Reklama
Reklama

Najzdrowsze warzywo na świecie. Każdy cukrzyk powinien robić z nią kanapki i sałatki

Ta roślina według wielu uważana jest za najzdrowsze warzywo na świecie. Widząc ją w środowisku naturalnym, rosnącą na dziko, nawet byśmy nie pomyśleli, że można się nią zajadać. Okazuje się, że to zbawienie dla osób borykających się z cukrzycą czy za wysokim cholesterolem.

Rukiew wodna - najzdrowsze warzywo na świecie

Rukiew wodna znana jest również pod nazwą rzeżucha wodna. Należy do rodziny kapustowatych, więc jest spokrewniona z kapustą, brokułem czy jarmużem. Z wyglądu roślina jest wyjątkowo niepozorna. Ma drobne liści i może przypominać rzeżuchę siewną. Rośnie na brzegach wód stojących lub wolno płynących.

Naturalnie występowała w Ameryce Północnej, Europie Zachodniej czy Azji, ale obecnie można ją spotkać niemalże na całym świecie. W Polsce rukiew wodna rośnie na dziko, ale rzadko się ją widuje, głównie na zachodzie kraju.

Ze względu na swoje właściwości zdrowotne rukiew wodna jest coraz częściej i chętniej uprawiana. Dużą popularność zdobyła w USA, Anglii, Hiszpanii i Francji. Mimo tego w sklepach jej zwykle nie dostaniemy.

Dlaczego warto jeść rukiew wodną?

Rukiew wodna charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, K, witamin z grupy B czy składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez i sód. Do tego obfituje w beta-karoten, luteinę oraz flawonoidy. Ze względu na swoje właściwości uważana jest za najzdrowsze warzywo na świecie.

W efekcie regularne jedzenie rukwi wodnej wpłynie hamująco na działanie wolnych rodników. Zadziała przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie czy przeciwbakteryjnie. Spowolni procesy przedwczesnego starzenia, ochraniając skórę, umysł i serce.

Do tego rukiew wodną warto jeść ze względu na jej właściwości obniżające poziom cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu LDL. W ten sposób zarówno zadba o odpowiednie ciśnienie tętnicze krwi, jak i będzie stanowić wsparcie dla serca. Tym samym zmniejszy się ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak m.in. miażdżyca, udar, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca.

Rukiew wodna może być też remedium na cukrzycę. Roślina pomoże w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi. Do tego unormowane zostanie wydzielanie insuliny. Jedzenie jej zaleca się nie tylko diabetykom, ale także pacjentom borykającym się z wysokim stężeniem cukru.

Co zrobić z rukwi wodnej?

Rukiew wodna w smaku jest nieco gorzkawa i ostra, może kojarzyć się z rukolą. Wykorzystamy ją więc do przeróżnych sałatek warzywnych. Dobrze skomponuje się z rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, burakiem czy łososiem.

Rukiew wodna może być zarazem świetnym dodatkiem warzywnym do kanapek, domowych burgerów czy tortilli. Warzywo wzbogaci warzywne koktajle, sałatki obiadowe czy sosy do makaronów.

Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ze spiżarni znikają w okamgnieniu. Kanie w specjalnym sosie robię z przepisu dziadka Stasia

Ozdabiamy nim półmiski, a ma więcej żelaza niż wołowina. Nie bez powodów babcie miały go w ogródkach

Tych grzybów nie można suszyć. Lepiej zamrozić lub zamarynować

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa