Niezwykły polski superfood nie tylko dla cukrzyka. Ma arsenał antyoksydantów, działa przeciwzapalnie
Czarna malina to prawdziwy skarb natury - śmiało można stwierdzić, że to polski superfood z ogromnym prozdrowotnym potencjałem. Ten niepozorny owoc jest bogaty w antyoksydanty, wspiera serce, odporność i chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. No i ten smak, który sprawia, że doskonale sprawdzi się chociażby w deserach. Dlaczego jeszcze nie tylko warto, ale wręcz należy sięgać po czarną malinę? Dowiesz się z tego artykułu.
Smak malin to coś, co każdemu kojarzy się z wakacjami i beztroską. Chętnie jemy je po prostu, jako przekąskę, ale także w deserach czy różnorodnych smoothies. Mało kto wie jednak o tym, że warto sięgnąć także po czarny odpowiednik tego owocu.
Chociaż Polacy uwielbiają maliny, nie każdy sięga po tę w kolorze czarnym - a to, jak się okazuje, duży błąd, a przynajmniej strata dla organizmu. O owocach jagodowych generalnie mówi się, używając określenia superfoods, przede wszystkim z uwagi na ich zdolności antyoksydacyjne. Z kolei różnego rodzaju badania naukowe wskazują, że to właśnie malina czarna wyprzedza wszystkie inne owoce z tej grupy pod względem potencjału antyoksydacyjnego.
Tak jest - czarna malina jest lepsza od czerwonej, to wręcz prawdziwa perła wśród wszystkich rodzimych owoców. Jej wyjątkowe walory prozdrowotne sprawiają, że należy sięgać po nią jak najczęściej.
Jakie właściwości ma czarna malina? Jak już zostało wspomniane, w przypadku tego owocu na szczególną uwagę zasługuje jej antyoksydacyjna potęga. Obecne w czarnej malinie silne przeciwutleniacze mają ogromne znaczenie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Co istotne, wyniki badań jasno wskazują, że czarna malina spowalnia postęp nowotworów jamy ustnej, jelita grubego, piersi oraz skóry.
Czarna malina cechuje się także dużą zawartością witamin (m.in. C, E, K) oraz minerałów takich jak cynk, magnez, wapń, miedź czy żelazo. Dzięki temu owoce te m.in. regulują krzepliwość krwi i wspierają odporność organizmu.
Zawarty w czarnych malinach błonnik oraz ich niski indeks glikemiczny sprawiają, że są one przyjazne osobom zmagającym się z cukrzycą i insulinoopornością.
Kto powinien jeść czarną malinę? W przypadku składnika o tak silnych prozdrowotnych właściwościach nie mamy żadnych wątpliwości - zdecydowanie jest ona odpowiednia dla wszystkich. Dzieci, młodzież, dorośli, seniorzy, a nawet kobiety w ciąży - każdy powinien korzystać z jej wyjątkowej mocy.
Co można zrobić z czarnych malin? Ich potencjał w kuchni jest naprawdę ogromny. Świeża, mrożona, przetworzona - zawsze można do niej sięgnąć i wyczarować prawdziwe pyszne i zdrowe cuda.
Czarna malina prosto z krzaczka może powędrować do sałatki, jogurtu czy mousli. Z pewnością doskonale wzbogaci także smak i walory zdrowotne śniadaniowej owsianki - tak rozpoczęty dzień będzie jeszcze bardziej udany.
Wiele osób chętnie przy użyciu tego owocu robi soki i napary, które doskonale sprawdzają się we wspieraniu walki z infekcjami. Kolejną opcją są różnego rodzaju dżemy i konfitury - te z czarną maliną w roli głównej są po prostu przepyszne.
No i oczywiście desery. Czarna malina sprawdzi się do dekoracji ciast czy tartaletek, z jej użyciem przygotujesz także pyszną galaretkę.
Źródła: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zdrowy zamiennik cukru. W Ameryce Południowej leczyli nią cukrzyce, działa też przeciwzapalnie
Tego miodu warto mieć w domu zapas. Ma niezwykły smak i jest tarczą ochronną dla serca