Odchudzający napój z imbirem. Dobrze działa też na odporność
Chociaż imbir jest dostępny w sklepach przez cały rok, w okresie jesienno-zimowym dużo częściej decydujemy się na jego zakup. Jest doskonałym wyborem żywieniowym, kiedy chcemy wzmocnić odporność. Świeży korzeń imbiru świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań oraz przeróżnych rozgrzewających herbat i naparów. Co więcej, napój z imbirem może przyspieszyć redukcję nadprogramowych kilogramów. Jak go zrobić? Podpowiadamy.
Przejście przez proces odchudzania to nie lada wyzwanie. W internecie można znaleźć niezliczoną ilość diet i magicznych sposobów, które mają pomóc zmniejszyć obwód talii. Jednak jedyną, zdrową opcją zalecaną przed dietetyków, jest deficyt kaloryczny, czyli spożywanie mniejszej liczby kalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie, oraz codzienna aktywność fizyczna. Można jednak wprowadzić do jadłospisu produkty, które podkręcą przemianę materii. Jeśli chcesz schudnąć, zamiast sięgać po słodzone soki, zrób odchudzający napój z imbirem. Jest smaczny, niskokaloryczny, a w dodatku wspiera odporność i proces redukcji masy ciała.
Sprawdź także: Syrop na kasze zrobisz z trzech składników. Warto pić go również na odporność
Napój na bazie imbiru wypijany o poranku, a także przed lub po posiłku, świetnie pobudzi układ pokarmowy do pracy. Ma działanie podkręcające metabolizm, co w połączeniu z dietą, korzystnie działa na redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej. Należy zaznaczyć, że ważna jest tu regularność, aby zobaczyć efekty, wystarczy, codziennie spożywać kilku centymetrowy kawałek imbirowego korzenia, na przykład w formie zdrowego napoju.
Ponadto imbir wspiera prawidłowe trawienie, pomaga na niestrawność, a także redukuje nieprzyjemne dolegliwości, takie jak gazy, czy wzdęcia. Ma działanie przeciwwymotne, a także redukuje nudności. Chętnie sięgają po niego na przykład kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną. Korzystnie działa także na układ krążenia, między innymi zbija wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Korzeń imbiru można stosować również w celu ustabilizowania poziomu cukru we krwi.
Imbir znany jest również ze swojego działania bakteriobójczego, przeciwwirusowego i przeciwgrzybiczego, dzięki czemu świetnie radzi sobie z infekcjami górnych dróg oddechowych. Warto stosować go w okresie przeziębień i grypy. Ma również właściwości rozgrzewające i wykrztuśne, pomaga pozbyć się bólu gardła i kaszlu - przyczynia się do rozrzedzenia zalegającej wydzieliny. Dodatkowo korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne. Ponadto w imbirze znajdują się substancje o działaniu przeciwutleniającym, które wspierają walkę ze stresem oksydacyjnym, mają właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe.
Do zrobienia odchudzającego napoju z imbirem, będziesz potrzebować: ok. 4 cm kawałek świeżego imbiru, 1 cytrynę, 250 ml wody.
Przygotowanie napoju. Zacznij od umycia i obrania imbiru, następnie pokrój go w plastry. Przełóż do kubka i zalej gorącą wodą, odstaw na 15 minut do zaparzenia. Kiedy napar nieco przestygnie, przecedź go. Dodaj sok z cytryny. Możesz dosłodzić go łyżeczką miodu lub erytrytolu, oraz udekorować plasterkiem cytryny.
Oczywiście napój z miodem będzie miał więcej kalorii. Warto jednak zaznaczyć, że łyżeczka miodu ma jedynie ok. 40 kcal, a jednocześnie dostarcza sporo walorów prozdrowotnych, m.in.: wspiera odporność i zdrowe serce. Dlatego warto znaleźć miejsce dla łyżeczki miodu nawet w jadłospisie redukcyjnym.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy