Nazywają je "chlebem życia". Chronią serce przed zawałem, poprawiają przemianę materii
Czy wiesz, że daktyle to jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka? Podpowiem ci też, że są niesamowicie wartościowe, dlatego wielu nazywa je „chlebem życia”. Są symbolem zdrowia i długowieczności w wielu kulturach, więc my w Polsce też powinniśmy je jeść. Zwłaszcza że potrafią chronić serce, wspierać układ trawienny, poprawiać koncentrację i nastrój. To naturalny słodzik, który jest jedzony z przyjemnością, a nie z przymusu.
Daktylowiec właściwy to drzewo, które człowiek uprawia od tysięcy lat. Pierwsze wzmianki o daktylach pochodzą z terenów dzisiejszego Iraku i Egiptu. Owoce palmy daktylowej były nie tylko pożywieniem, ale i walutą wymienną oraz symbolem dobrobytu. W starożytnym Egipcie wykorzystywano je do produkcji wina i miodu daktylowego, a na Bliskim Wschodzie stanowiły podstawowy składnik diety nomadów.
W kulturze arabskiej daktyle do dziś uznaje się za "chleb życia" - pożywienie, które potrafiło podtrzymać siły w czasie długich podróży przez pustynię. Obecnie głównymi producentami daktyli są Arabia Saudyjska, Iran, Egipt, Tunezja i Algieria, a na świecie istnieje ponad 100 odmian tych owoców, w tym słynne Medjool, Deglet Nour czy Ajwa.
Zbiory odbywają się jesienią i zimą - to wtedy daktyle osiągają pełnię smaku i wartości odżywczych. W krajach o gorącym klimacie spożywa się je głównie świeże, w chłodniejszych - suszone.
Daktyle to naturalny magazyn energii, błonnika i mikroelementów. Zawierają żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor, wapń, a także witaminy A, C, K oraz z grupy B. Ich skład sprawia, że mają szerokie działanie prozdrowotne, poparte licznymi badaniami naukowymi.
1. Wspierają serce i układ krążenia
Regularne spożywanie daktyli może obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych. Obecność potasu i polifenoli wspiera pracę serca, reguluje ciśnienie krwi i chroni przed miażdżycą. Badania wskazują, że połączenie soku z daktyli i granatów ma działanie ochronne przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
2. Poprawiają trawienie i przemianę materii
Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego daktyle wspomagają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom i wspierają mikrobiotę jelitową. Pomagają również w regulacji poziomu glukozy, choć osoby z cukrzycą powinny jeść je ostrożnie.
3. Działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco
Daktyle są bogate w flawonoidy, karotenoidy i kwas fenolowy, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. W badaniach wykazano, że związki te mogą wspomagać układ odpornościowy i zmniejszać stan zapalny w organizmie, chroniąc m.in. przed chorobami serca i nowotworami.
4. Wspierają układ nerwowy i funkcje poznawcze
Zawarty w daktylach tryptofan bierze udział w wytwarzaniu serotoniny i melatoniny - hormonów wpływających na dobry nastrój i sen. Daktyle mogą łagodzić napięcie nerwowe, ułatwiać zasypianie i poprawiać koncentrację.
5. Naturalne wsparcie w ciąży
W krajach arabskich daktyle tradycyjnie podaje się kobietom w ciąży i w czasie porodu. Badania sugerują, że mogą wspomagać naturalny przebieg porodu, poprawiać rozszerzanie szyjki macicy i zmniejszać potrzebę indukcji.
6. Energia dla sportowców
Daktyle dostarczają cukrów prostych (glukozy i fruktozy), które są szybko przyswajalne. Dlatego są doskonałym źródłem energii przed treningiem i sposobem na regenerację po wysiłku. Zawarty w nich potas wspomaga funkcjonowanie mięśni i zapobiega skurczom.
7. Naturalny zamiennik słodyczy
Ich karmelowy smak i lepka konsystencja sprawiają, że idealnie zastępują biały cukier w deserach, batonikach czy koktajlach. W przeciwieństwie do cukru, dostarczają błonnika i minerałów, dlatego są zdrowszą alternatywą dla słodkich przekąsek.
Daktyle, mimo swoich licznych zalet, są bardzo kaloryczne - 100 g zawiera ok. 280 kcal i aż 65-70 g naturalnych cukrów. Dlatego kluczowe jest umiarkowanie.
Dietetycy zalecają, by spożywać 3-5 sztuk dziennie, najlepiej jako dodatek do owsianki, koktajlu lub po treningu. Taka ilość dostarcza energii, błonnika i witamin, nie powodując gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi.
Nie należy przesadzać, zwłaszcza jeśli:
- masz cukrzycę lub insulinooporność,
- zmagasz się z nadwagą,
- cierpisz na zespół jelita drażliwego (SIBO, IBS),
- masz tendencję do powstawania kamieni nerkowych (daktyle zawierają dużo potasu).
Z kolei u osób aktywnych fizycznie i o prawidłowej masie ciała daktyle mogą być świetnym źródłem energii między posiłkami.
Daktyle to więcej niż słodka przekąska. Ich wyjątkowy skład odżywczy i prozdrowotne działanie sprawiają, że zasługują na miano "chleba życia". Chronią serce, wspierają trawienie, poprawiają nastrój i dostarczają energii w naturalnej formie. Wybieraj tylko te dobre, czyli bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego i konserwantów (E220 - siarczynów). Po zakupie przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu - mogą zachować świeżość przez wiele miesięcy. Jeśli są zbyt twarde, namocz je w ciepłej wodzie przez 15 minut - odzyskają miękkość i słodycz.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Napój z PRL-u wraca w wielkim stylu. Nie powoduje nadkwasoty, dba o jelit i ma niewiele kalorii