Najzdrowsze warzywo na świecie. Każdy cukrzyk powinien robić z nią kanapki i sałatki
Ta roślina według wielu uważana jest za najzdrowsze warzywo na świecie. Widząc ją w środowisku naturalnym, rosnącą na dziko, nawet byśmy nie pomyśleli, że można się nią zajadać. Okazuje się, że to zbawienie dla osób borykających się z cukrzycą czy za wysokim cholesterolem.
Rukiew wodna znana jest również pod nazwą rzeżucha wodna. Należy do rodziny kapustowatych, więc jest spokrewniona z kapustą, brokułem czy jarmużem. Z wyglądu roślina jest wyjątkowo niepozorna. Ma drobne liści i może przypominać rzeżuchę siewną. Rośnie na brzegach wód stojących lub wolno płynących.
Naturalnie występowała w Ameryce Północnej, Europie Zachodniej czy Azji, ale obecnie można ją spotkać niemalże na całym świecie. W Polsce rukiew wodna rośnie na dziko, ale rzadko się ją widuje, głównie na zachodzie kraju.
Ze względu na swoje właściwości zdrowotne rukiew wodna jest coraz częściej i chętniej uprawiana. Dużą popularność zdobyła w USA, Anglii, Hiszpanii i Francji. Mimo tego w sklepach jej zwykle nie dostaniemy.
Rukiew wodna charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, K, witamin z grupy B czy składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez i sód. Do tego obfituje w beta-karoten, luteinę oraz flawonoidy. Ze względu na swoje właściwości uważana jest za najzdrowsze warzywo na świecie.
W efekcie regularne jedzenie rukwi wodnej wpłynie hamująco na działanie wolnych rodników. Zadziała przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie czy przeciwbakteryjnie. Spowolni procesy przedwczesnego starzenia, ochraniając skórę, umysł i serce.
Do tego rukiew wodną warto jeść ze względu na jej właściwości obniżające poziom cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu LDL. W ten sposób zarówno zadba o odpowiednie ciśnienie tętnicze krwi, jak i będzie stanowić wsparcie dla serca. Tym samym zmniejszy się ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak m.in. miażdżyca, udar, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca.
Rukiew wodna może być też remedium na cukrzycę. Roślina pomoże w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi. Do tego unormowane zostanie wydzielanie insuliny. Jedzenie jej zaleca się nie tylko diabetykom, ale także pacjentom borykającym się z wysokim stężeniem cukru.
Rukiew wodna w smaku jest nieco gorzkawa i ostra, może kojarzyć się z rukolą. Wykorzystamy ją więc do przeróżnych sałatek warzywnych. Dobrze skomponuje się z rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, burakiem czy łososiem.
Rukiew wodna może być zarazem świetnym dodatkiem warzywnym do kanapek, domowych burgerów czy tortilli. Warzywo wzbogaci warzywne koktajle, sałatki obiadowe czy sosy do makaronów.
Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność