swoje właściwości uważana jest za najzdrowsze warzywo na świecie.

W efekcie regularne jedzenie rukwi wodnej wpłynie hamująco na działanie wolnych rodników. Zadziała przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie czy przeciwbakteryjnie. Spowolni procesy przedwczesnego starzenia, ochraniając skórę, umysł i serce.

Do tego rukiew wodną warto jeść ze względu na jej właściwości obniżające poziom cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu LDL. W ten sposób zarówno zadba o odpowiednie ciśnienie tętnicze krwi, jak i będzie stanowić wsparcie dla serca. Tym samym zmniejszy się ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak m.in. miażdżyca, udar, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca.

Rukiew wodna może być też remedium na cukrzycę. Roślina pomoże w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi. Do tego unormowane zostanie wydzielanie insuliny. Jedzenie jej zaleca się nie tylko diabetykom, ale także pacjentom borykającym się z wysokim stężeniem cukru.

Co zrobić z rukwi wodnej?

Rukiew wodna w smaku jest nieco gorzkawa i ostra, może kojarzyć się z rukolą. Wykorzystamy ją więc do przeróżnych sałatek warzywnych. Dobrze skomponuje się z rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, burakiem czy łososiem.

Rukiew wodna może być zarazem świetnym dodatkiem warzywnym do kanapek, domowych burgerów czy tortilli. Warzywo wzbogaci warzywne koktajle, sałatki obiadowe czy sosy do makaronów.

Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obowiązkowy w kuchni. Poprawia trawienie, wspiera odporność, ma sporo witaminy C

​Jest podobny do selera. Ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny, ma dużo wapnia

Na świecie jedzą ze smakiem, "masło bogów" polecają dietetycy. Polacy odwracają głowę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa