Niedoceniane warzywo na serce, zdrowe kości i cukrzycę. Kotlety wychodzą lepsze od schabowych
Bakłażan, oberżyna, psianka podłużna – pod takimi nazwami najczęściej występuje warzywo (choć z botanicznego punktu widzenia jest to owoc) wykorzystywane w wielu rozmaitych przepisach kulinarnych. Można upiec je w formie nadziewanej, ugrillować czy zrobić z niego kotlety. Co więcej, bakłażan ma wiele cennych właściwości wykazujących działanie prozdrowotne. Kto powinien po niego sięgać? Wyjaśniamy.
Bakłażan występuje w strefach tropikalnych Afryki, w Egipcie czy Indiach. Co ciekawe, wiele odmian rzeczonej rośliny jest uprawianych w Polsce. Osoby chcące posadzić w ogródku tego rodzaju warzywo, powinny przygotować rozsady w marcu. Warto to zrobić, ponieważ bakłażan stanowi doskonały składnik wielu rozmaitych dań.
Dobrze jest wiedzieć, że bakłażan wykazuje pewne właściwości prozdrowotne. To doskonałe źródło witamin i minerałów, takich jak między innymi witaminy z grupy B, witamina C, witamina K, magnez, wapń, potas czy miedź. Co więcej, w składzie bakłażana znajduje się spora ilość błonnika, a także przeciwutleniaczy, które pomagają w redukcji wolnych rodników, a tym samym zmniejszają stres oksydacyjny.
Co więcej, związki zawarte w bakłażanie mogą przyczyniać się do wsparcia układu krwionośnego. Z kolei wapń jest podstawowym budulcem kości, wobec czego włączenie omawianego warzywa do swojej diety może poprawić ich stan.
Przeczytaj też: Syci bardziej niż mięso, ma niski indeks glikemiczny. Reguluje pracę jelit, dobrze wpływa na serce
Bakłażany powinny jeść osoby chcące praktykować zdrową i zbilansowaną dietę. Dobrze jest wykorzystywać owo warzywo do przygotowania różnych posiłków, a to ze względu na wspomniane składniki odżywcze, które zawiera.
Bakłażan powinien trafić do jadłospisu osób chcących utracić zbędne kilogramy. Nie zawiera on zbyt wielu kalorii. Co więcej – to doskonałe źródło błonnika, który usprawnia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo wpływa korzystnie na kontrolę glikemii, co jest dobrą wiadomością dla osób chorujących na cukrzycę.
Kotlety z bakłażanów to potrawa, którą zdecydowanie warto wypróbować. Opanierowane i usmażone plasterki rzeczonego warzywa stanowią doskonałą propozycję na obiad lub chrupiącą przekąskę. Co jest potrzebne do przygotowania kotletów? Oto lista składników:
- 1 duży bakłażan;
- 2 jajka;
- mąka;
- bułka tarta;
- olej rzepakowy;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Myjemy bakłażana i kroimy go na około 1 cm plastry. Należy rozłożyć je na papierze do pieczenia i posypać solą – dzięki temu nie będą takie gorzkie. Po upływie około 20–30 minut, bakłażany należy dokładnie opłukać wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
- Solimy i pieprzymy plastry bakłażana z dwóch stron.
- Bierzemy trzy miseczki i umieszczamy w nich osobno mąkę, bułkę tartą oraz roztrzepane jajka.
- Panierujemy plastry bakłażana – najpierw obtaczamy je w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Smażymy bakłażany z dwóch stron do momentu, aż nie staną się złociste i chrupiące.
Kotlety z bakłażanów można serwować w formie przekąski z dipem czosnkowym lub sosem pomidorowym. Doskonałym pomysłem jest również podanie ich na obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Źródła: medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mówią, że to „piąty smak”. W połączeniu z innymi, wzmacnia doznania podczas jedzenia