Reklama
Reklama

Nigdy nie łącz z ziemniakami. W żołądku dojdzie do fermentacji, będziesz się czuć fatalnie

Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Są dodatkiem do zup i dań głównych, robimy z nich frytki, placki i sałatki. Warto jednak wiedzieć, z jakimi produktami lepiej nie łączyć ziemniaków. Skutki takich zestawów odbiją się fatalnie na naszym zdrowiu i samopoczuciu.

Ziemniaki wbrew pozorem wcale nie są bezwartościowym wypełniaczem. Zawierają wiele witamin i są jednym z lepszych źródeł węglowodanów. Ich wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie w dużej mierze zależy jednak od tego, z czym je połączymy. 

Czy ziemniaki są zdrowe?

Ziemniaki, choć owiane są złą sławą, są kopalnią wartości odżywczych oraz witamin i minerałów. Zawierają witaminy witaminę C, A, witaminy z grupy B. Oznacza to, że ich jedzenie wspiera odporność,  hamuje procesy starzenia i wspiera układ nerwowy. Znajdujące się w ziemniakach magnez, czy fosfor i potas wspomagają układ krwionośny i pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Z kolei cynk przyspiesza gojenie ran, ma również wpływ na nasz smak i węch. 

Reklama

Pora również obalić mit, jakoby warzywo to było tuczące. Ziemniaki są nie tylko zdrowe, ale również niskokaloryczne, mają zaledwie 77 kcal na 100g. Są też cennym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny oraz zapewnia uczucie sytości. Dlatego to warzywo jest polecane osobom na diecie, ale w odpowiednim towarzystwie. Same w sobie ziemniaki są zdrowe i nietuczące, ale wiele zależy od tego, z czym je zjesz i w jakiej formie. 

Z czym nie łączyć ziemniaków?

Przygotowując posiłek, trzeba wziąć pod uwagę nie tylko jego smak i kaloryczność, ale również to, jak zadziałają ze sobą jego poszczególne składniki. Węglowodany zawarte w ziemniakach mają postać skrobi, która w połączeniu z tłustymi potrawami może fermentować w przewodzie pokarmowym. Może to powodować wzdęcia, zgagę i zaparcia. To powód, przez który czasem po sutym obiedzie czujemy się ociężale. 

Ziemniaków nie można zatem łączyć nie tylko z tłustymi sosami i mięsiwem, ale nawet z masłem. W kuchni polskiej to niestety popularny duet, kochamy młode ziemniaki z masłem i koperkiem lub dodajemy tłuszcz do puree. Dzięki temu potrawy nabierają delikatności w smaku, ale stają się bardziej ciężkostrawne. Rośnie też ich kaloryczność oraz indeks glikemiczny. 

Jak jeść ziemniaki, żeby nie tuczyły?

Idealnym połączeniem dla ziemniaków jest chude białko w postaci kurczaka czy ryb, najlepiej przygotowane na parze. Dobrym dodatkiem będą też pieczone warzywa czy sałatki. Z ziemniakami dobrze komponują się brokuły, marchew, fasolka szparagowa, kalafior, szpinak, rukola, sałata czy jarmuż. Zamiast tłustych, zawiesistych sosów jedz ziemniaki z sosami na bazie jogurtów. 

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez frytek, które są bardzo niezdrową formą spożywania ziemniaków. Jest jednak wyjście: nie smaż frytek na głębokim oleju, postaw na te z piekarnika. Wcześniej namocz słupki ziemniaków na pół godziny w wodzie, by pozbyć się z nich nadmiaru skrobi. Razem z nimi upiecz frytki z innych warzyw i podaj jako dodatek do jajek, chudego mięsa czy ryby. Warto pamiętać, że najzdrowszy sposób przygotowania ziemniaków to ich pieczenie lub gotowanie w mundurkach. Dzięki temu nie tracą swoich właściwości zdrowotnych. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Ma kwaśno-cierpki smak. Dobrze jeść przy cukrzycy, na wzmocnienie organizmu i ochronę wątroby

Zwykle zajadamy suszone, ale świeża jest najzdrowsza. Na serce działa zbawiennie, podnosi odporność

Już pojawiły się na bazarach. Jedz, bo chronią serce, poprawiają trawienie i wygląd skóry

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | ziemniaki | dodatki