Nazywany jest owocem szczęścia. Wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie i cholesterol
Pomelo to niewątpliwie jeden z najbardziej niedocenianych owoców wśród cytrusów. Tymczasem okazuje się, że jest ono nie tylko niezwykle smaczne, ale również odżywcze i wszechstronne w zastosowaniu. Pomelo – owoc szczęścia. Jakie są jego najważniejsze właściwości i jak wykorzystać je w kuchni?
Pomelo - owoc szczęścia. To właśnie takie miano zyskało ono w kulturze azjatyckiej, w szczególności w Chinach. Okazuje się jednak, że ma ono nam znacznie więcej do zaoferowania niż "szczęście i pomyślność". Jego niewątpliwym atutem jest wyjątkowy smak, wysoka wartość odżywcza i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Kto powinien jeść pomelo, a dla kogo nie jest ono wskazane? I jak wykorzystać je w swoich przepisach kulinarnych? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Co dokładnie w sobie kryje i jaki wpływ na zdrowie wykazuje pomelo? Właściwości i wartości odżywcze w 100 g tego owocu kształtują się następująco:
- Kalorie: 38 kcal;
- Białko: 0,76 g;
- Tłuszcz: 0,04 g;
- Węglowodany: 9,62 g;
- Błonnik: 1 g;
- Witamina C: 61 mg;
- Witamina B1: 0,034 mg;
- Witamina B2: 0,027 mg;
- Witamina B3: 0,22 mg;
- Witamina B6: 0,036 mg;
- Potas: 216 mg;
- Magnez: 6 mg;
- Mangan: 0,017 mg;
- Miedź: 0,05 mg;
- Fosfor: 17 mg;
- Cynk: 10 mg;
- Żelazo: 0,11 mg;
- Sód: 1 mg;
- Wapń: 4 mg.
Poza błonnikiem oraz witaminami i minerałami pomelo stanowi skarbnicę składników bioaktywnych, takich jak hesperydyna, neohesperydyna czy naringenina. Ponadto można znaleźć w nim niewielkie ilości karotenoidów, w tym luteiny, beta-karotenu i likopenu.
Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie pomelo? Poruszając ten temat, warto wspomnieć przede wszystkim o jego właściwościach przeciwutleniających. Jako że stanowi ono źródło karotenoidów, polifenoli i witaminy C, dobrze radzi sobie ono ze zwalczaniem wolnych rodników, które w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju rozmaitych chorób. Co więcej, niektóre badania naukowe wskazują na jego działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze, oraz redukujące stężenie cholesterolu we krwi.
Owoc ten idealnie sprawdzi się w diecie osób pragnących wspomóc pracę swojego układu sercowo-naczyniowego. Jako że obfituje ono w witaminę C, warto sięgać po nie w celu wzmocnienia odporności, np. w okresie jesienno-zimowym. Należy jednak pamiętać, że pomimo licznych zalet nie każdy może wdrożyć je do swojego menu. Na liście przeciwwskazań do jego spożywania znajduje się m.in. alergia na cytrusy oraz stosowanie niektórych leków. Owoc ten może wchodzić w interakcje m.in. ze środkami hipotensyjnymi, czyli tymi obniżającymi ciśnienie krwi.
Zastanawiasz się, jak wykorzystać pomelo w kuchni? Możliwości jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów, dzięki którym odkryjesz jego wyjątkowe oblicze.
Dżem z pomelo
Pomelo to idealna baza do dżemów, zwłaszcza tych z cytrusami w roli głównej. W swoim przepisie możesz połączyć je z cytrynami i pomarańczami. Ponadto przyda ci się cukier zwykły i waniliowy. Przed przystąpieniem do gotowania namocz cytryny i pomarańcze w zimnej wodzie, najlepiej przez dwie doby. Następnie pokrój je na kawałki i połącz z obranym i rozdrobnionym pomelo. Wsyp cukier, całość wymieszaj i odstaw na trzy godziny. Gdy owoce puszczą sok, przełóż je do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Pod koniec dodaj cukier wanilinowy. Przełóż dżem do słoików i poddaj je procesowi pasteryzacji.
Sałatka z pomelo
Jesteś fanem sałatek z owocowym akcentem? W takim razie koniecznie wypróbuj tej w wersji z pomelo. Pozostałe produkty, których potrzebujesz do przyrządzenia tego przysmaku, to rukola, awokado, pestki słonecznika, orzechy włoskie, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz oraz ser pleśniowy. Sos z kolei wyczarujesz z octu winnego, oleju z pestek winogron, suszonej bazylii, płynnego miodu, pieprzu cytrynowego oraz soli. Obierz pomelo, usuń z niego błonki i podziel na mniejsze kawałki. Pokrój ser i pomidorki. Upraż na patelni ziarna słonecznika. Rozłóż na półmisku rukolę i umieść na niej pozostałe składniki. Dopraw całość solą oraz pieprzem i polej sosem.
Babeczki z czekoladą i pomelo
Jak wykorzystać pomelo w kuchni, jeśli nie w dżemie lub sałatce? Możesz uwzględnić je np. w przepisie na babeczki. Aby wyczarować ten przysmak, poza wspomnianym owocem sięgnij po mąkę pszenną, proszek do pieczenia, gorzką lub mleczną czekoladę, jajka, mleko, olej rzepakowy oraz cukier zwykły i waniliowy. Obierz pomelo ze skórki, oczyść z błonek i pokrój na kawałki. Wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami czekolady, a w drugiej misce - mleko z olejem i jajkami. Połącz ze sobą wszystkie składniki i wymieszaj, po czym przelej powstałą masę do formy na muffinki. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Tartaletki z pomelo
Masz ochotę na słodką przekąskę z pomelo, ale nie przepadasz za babeczkami? W takim razie postaw na tartaletki. Poza owocem do ich przygotowania potrzebujesz mąki pszennej, jajek, masła, sera białego, kardamonu oraz cukru brązowego i wanilinowego. Na początek wyrób ciasto z mąki pszennej, masła, żółtek oraz zimnej wody. Następnie je rozwałkuj, wytnij z niego kółka i umieść je w foremkach na tartaletki. Wstaw je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zmiksuj biały ser na gładką masę, po czym połącz go z kardamonem i obydwoma rodzajami cukru. Obierz pomelo, oczyść je z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Gdy spody tartaletek wystygną, przełóż do nich serową masę i ułóż na wierzchu kawałki pomelo.
Naleśniki z sosem pomelo
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pomelo w kuchni jest przyrządzenie z niego sosu do naleśników. Aby zrobić naleśniki w tym wydaniu, musisz zaopatrzyć się w mąkę pszenną, mleko, olej kokosowy, jajko, proszek do pieczenia oraz sól. Farsz przygotujesz z banana, sera białego, śmietany kremówki, ekstraktu waniliowego oraz cukru. Sos z kolei powstaje z takich komponentów jak pomelo, szałwia oraz płynny miód.
Wymieszaj mąkę z mlekiem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Usmaż naleśniki na rozgrzanym oleju kokosowym. Ubij śmietanę z cukrem, a ser i banany przepuść przez maszynkę do mielenia - połącz ze sobą wszystkie składniki i dodaj do nich ekstrakt waniliowy. Obierz pomelo, oczyść je z błonek i pokrój na kawałki. Umieść je w rondelku wraz z miodem i duś pod przykryciem. Zmiksuj zawartość garnka i ponownie podgrzej - tym razem z szałwią. Odstaw rondelek na 30 minut. Nanieś farsz na naleśniki, zawiń je w rulon i polej sosem z pomelo.
Źródło: vitapedia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kawa z tym dodatkiem pomaga walczyć z wysoką wagą. Przy okazji łagodzi bóle głowy
W kuchni stosuję olej z najzdrowszej przyprawy. Koi nerwy, poprawia trawienie i wzmacnia odporność
Znalazła się na liście śmieciowego jedzenia. Tymczasem to najpopularniejsze polskie śniadanie