Nie miałam pojęcia, że z cukinii można zrobić mąkę. Świetna do zagęszczania sosu, zupy, panierowania kotletów
Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które możemy znaleźć w naszej kuchni. Pysznie smakuje usmażona, upieczona i ugotowana. Niewiele osób jednak wie, że jej konsystencja oraz delikatny smak pozwala na kulinarne eksperymenty. Jednym z pomysłowych sposobów na wykorzystanie cukinii jest przygotowanie z niej mąki. Jako dodatek skutecznie wzbogaci nasz jadłospis.
Sezon na cukinię powoli zbliża się ku końcowi. Z tego powodu warto wykorzystać ostatnie sztuki tego pysznego i zdrowego warzywa, aby ponieść się wodzom fantazji. Jednym z oryginalnych sposobów na włączenie go do naszej diety jest przygotowanie z niego mąki. Docenią ją szczególnie osoby, które nie tolerują glutenu.
Cukinia jest znana ze swojego delikatnego smaku i konsystencji. Jeśli mamy w domu jej nadwyżkę, śmiało możemy z nią poeksperymentować. Jednym z pomysłów na ciekawe wykorzystanie tego warzywa jest przygotowanie z niego mąki. Właśnie takie rozwiązanie zaproponowała na Facebooku strona Mój ogród naturalny, uprawa żywności - permakultura. Jest to niezwykle prosty przepis, który będzie od nas wymagał jedynie sporej cierpliwości. Ze względu na dużą zawartość wody, suszenie cukinii jest procesem dość czasochłonnym. Rezultaty są jednak spektakularne.
Mąka z cukinii wyróżnia się brakiem glutenu. Dzięki temu stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które nie tolerują tego składnika. Przede wszystkim sprawdzi się do zagęszczenia sosów oraz zup. Dodatkowo wzbogaci potrawy o świeży aromat, charakterystyczny dla cukinii. Będzie również dobrym zamiennikiem dla zwykłej mąki w przypadku panierek do kotletów lub placków, a także wypieków. Modne w ostatnim czasie chlebki i ciasta, które bazują na startych warzywach, takich jak dynia, marchew czy właśnie cukinia będą idealnie komponowały się z tego rodzaju mąką.
Dodatkową zaletą mąki z cukinii jest jej niska kaloryczność oraz wysoka zawartość błonnika. Dzięki temu szybko stanie się ulubionym dodatkiem osób na dietach redukcyjnych.
Zobacz także: Ziemniaczane Pyrowce idealne na obiad. W środku skrywają pyszny farsz
Do przygotowania mąki potrzebny będzie tylko jeden składnik - cukinia. Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się duże egzemplarze warzywa, które mają twardą skórkę oraz sporą ilość pestek. Zamiast męczyć się z ich obróbką jak przy tradycyjnych przepisach, o wiele wygodniej będzie je ususzyć i zmielić.
Cukinię należy dokładnie umyć, a następnie pozbawić ją końców. Kroimy cukinię w cienkie plasterki lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie pozostawiamy ją na ok. 15-20 minut, aby wypuściła sok, który później należy odsączyć. Tak przygotowaną cukinię rozkładamy cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 65 st. C. Wstawiamy do niego blachę z cukinią. Drzwiczki od piekarnika powinny pozostać uchylone podczas procesu suszenia. Dzięki temu woda będzie mogła odparować, a cukinia nie zacznie się gotować. Pozostawiamy ją w piecu na ok. 2-5 godzin. Cukinię należy obserwować - kiedy zauważymy, że jest już całkiem sucha i chrupiąca, możemy wyciągnąć ją z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Cukinię przekładamy do blendera lub malaksera i mielimy na drobny proszek. Przesypujemy do szczelnego naczynia i ustawiamy w ciemnym i suchym miejscu. Tak przygotowana może wytrzymać na półce nawet od 6 do 12 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl, Facebook @Mój ogród naturalny, uprawa żywności-permakultura
Zobacz też:
Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków
Zapomnieliśmy o tym warzywie. Poprawia pamięć, na stłuszczoną wątrobę działa jak balsam