Obniża cukier i cholesterol, ma dużą zawartość błonnika. Najlepszy chleb dla zdrowego serca
Chleb orkiszowy piecze się z jednego z najstarszych zbóż, które wykorzystywano już 7 tys. lat p.n.e. Ma lekko orzechowy posmak i wyjątkowo korzystnie wpływa na organizm. Przede wszystkim obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu i reguluje podwyższone stężenie glukozy we krwi. Po pieczywo powinien niemal sięgać każdy. Tym bardziej że prosto je upiec w domu.
Chleb orkiszowy wypiekany jest z orkiszu, czyli starożytnej odmiany pszenicy. Co ciekawe, w Polsce zalety tego zboża odkryto późno, bo dopiero w latach 90. XX wieku. Współcześnie zyskało ono jednak na popularności, a wyrabiane z niego pieczywo doceniane jest za wspaniałe wartości i właściwości.
Chleb orkiszowy ma bardzo bogaty skład odżywczy. Ćwierć szklanki mąki orkiszowej dostarcza aż 5 gramów błonnika pokarmowego, który wspaniale wpływa na zdrowie jelit, dbając o zachowanie właściwej mikroflory. Pieczywo to także źródło antyoksydantów i minerałów, m.in. magnezu, żelaza, cynku, miedzi i fosforu. Zawiera również zdrowe tłuszcze, w tym kwas oleinowy.
W chlebie znajduje się również sporo białka, które dodaje siły i energii. Z drugiej strony nie zawiera dużo glutenu, mniej niż np. zwykły chleb pszenny, więc jest prostszy do strawienia. Dostarcza do organizmu witaminy, w tym: A, D, E i z grupy B.
Ze względu na cenne wartości odżywcze chleb orkiszowy wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Przeciwutleniacze sprawiają, że wzmacnia on układ odpornościowy i chroni przed przedwczesnym starzeniem się oraz wystąpieniem chorób cywilizacyjnych (w tym nowotworów).
Przede wszystkim jednak to obecność dużej dawki błonnika odgrywa kluczową rolę dla organizmu. Nie tylko pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, ale też usprawnia procesy trawienne, perystaltykę jelit, powoduje długotrwałą sytość, oraz przyspiesza metabolizm. Wspiera regulację stężenia glukozy we krwi, spowalniając procesy trawienia i wchłaniania cukru. Chleb orkiszowy jest szczególnie polecany cukrzykom i osobom z insulinoopornością.
Białko świetnie wspiera osoby aktywne fizycznie. Minerały - w tym szczególnie magnez - oraz zdrowe kwasy tłuszczowe korzystnie oddziałują na pracę układu sercowo-naczyniowego.
Chleb orkiszowy kupisz bez problemu w osiedlowym sklepie czy piekarni. Dużo zdrowiej jest go jednak upiec w domu, z naturalnych i sprawdzonych produktów spożywczych. Przepis na chleb orkiszowy jest prosty, więc na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem.
Składniki na 2 nieduże bochenki:
- 800 g mąki orkiszowej,
- 2 łyżeczki soli,
- saszetka suchych drożdży (7 g),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka miodu,
- 600 ml ciepłej wody,
- łyżka mleka,
- ziarna do posypania (np. sezam, czarnuszka).
Sposób wykonania:
Mąkę przesyp do głębszej miski. Wsyp sól i przemieszaj. Dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj. W środku zrób wgłębienie i wlej oliwę z oliwek, miód i wodę.
Wyrabiaj masę dłońmi lub mikserem (ok. 8-10 minut). Ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia, lekko się kleić. Nie dosypuj wówczas mąki, podziel je na dwie równe części. Z każdej z nich uformuj podłużne bochenki.
Przenieś je do keksówek o wymiarach 21 x 10 cm, wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i podsypanych mąką pszenną. Wypełnij dno, ciasto wciskając dokładnie w rogi foremek. Przykryj keksówki ściereczkami kuchennymi i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po około jednej lub dwóch godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość i wyrosnąć po brzeg foremki. Silikonowy pędzelek zanurz w mleku i delikatnie wysmaruj nim wierzch chleba. Posyp go też od razu ziarnami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 40-50 minut. Wyjmij, gdy chleb orkiszowy będzie brązowy, a po uderzeniu od dołu wydobędzie się głuchy dźwięk. Pamiętaj, że bochenki bardzo nie wyrosną i będą płaskie. Wyjmij keksówki i studź na kratce.
Źródło: terazgotuje.pl, naturalniezdrowe.pl
Zobacz też:
Chuda ryba o delikatnym mięsie, dobra na serce i kości. Kup na Wigilię, teraz będzie na promocji