Reklama
Reklama

Ocet jabłkowy na odchudzanie i odporność. W tym roku zrobiłam specjalną metodą

Chcesz wzmocnić odporność i przyspieszyć proces odchudzania? Jeśli pragniesz zadbać o swoje zdrowie, to zacznij pić ocet jabłkowy. Odkąd zagościł w mojej kuchni, zauważyłam znaczny spadek wagi. Nie pamiętam też, kiedy ostatnio chorowałam. W tym roku zamierzam zrobić ocet jabłkowy metodą orleańską, ponieważ ma identyczne właściwości, co same jabłka.

Ocet jabłkowy zrobiono pierwszy raz w Babilonie ponad 5000 lat temu. Używano do tego ziemniaków, winogron, pomidorów, jabłek - a więc produktów, które mają bakterie kwasu octowego (AAB). Jak zrobić ocet jabłkowy? Dlaczego warto go pić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule. 

Jak powstaje żywy ocet jabłkowy?

Żywy ocet jabłkowy można robić metodą orleańską. W tym przypadku powstaje on przez wydzielający się sok z rozgniecionych jabłek. Dzięki temu następują trzy etapy fermentacji. 

Pierwsza, klasyczna fermentacja alkoholowa polega na przekształcenie cukru w alkohol. Ten zostaje przetworzony przez drożdże. 

Druga, jabłkowo-mlekowa fermentacja przekształca kwas jabłkowy z jabłek w kwas mlekowy.  Z kolei fermentacja octowa jest przetwarzana przez bakterie, które zmieniają alkohol w kwas octowy.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Nagietek lekarski - działanie

Jak zrobić ocet jabłkowy metodą orleańską?

Jeśli chcesz zrobić ocet jabłkowy metodą orleańską, to musisz użyć całych jabłek, a nie tylko ich gniazd nasiennych i obierek. Całość zamierzam przygotować w 50-litrowej, drewnianej beczce i w przepisie podane są proporcje do takiego naczynia. 

Składniki:

  • 6 kg jabłek;
  • 35 l wody;
  • 1,820 kg cukru (na 1 l wody przypadają 4 łyżki cukru - 1 łyżka waży 13 g)

Przygotowanie:

Żeby zrobić ocet jabłkowy metodą orleańską, na początek musisz umyć jabłka i zmiażdżyć je w beczce np. ubijakiem do kapusty. Będą lepiej się ubijać, jeśli uprzednio przekroisz je na pół albo nawet na ćwiartki. 

W kolejnym kroku usuń chlor z wody - wystarczy, że ją przefiltrujesz. Zimną wodą zalej jabłka i dodaj cukier. Całość mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru. 

Na koniec przykryj beczkę ściereczką i odstaw ją na pół roku. Pamiętaj o codziennym mieszaniu octu jabłkowego. Po sześciu miesiącach możesz przecedzić płyn i porozlewać go do słoików.

Po co pije się ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy pije się po to, aby wzmocnić odporność. Ten płyn ma właściwości odkażające, zwalcza wirusy i bakterie, odpowiedzialne za rozwój infekcji i przeziębienia. Wystarczy, że będziesz pić jedną łyżeczkę octu dziennie. 

Taka ilość octu jabłkowego, spożywanego przed posiłkiem, wspomaga trawienie i poprawia zakwaszenie żołądka. Poza tym zapewnia uczucie sytości i przyspiesza spalanie tłuszczów, co sprzyja procesowi odchudzania. 

Ten zdrowotny płyn można pić nie tylko na odporność i odchudzanie. Ocet jabłkowy zapobiega starzeniu się i rozwojowi różnych chorób tj. nowotwory, choroby układu krążenia i choroby neurologiczne.

Ocet jabłkowy piję po uprzednim rozcieńczeniu z wodą z dodatkiem przypraw korzennych. Używam go także w kuchni np. jako dodatek do soku, koktajlu, smoothie oraz zielonej herbaty. Wiele osób dodaje ten płyn do zup, dań mięsnych i sałatek. 

Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV

Zobacz też:

Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz

Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

INTERIA.PL