Reklama
Reklama

Nie musisz kupować majonezu w sklepie. Zrobisz nie tylko z oleju i jajek

Majonez to produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Jedni postrzegają go jako obowiązkowy dodatek do wielu potraw, inni natomiast widzą w nim jedynie wroga szczupłej sylwetki. Jak zrobić majonez domowy w zdrowszej wersji? Poznaj kilka wariantów tego popularnego przysmaku i wybierz swój ulubiony.

Majonez to produkt o niezwykle szerokim zastosowaniu w kuchni. Doskonale sprawdza się jako dodatek do rozmaitych przekąsek, w tym sałatek, kanapek oraz mięs. Dawniej wytwarzany głównie z jajek i oleju, dzisiaj występuje w różnych wariantach i uchodzi za jeden z najpopularniejszych sosów na sklepowych półkach.

Przemysłowa produkcja majonezu rozpoczęła się na początku XX wieku, a jednym z jego pierwszych wynalazców była żona Richarda Hellmanna. Już wtedy zyskał ogromne rzesze fanów, a popularność produktów stworzonej marki nie słabnie aż do dzisiaj.

Reklama

Na polskim rynku pojawia się coraz więcej odmian majonezu. Choć można dostać go w każdym sklepie, warto przyrządzić go samodzielnie w domu. Majonez domowy z awokado, bez jajek, dla wegan czy dla cukrzyków - opcji jest tak dużo, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Majonez domowy a zdrowie 

Nie ulega wątpliwości, że majonez jest jednym z najbardziej demonizowanych produktów. Najczęściej słyszy się, że podnosi poziom cholesterolu we krwi i ma bardzo dużo kalorii. Majonez domowy a zdrowie - to zagadnienie, nad którym zastanawia się mnóstwo osób.

Wbrew powszechnym opiniom spożywanie majonezu nie jest tak szkodliwe, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że - jedzony z umiarem - może pozytywnie wpływać na ludzki organizm. Jakie dokładnie właściwości posiada?

Choć majonez to obfite źródło tłuszczu, nie przyczynia się do występowania udarów i zawałów serca. Wręcz przeciwnie, niektóre badania pokazują, że korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a wszystko za sprawą przeciwutleniaczy i cennych kwasów tłuszczowych omega-3.

Majonez domowy zawiera witaminy i minerały, których na próżno szukać w innych artykułach spożywczych z tej grupy. Znajdziesz w nim m.in. witaminę A, D, K i E oraz selen, sód i potas, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry i hamują namnażanie się wolnych rodników.

Majonez domowy - jak przygotować go w zaciszu własnej kuchni?

Masz ochotę na tradycyjny majonez domowy? Jak go przygotować? To wcale nie jest takie trudne. Do jego przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników, tj. jajek, oleju roślinnego, musztardy, soku z cytryny lub octu winnego oraz soli i pieprzu.

Przepis polega na zblendowaniu wyżej wymienionych produktów. Ważne, aby miały one podobną, pokojową temperaturę, dlatego warto wyjąć je wcześniej z lodówki. Konsystencję sosu możesz nadawać poprzez stopniowe dolewanie oleju. Cały proces powinien zająć ci około kilku minut.

Majonez sklepowy vs. majonez domowy - składniki, których warto unikać

Choć majonez sklepowy i ten domowej roboty potrafią smakować równie pysznie, ten drugi ma zdecydowaną przewagę nad tym pierwszym. Dlaczego? Głównie ze względu na skład. Przemysłowy majonez często zawiera dodatki, które mają na celu wzmocnić jego smak i przedłużyć jego trwałość. Chcesz kupić gotowy produkt, który będzie przypominał majonez domowy? Składniki, których powinieneś się wystrzegać, to:

  • skrobia modyfikowana (E 1404-1452),
  • sól wapniowo-disodowa EDTA (E 385),
  • kwas cytrynowy (E 330),
  • karoteny (E 160a),
  • sorbinian potasu (E 202),
  • guma guar (E 412),
  • benzoesan sodu (E 211),
  • guma ksantanowa (E 415).

Majonez domowy z awokado, bez oleju lub bez jajek, czyli słynny sos w różnych odsłonach 

Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek? Choć brzmi to niewiarygodnie, naprawdę istnieje i w takim wydaniu smakuje całkiem nieźle. Świetnie sprawdza się w przypadku alergików, zwłaszcza tych uczulonych na białko lub żółtko jaj. W jaki sposób go przygotować? Majonez domowy w tej wersji przyrządza się podobnie jak ten klasyczny. Na twojej liście składników powinien znaleźć się napój sojowy, olej, ocet, sól, musztarda oraz cukier.

Majonez domowy z awokado

Majonez z awokado zyskał miano zdrowego zamiennika, po który chętnie sięgają osoby będące na diecie. Choć swoim smakiem i wyglądem znacznie odbiega od tradycyjnego produktu, śmiało może zastąpić go w wielu daniach i przekąskach. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z awokado, które miksuje się z czosnkiem, octem lub sokiem z cytryny, olejem roślinnym oraz solą i pieprzem.

Majonez domowy dla wegan

Jeśli planujesz przyrządzić majonez domowy dla wegan, możesz skorzystać z dwóch powyższych opcji. Pamiętaj, że jedynie napój sojowy daje ci gwarancję, że sos wyjdzie tak, jak powinien. Pozostałe napoje roślinne mają mniej białka, dlatego zazwyczaj nie uwzględnia się ich w przepisach na majonez w tej wersji. Inną opcją jest aquafaba, czyli zalewa z puszki ciecierzycy lub woda pozostała po jej gotowaniu.

Majonez domowy bez oleju

Majonez domowy bez oleju to kolejna opcja dla osób wybierających produkty w wersji light. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i opiera się na kilku podstawowych składnikach, tj. jogurcie naturalnym, musztardzie, soku z cytryny, żółtku oraz soli. Aby podkreślić jego smak, możesz dosypać odrobinę przyprawy curry. Jeśli nie masz pod ręką jogurtu, sięgnij po serek wiejski.

Majonez domowy bezglutenowy

Majonez na bazie podstawowych składników sam w sobie nie zawiera glutenu. Warto jednak zachować czujność podczas zakupów, gdyż przemysłowe wyroby mogą być nim zanieczyszczone. Aby uniknąć przykrych konsekwencji zdrowotnych, dokładnie analizuj skład i weryfikuj informacje podane na etykiecie. Jeśli masz jakiekolwiek obawy, zdecydowanie lepiej jest przygotować majonez domowy - bezglutenowy i całkowicie bezpieczny dla osób zmagających się z celiakią.

Majonez domowy dla cukrzyków

Majonez bazujący głównie na jajkach i oleju jest niemal całkowicie pozbawiony węglowodanów, dzięki czemu stanowi odpowiedni wybór dla osób borykających się z chorobami metabolicznymi. Warto oczywiście zachować umiar w jego spożywaniu i przyrządzać go bez dodatku cukru lub innych składników wpływających na wzrost poziomu glukozy we krwi. Jeśli chodzi o tradycyjny majonez domowy, dla cukrzyków będzie jak znalazł.

Majonez domowy - jak długo przechowywać go w lodówce?

Właśnie przygotowałeś pyszny majonez domowy? Jak długo przechowywać go w lodówce, żeby nie zaszkodził twojemu zdrowiu i zachwycał swoim smakiem? Majonez domowej roboty może być przechowywany w chłodnym miejscu około tygodnia. Jest to produkt pozbawiony konserwantów, więc jego przydatność do spożycia jest znacznie krótsza niż w przypadku sklepowego sosu. Najlepiej robić go często, ale w mniejszych porcjach, i trzymać go w szczelnie zamkniętym słoiku.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy postawisz na stole, wszyscy będą pytać, co to za przyprawa. Zapobiega wzdęciom i zgadze, oczyszcza organizm

Jedno z najzdrowszych warzyw, ale mało popularne. Ma mnóstwo witamin, pomaga w odchudzaniu i chroni przed rakiem

Napar na odporność i przeziębienie. Pity regularnie działa na skórę jak kolagen

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | Wielkanoc