Reklama
Reklama

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Będąc na diecie, często całkowicie rezygnujemy z mięsa. Ci, którzy wyjątkowo cenią sobie ten produkt, zamieniają czerwone mięso na kurczaka. Okazuje się, że żeby pozostać w zdrowiu, nie trzeba się aż tak ograniczać. Wybierz cielęcinę, która jest jeszcze zdrowsza. Robię z niej kotlety na niedzielę i wychodzą o wiele bardziej miękkie i smaczniejsze niż schabowe.

Dlaczego cielęcina jest zdrowa?

Cielęcina jest mięsem pochodzącym od cieląt, które mają mniej niż 2 miesiące. W efekcie w ciele zwierząt nie pojawiły się jeszcze międzymięśniowe warstwy tłuszczu, które spotkać można w wołowinie lub wieprzowinie. To czyni je o wiele mniej kalorycznym mięsem.

W zależności od wybranej części kaloryczność może się różnić. Wynosi ona zwykle między 120, a 170 kcal na 100 g cielęciny. W tej wartości mieści się aż 24 g cennego białka. Do tego to mięso dostarcza witamin i minerałów.

Regularne jedzenie cielęciny uzupełni witaminy z grupy B, w tym B12 czy foliany. Poza tym mięso jest bogate w wapń, żelazo, magnez, sód, potas oraz fosfor. Dzięki temu wykazuje ono szereg właściwości dla zdrowia.

Cielęcinę warto jeść więc ze względu na jej właściwości wspierające metabolizm i chroniące układ pokarmowy przed atakami wirusów. Tym samym wesprze zrzucanie zbędnych kilogramów i spalanie tłuszczu.

Ponadto cielęcina jest zdrowa, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega-3 i omega-6. To może wspierać właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwrakowe, przeciwmiażdżycowe czy przeciwzapalne.

Przepis na kotlety z cielęciny. Wychodzą rewelacyjne

Kotlety ze schabu poszły w odstawkę, gdy zaczęłam robić je z cielęciny. Są delikatniejsze, bardziej soczyste i o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Robię je w kilka chwil, a smak jest obłędny.

Składniki:

  • 500 g cielęciny
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • sól, pieprz.

Cielęcinę umyj, osusz, a następnie podziel na kotlety. Plastry mięsa delikatnie rozbij. Możesz to zrobić przez folię, za pomocą tłuczka lub nawet pięścią. Każdego kotleta oprósz z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem i natrzyj je.

W osobnych naczyniach umieść mąkę, bułkę tartą i jajko. Kotlety najpierw opanieruj w mące, następnie obtocz w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie ciepły, zacznij smażenie kotletów. Gdy będą mieć złocisty kolor, zdejmij je z patelni. Kotlety z cielęciny podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ziarenka cenne jak złoto. Posypuj kanapki, dodawaj do zupy - wyreguluje cukier, obniży cholesterol

Zdrowsze i mniej kaloryczne od płatków owsianych. Pomagają schudnąć, działają przeciwzapalnie

Wystarczy wsypać pół łyżeczki do ciepłej wody. Metabolizm przyspieszy, jelita będą sprawnie pracować

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | dania główne