Reklama
Reklama

Nie jest tak kaloryczny jak miód. Zbawienny dla serca i wątroby, dobry zamiennik cukru

Nazywany kanadyjskim płynnym złotem, stanowi wspaniałą alternatywę dla białego cukru. Ma mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny, a dodatkowo dostarcza witamin, minerałów i antyoksydantów. Syrop klonowy warto wykorzystać w kuchni nie tylko do klasycznych amerykańskich pancakes.

Syrop klonowy jako pierwsi pozyskiwali Indianie, rdzenni mieszkańcy północno-wschodniej Ameryki Północnej. Wiązało się to wówczas z rytuałami, ponieważ uznawali syrop za pożywny napój energetyczny. Nacinali korę klonów i za pomocą rurek wydobywali sok, a następnie - pod wpływem obróbki termicznej - zagęszczali go. W okresie kolonialnym, w XVII wieku, europejscy handlarze zbierali sok klonowy, wiercąc specjalne otwory w drzewach. Wytwarzali z niego zarówno syrop, jak i cukier. 

Co to jest syrop klonowy?

Dziś największym producentem syropu klonowego są Kanada oraz Stany Zjednoczone. Wytwarzają go z soku klonowego trzech gatunków drzew: klonu cukrowego, czarnego oraz czerwonego. To naturalny produkt spożywczy, który nie zawiera konserwantów i jest pozyskiwany w nieinwazyjny dla roślin sposób. Dopiero sok zagęszcza się konserwantami i substancjami chemicznymi. W celu wytworzenia litra syropu klonowego trzeba odparować wodę z 20 do 50 litrów pozyskanego soku. Cały proces produkcji jest ściśle kontrolowany, aby syrop zawierał odpowiednią ilość cukru. Jego nadmiar spowodowałby krystalizację, a niedobór - szybkie psucie się produktu.

Reklama

Czy syrop klonowy jest zdrowy?

Syrop klonowy uznaje się za dobry zamiennik cukru, bo dostarcza organizmowi składników odżywczych. W 100 gramach syropu jest ok. 270 kcal, a w tej samej porcji cukru - aż 400 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że syrop wciąż zawiera znaczne ilości sacharozy i cechuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG = 65). Z tych powodów nie powinni po niego sięgać cukrzycy.

Czy syrop klonowy jest zdrowy? To dobra alternatywa dla białego cukru, który nazywany jest "pustymi kaloriami" i nie zawiera cennych wartości odżywczych. Syrop klonowy to źródło antyoksydantów oraz witamin z grupy B. W jego składzie znajduje się też szereg minerałów - do najważniejszych należą cynk, żelazo, mangan, selen, wapń, potas i sód. 

Syrop klonowy dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózguWspiera układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy, przeciwdziała procesom starzenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych (w tym miażdżycy, zawałów, nowotworów). Pomaga także w utrzymaniu zdrowego układu kostnego oraz wątroby. Produkt spożywczy wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Minerały przyspieszają spalanie tłuszczu, a w konsekwencji - redukcję tkanki tłuszczowej.

Syrop klonowy a miód

Niektórzy, zamiast cukru, wybierają miód. Syrop klonowy a miód - co jest lepsze? Miód to produkt wytwarzany przez pszczoły, a syrop - pozyskiwany z drzew. Choć miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem, bo działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i kojąco, to ma także sporo kalorii. Okazuje się, że syrop klonowy, który dostarcza organizmowi składników odżywczych, jest mniej kaloryczny niż miód (o ok. 35 kcal / 100 gramów). Miód może się też cechować wyższym indeksem glikemicznym (wynoszącym nawet do 85). 

Wykorzystanie syropu klonowego w kuchni

Ważne, żeby syropu klonowego używać w kuchni jako dodatku. Nie można go jeść w nadmiarze, bo to w końcu słodzik. Zachowuje świeżość do 18 miesięcy, dlatego butelka syropu na pewno starczy ci na długo. Warto wiedzieć, że produkt o jaśniejszej barwie jest delikatniejszy w smaku, a ten ciemniejszy - ma wyróżniający się, nieco "przypalony" posmak. 

Najpopularniejszym zastosowaniem syropu w kuchni jest oczywiście polanie nim amerykańskich pancakes. Możesz jednak dodawać go także do naleśników, gofrów, a nawet tostów francuskich. Wszędzie tam, gdzie użyłbyś miodu, świetnie sprawdzi się syrop. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby dosładzać nim ciasta, sałatki albo marynaty do mięs

Źródło: terazgotuje.pl, bee.pl, wikipedia.pl

Zobacz też:

Nigdy nie łącz z ziemniakami. W żołądku dojdzie do fermentacji, będziesz się czuć fatalnie

Zwykle zajadamy suszone, ale świeża jest najzdrowsza. Na serce działa zbawiennie, podnosi odporność

Już pojawiły się na bazarach. Jedz, bo chronią serce, poprawiają trawienie i wygląd skóry

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki