Reklama
Reklama

Niedoceniane warzywo na serce, zdrowe kości i cukrzycę. Kotlety wychodzą lepsze od schabowych

Bakłażan, oberżyna, psianka podłużna – pod takimi nazwami najczęściej występuje warzywo (choć z botanicznego punktu widzenia jest to owoc) wykorzystywane w wielu rozmaitych przepisach kulinarnych. Można upiec je w formie nadziewanej, ugrillować czy zrobić z niego kotlety. Co więcej, bakłażan ma wiele cennych właściwości wykazujących działanie prozdrowotne. Kto powinien po niego sięgać? Wyjaśniamy.

Jakie właściwości ma bakłażan?

Bakłażan występuje w strefach tropikalnych Afryki, w Egipcie czy Indiach. Co ciekawe, wiele odmian rzeczonej rośliny jest uprawianych w Polsce. Osoby chcące posadzić w ogródku tego rodzaju warzywo, powinny przygotować rozsady w marcu. Warto to zrobić, ponieważ bakłażan stanowi doskonały składnik wielu rozmaitych dań. 

Dobrze jest wiedzieć, że bakłażan wykazuje pewne właściwości prozdrowotne. To doskonałe źródło witamin i minerałów, takich jak między innymi witaminy z grupy B, witamina C, witamina K, magnez, wapń, potas czy miedź. Co więcej, w składzie bakłażana znajduje się spora ilość błonnika, a także przeciwutleniaczy, które pomagają w redukcji wolnych rodników, a tym samym zmniejszają stres oksydacyjny. 

Co więcej, związki zawarte w bakłażanie mogą przyczyniać się do wsparcia układu krwionośnego. Z kolei wapń jest podstawowym budulcem kości, wobec czego włączenie omawianego warzywa do swojej diety może poprawić ich stan.

Przeczytaj też: Syci bardziej niż mięso, ma niski indeks glikemiczny. Reguluje pracę jelit, dobrze wpływa na serce

Kto powinien jeść bakłażany?

Bakłażany powinny jeść osoby chcące praktykować zdrową i zbilansowaną dietę. Dobrze jest wykorzystywać owo warzywo do przygotowania różnych posiłków, a to ze względu na wspomniane składniki odżywcze, które zawiera.  

Bakłażan powinien trafić do jadłospisu osób chcących utracić zbędne kilogramy. Nie zawiera on zbyt wielu kalorii. Co więcej – to doskonałe źródło błonnika, który usprawnia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo wpływa korzystnie na kontrolę glikemii, co jest dobrą wiadomością dla osób chorujących na cukrzycę

Kotlety z bakłażanów

Kotlety z bakłażanów to potrawa, którą zdecydowanie warto wypróbować. Opanierowane i usmażone plasterki rzeczonego warzywa stanowią doskonałą propozycję na obiad lub chrupiącą przekąskę. Co jest potrzebne do przygotowania kotletów? Oto lista składników: 

  • 1 duży bakłażan; 
  • 2 jajka; 
  • mąka; 
  • bułka tarta; 
  • olej rzepakowy; 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Myjemy bakłażana i kroimy go na około 1 cm plastry. Należy rozłożyć je na papierze do pieczenia i posypać solą – dzięki temu nie będą takie gorzkie. Po upływie około 20–30 minut, bakłażany należy dokładnie opłukać wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Solimy i pieprzymy plastry bakłażana z dwóch stron. 
  3. Bierzemy trzy miseczki i umieszczamy w nich osobno mąkę, bułkę tartą oraz roztrzepane jajka.  
  4. Panierujemy plastry bakłażana – najpierw obtaczamy je w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. 
  5. Smażymy bakłażany z dwóch stron do momentu, aż nie staną się złociste i chrupiące. 

Kotlety z bakłażanów można serwować w formie przekąski z dipem czosnkowym lub sosem pomidorowym. Doskonałym pomysłem jest również podanie ich na obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.

Źródła: medonet.pl, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Mało kto wie, że picie tej herbaty uspokaja. Do tego poprawia trawienie i trzyma cholesterol w ryzach

Choć to owoc, ma niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin. Gdy jesz, regulujesz pracę hormonów i serca

Mówią, że to „piąty smak”. W połączeniu z innymi, wzmacnia doznania podczas jedzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa