Reklama
Reklama

Niedoceniane warzywo na serce, zdrowe kości i cukrzycę. Kotlety wychodzą lepsze od schabowych

Bakłażan, oberżyna, psianka podłużna – pod takimi nazwami najczęściej występuje warzywo (choć z botanicznego punktu widzenia jest to owoc) wykorzystywane w wielu rozmaitych przepisach kulinarnych. Można upiec je w formie nadziewanej, ugrillować czy zrobić z niego kotlety. Co więcej, bakłażan ma wiele cennych właściwości wykazujących działanie prozdrowotne. Kto powinien po niego sięgać? Wyjaśniamy.

Jakie właściwości ma bakłażan?

Bakłażan występuje w strefach tropikalnych Afryki, w Egipcie czy Indiach. Co ciekawe, wiele odmian rzeczonej rośliny jest uprawianych w Polsce. Osoby chcące posadzić w ogródku tego rodzaju warzywo, powinny przygotować rozsady w marcu. Warto to zrobić, ponieważ bakłażan stanowi doskonały składnik wielu rozmaitych dań. 

Dobrze jest wiedzieć, że bakłażan wykazuje pewne właściwości prozdrowotne. To doskonałe źródło witamin i minerałów, takich jak między innymi witaminy z grupy B, witamina C, witamina K, magnez, wapń, potas czy miedź. Co więcej, w składzie bakłażana znajduje się spora ilość błonnika, a także przeciwutleniaczy, które pomagają w redukcji wolnych rodników, a tym samym zmniejszają stres oksydacyjny. 

Co więcej, związki zawarte w bakłażanie mogą przyczyniać się do wsparcia układu krwionośnego. Z kolei wapń jest podstawowym budulcem kości, wobec czego włączenie omawianego warzywa do swojej diety może poprawić ich stan.

Przeczytaj też: Syci bardziej niż mięso, ma niski indeks glikemiczny. Reguluje pracę jelit, dobrze wpływa na serce

Kto powinien jeść bakłażany?

Bakłażany powinny jeść osoby chcące praktykować zdrową i zbilansowaną dietę. Dobrze jest wykorzystywać owo warzywo do przygotowania różnych posiłków, a to ze względu na wspomniane składniki odżywcze, które zawiera.  

Bakłażan powinien trafić do jadłospisu osób chcących utracić zbędne kilogramy. Nie zawiera on zbyt wielu kalorii. Co więcej – to doskonałe źródło błonnika, który usprawnia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo wpływa korzystnie na kontrolę glikemii, co jest dobrą wiadomością dla osób chorujących na cukrzycę

Kotlety z bakłażanów

Kotlety z bakłażanów to potrawa, którą zdecydowanie warto wypróbować. Opanierowane i usmażone plasterki rzeczonego warzywa stanowią doskonałą propozycję na obiad lub chrupiącą przekąskę. Co jest potrzebne do przygotowania kotletów? Oto lista składników: 

  • 1 duży bakłażan; 
  • 2 jajka; 
  • mąka; 
  • bułka tarta; 
  • olej rzepakowy; 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Myjemy bakłażana i kroimy go na około 1 cm plastry. Należy rozłożyć je na papierze do pieczenia i posypać solą – dzięki temu nie będą takie gorzkie. Po upływie około 20–30 minut, bakłażany należy dokładnie opłukać wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Solimy i pieprzymy plastry bakłażana z dwóch stron. 
  3. Bierzemy trzy miseczki i umieszczamy w nich osobno mąkę, bułkę tartą oraz roztrzepane jajka.  
  4. Panierujemy plastry bakłażana – najpierw obtaczamy je w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. 
  5. Smażymy bakłażany z dwóch stron do momentu, aż nie staną się złociste i chrupiące. 

Kotlety z bakłażanów można serwować w formie przekąski z dipem czosnkowym lub sosem pomidorowym. Doskonałym pomysłem jest również podanie ich na obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.

Źródła: medonet.pl, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

To prawdziwy superfood - mają mniej cholesterolu i ogrom witamin. Jaja od tej kury są najzdrowsze

Pogromca chorób, opiekun serca. Owoc, który może zastąpić mięso

Ryba gorsza od pangi, karmiona resztkami. Zbyt często gości na naszych stołach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa