Nieoceniona herbatka z na ból gardła i problemy z jelitami. Wystarczy jedna lub dwie łyżeczki znanej przyprawy
Ta popularna przyprawy kojarzy nam się głównie z potrawami kuchni włoskiej. Oregano ma charakterystyczny ziołowy aromat i wiele osób używa go na co dzień w kuchni. Warto wiedzieć, że przyprawa ta nie tylko może być stosowana do jedzenia. Jej unikatowe właściwości mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i mogą pomóc nam w wielu sytuacjach. Dowiedz się, w jaki sposób używać oregano, kiedy nasz organizm potrzebuje wsparcia.
Oregano to przyprawa, którą wiele osób ceni za głęboki aromat i pyszny smak. To również surowiec zielarski, który może wesprzeć nasze zdrowie. Dowiedz się, w jaki sposób go używać.
Oregano to roślina, która należy do tej rodziny, co mięta. Wyróżnia ją głęboki ziołowy aromat oraz charakterystyczna goryczka. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych — witaminy A, E, K, C oraz minerały takie jak potas czy cynk. Dodatkowo znajdziemy w niej cenne substancje, jak garbniki, tymol, seskwiterpeny czy karkwakol oraz kwasy, w tym kwas kawowy, ursolowy i rozmarynowy. To właśnie dlatego ma tak duży wpływ na nasze zdrowie.
Oregano wykazuje działanie wykrztuśne, wiatropędne, moczopędne, przeciwbiegunkowe, przeciwskurczowe i detoksykujące. Wiele osób korzysta z naparu z oregano przy kryzysach odporności, ze względu na jego właściwości wykrztuśne oraz dezynfekujące.
Zobacz także: Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę
Napar z oregano ma wiele zastosowań. Ze względu na działanie rozkurczowe oraz przeciwbiegunkowe picie naparu może pomóc nam w przypadku bólu brzucha, niestrawności, wzdęć oraz biegunek. Wspomaga pracę jelit i może pomóc w usprawnieniu przemiany materii. To również cenny napój w przypadku infekcji. Jego picie może pomóc nam szybciej uporać się bólem gardła. Niektórzy za jego pomocą płuczą gardło. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, które może pomóc w uporaniu się z chorobą.
Zawartość sporej ilości antyoksydantów sprawia, że napój z oregano blokuje działanie wolnych rodników oraz spowalnia proces starzenia się organizmu. Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów oraz występowania chorób cywilizacyjnych. Zmniejsza stres oksydacyjny, przez co chroni komórki naszego organizmu i może wpłynąć na zachowanie zdrowia na dłużej.
Do przygotowania herbaty z oregano będziemy potrzebowali jedynie łyżeczki lub dwóch suszonej przyprawy oraz szklanki gorącej wody. Warto umieścić oregano w zaparzaczu, aby drobinki nie przeszkadzały nam w piciu herbaty. Przyprawę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy szklankę talerzykiem. Po 4-5 minutach napar będzie gotowy do picia. Dla niektórych jego smak może być zbyt gorzki, dlatego warto dodać do niego łyżeczkę miodu, aby złagodzić goryczkę.
Zanim jednak przygotujemy napar z oregano, upewnijmy się, że nie mamy na nie uczulenia. Niektórzy po jego wypiciu mogą mieć reakcję alergiczną. W takim przypadku lepiej unikać go, aby nie doświadczyć nieprzyjemnych skutków ubocznych.
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki