Ocet jabłkowy robię z przepisu mojej babci. Piję codziennie, bo daje odporność i trzyma wagę w ryzach
Sądzisz, że ocet jabłkowy to tylko kuchenny dodatek? Nic bardziej mylnego. To naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia. Wystarczy regularnie pić po kilka łyżek, aby poczuć zdecydowaną różnicę. Zawsze robię ocet jabłkowy z przepisu mojej babci, a moja odporność jest jak tarcza.
Moja babcia od kiedy pamiętam robiła domowy ocet jabłkowy. Zawsze podkreślała, że jego regularne picie może przynieść mnóstwo korzyści dla zdrowia i urody, więc i ja rozpoczęłam stosowanie tego prostego rytuału. Dzisiaj nie wyobrażam sobie już bez niego mojej codzienności. Piję 1-2 łyżki dziennie, po rozcieńczeniu z wodą.
Najlepszy przepis na ocet jabłkowy jest jeden - ten, który przekazała mi babcia. To prawdziwa witaminowa bomba, bez której nie wyobrażam sobie dzisiaj nawet dnia.
Chcesz przygotować taki sam? Potrzebne ci będą następujące składniki:
- 1 kg dojrzałych jabłek,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru.
Zacznij od zagotowania wody, następnie odstaw ją do czasu ostygnięcia.
W tym czasie możesz obrać jabłka - wydrąż gniazdka z pestkami, usuń ogonki i zepsute fragmenty owoców. Pokrój jabłka na ćwiartki.
Gdy woda będzie już delikatnie ciepła, dodaj cukier i miód, dokładnie energicznie wymieszaj.
Kawałki jabłek włóż do większego słoika, zalej je całkowicie wodą z cukrem i miodem, tak aby nie wystawały. Słoik przykryj lnianą ściereczką i zabezpiecz dodatkowo np. przy pomocy gumki recepturki. Odstaw w ciepłe miejsce. Przez pierwszy tydzień mieszaj jabłka trzy razy dziennie. Później nie musisz już tego robić.
Najtrudniejsze jest tu czekanie - ocet jabłkowy będzie gotowy po pięciu tygodniach. Gdy ten czas upłynie, odcedź owoce i powstały w ten sposób płyn przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
Dlaczego warto pić ocet jabłkowy? Powodów jest wiele. Ten naturalny produkt spożywany regularnie zabija bakterie, wspiera także zdrowie jelit oraz reguluje wydzielanie insuliny.
Ponadto wpływa korzystnie na układ odpornościowy, warto sięgać po niego szczególnie w okresie infekcyjnym. Ocet jabłkowy jest doskonałym produktem także wtedy, gdy chcemy zgubić zbędne kilogramy.
Łagodzi również zgagę i problemy żołądkowe, jest też odpowiedni aby ustabilizować poziom cukru we krwi. Warto wspomnieć też o tym, że ocet jabłkowy może pozytywnie wpływać na wygląd skóry oraz na poziom energii.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zdrowa przekąska zamiast chipsów. Poprawia trawienie i pamięć, wzmacnia odporność