Reklama
Reklama

Nie wygląda zachęcająco, ale pomaga schudnąć. „Woda kijankowa” podbija sieć

Jakiś czas temu dużą popularnością cieszył się w mediach społecznościowych napój zwany „wewnętrznym prysznicem” („internal shower”). Dziś powraca pod nową nazwą – „woda kijankowa”. To mikstura złożona z trzech tanich składników, świetnie nawadnia, a w dodatku jest sprzymierzeńcem osób, które chcą schudnąć. Czym jest „woda kijankowa” i jak zrobić ją w domu? Podpowiadamy.

W poszukiwaniu skutecznych metod na redukcję masy ciała, można się nieco zagubić. W internecie znajdziesz tysiące diet i sposobów, które mają pomóc zgubić oponkę z brzucha. Oczywiście niektóre z nich mogą wspomóc proces odchudzania, należy jednak pamiętać, że podstawa jest deficyt kaloryczny, czyli spożywanie mniejszej liczby kalorii, niż wynosi nasze zapotrzebowanie. Dodatkowo, aby schudnąć na stałe, bez efektów jojo, niezbędne będzie wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Pełnowartościowe oraz zbilansowane posiłki, picie przynajmniej dwóch litrów wody, minimum siedem godzin snu i codzienna aktywność fizyczna to prosty przepis na zdrowie i poprawę sylwetki. Możesz także sięgnąć po napoje, które dodatkowo wspomogą twój metabolizm, jednym z nich jest "woda kijankowa".

 Sprawdź także: Codzienny koktajl odchudzający. W końcu przestaniesz podjadać, waga poleci w dół

Co to jest "woda kijankowa"?

"Woda kijankowa" to bardzo prosty do przygotowania napój, który składa się jedynie z trzech składników. Bazą jest oczywiście woda, możesz wybrać tę, którą lubisz. Drugim składnikiem są ziarenka szałwii hiszpańskiej, znane powszechnie jako nasiona chia. Ostatnim ze składników jest sok z cytryny, który sprawi, że mikstura nie będzie mdła. Dodatkowo obecna w cytrynowym soku witamina C, wzmacnia układ odpornościowy oraz ma właściwości przeciwutleniające.

Czy "woda kijankowa" pomaga schudnąć?

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, żaden napój, nawet ten z najzdrowszych składników, nie sprawi, że kilogramy samoistnie zaczną spadać. Jednak "woda kijankowa" może usprawnić odchudzanie. Przede wszystkim przygotowany jest na bazie wody, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz przyspiesza metabolizmu. Obecne w napoju nasiona chia są źródłem błonnika pokarmowego, któru działa jak miotełka dla naszych jelit, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom i gazom, wpływa na sytość oraz podkręcenie przemiany materii. Co więcej, błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi.

Nasiona chia to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które genialnie działają na układ krążenia, wspierają pracę serca, regulują ciśnienie krwi, a także zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawałów i udarów. Kwasy te wspierają także układ nerwowy, pomagają chronić organizm przed chorobami neurodegeneracyjnymi (alzhaimerem, parkinsonem), a także pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Wykazują również właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo są także sposobem na zadbanie o urodę, wspierają kondycję włosów, skóry i paznokci.

Ponadto, te małe, czarne ziarnka są bogate w minerały: magnez, wspierający układ krążenia, nerwowy i mięśniowy; wapń i fosfor, które dbają o mocne zęby i kości; selen, który jest korzystny dla układu odpornościowego oraz hormonalnego, czy żelazo, które zapobiega anemii. Warto wspomnieć również o tym, że nasiona chia są źródłem antyoksydantów, a tym samym pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Jak zrobić i pić "wodę kijankową"?

Przygotowanie napoju jest bardzo proste, będziesz potrzebować jedynie: 250 ml, 1 łyżkę nasion chia oraz połówkę cytryny.

Nasiona wsyp do szklanki, wlej wodę oraz wciśnij sok z połówki cytryny, tak by nie wpadły do niego pestki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę, aż napęcznieją. "Wodę kijankową" możesz wypić na czczo, świetnie nawodni organizm po nocy oraz pobudzi twój układ trawienny do pracy. Jednak równie dobrze, możesz potraktować ją jako przekąskę w ciągu dnia.

Które żółtko jest zdrowsze — pomarańczowe czy żółte?

Źródła: medonet.pl/zdrowie/, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chroni serce, buduje odporność i zwalcza infekcje. Tego soku zrobiłam w tym roku najwięcej

Mamy jej mnóstwo, nawet za darmo, a nie jemy. Szkoda, bo opóźnia starzenie i obniża cukier

Najlepsze smarowidło do chleba jakie jadłam. Jako dip też świetnie się sprawdza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje