Reklama
Reklama

Nie znamy, więc nie kupujemy. Serce kocha ten owoc, to też roślinny zamiennik mięsa

Owoc ten omijamy w sklepie szerokim łukiem, bo go nie znamy i nie wiemy czego się spodziewać. Wolimy za to wybrać coś, co już lubimy. Przez to nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo tracimy. Następnym razem na zakupach koniecznie go kup. Ten owoc jest uwielbiany przez serce, a do tego jest roślinnym zamiennikiem mięsa.

Jackfruit - roślinny zamiennik mięsa

Jackfruit w Polsce znany jest też pod nazwą chlebowiec różnolistny. Pochodzi on z Indii, ale w naturalnym środowisku spotkamy go też w innych regionach Azji, Afryce czy Ameryce Południowej. Owoce osiąga zwykle bardzo duże rozmiary i jest on uważany za największy na świecie owoc, rosnący na drzewach. Potrafi urastać nawet do 45 kg.

Między innymi ze względu na swoją wielkość, a także wysoką kalorykę (94 kcal w 100 g owocu) jackfruit określany jest owocem dla ubogich. Przez to w miejscach, gdzie brakuje jedzenia, jest on podstawą diety. Jego wartości odżywce mogą zastępować w jadłospisie zboże czy mięso. Mięso zastępuje także ze względu na swoją konsystencję.

W polskich sklepach jackfruit najczęściej spotkamy w puszce lub w formie suszonej. Możliwe jest także znalezienie go świeżego. Świeży chlebowiec ma skórę w kolorze zielonym lub żółtym pokrytą wypustkami. Jego wnętrze to natomiast jadalne cząstki o mięsistej, nieco kleistej konsystencji.

Dlaczego warto jeść jackfruit?

Jackfruit to źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Do tego uzupełni zapotrzebowanie na wapń, żelazo, magnez, cynk, potas i mangan. W chlebowcu nie brakuje również cennego błonnika pokarmowego czy antyoksydantów takich jak flawonoidy, polifenole.

W efekcie jackfruit warto jeść ze względu na właściwości przeciwutleniające. Zawartość silnych antyoksydantów zahamuje działanie wolnych rodników, które m.in. przyspieszają starzenie organizmu. Owoc ochroni organizm przed stanami zapalnymi, chorobami nowotworowymi i chorobami neurodegeneracyjnymi.

Jackfruit szczególnie obfituje w potas, dzięki czemu zajadanie się nim wesprze prawidłowe funkcjonowanie serca. Ureguluje ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegnie rozwojowi chorób takich jak m.in. nadciśnienie tętnicze, migotanie przedsionków, zawał.

Zawartość błonnika sprawia, że jackfruit poprawi działanie układu pokarmowego. Usprawni trawienie i przyspieszy metabolizm. Tym samym zapobiegnie występowaniu zaparć i wymiecie złogi z jelit. Błonnik dodatkowo wpłynie na długie utrzymanie uczucia sytości, zmniejszając ochotę na podjadanie między posiłkami.

Jak jeść jackfruit?

Jackfruit w smaku różni się, w zależności od stopnia dojrzałości. Świeży, dojrzały chlebowiec jest słodki i miękki, a aromatem przypomina połączenie mango, banana, ananasa. W takiej postaci można go jeść samodzielnie jako przekąskę. Sprawdzi się również jako urozmaicenie słodkich dań, sałatek czy deserów.

Niedojrzały jackfruit ma za to neutralny smak, a w konsystencji może przypominać wieprzowinę lub drób. Z tego powodu chętnie wykorzystywany jest jako wegański zamiennik mięsa w daniach głównych. Dobrze skomponuje się z wszelkimi warzywami i sosami.

Nie wygląda zachęcająco, ale pomaga schudnąć. "Woda kijankowa" podbija sieć
 

Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ma w sobie pokłady magnezu i witaminy. Na promocji można kupić za kilka złotych, bierz na zapas

Owoc męczennicy obniża ciśnienie i pomaga przy anemii. Niesłusznie nadal omijamy w sklepie

Nie wygląda zachęcająco, ale pomaga schudnąć. „Woda kijankowa” podbija sieć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce