Reklama
Reklama

Syrop na kaszel zrobisz z trzech składników. Warto pić go również na odporność

Sezon na przeziębienie i grypę w pełni. Jeśli któryś z twoich domowników pokasłuje i skarży się na ból gardła, możesz podać mu zdrowy, naturalny i smaczny syrop na kaszel. Co więcej, specyfik ten można stosować także jako suplement diety wzmacniający odporność. Przygotujesz go jedynie z trzech składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Podpowiemy ci, jak zrobić syrop z liści laurowych.

O odporność należy dbać przez cały rok, niestety często przypominamy sobie o tym dopiero jesienią, gdy coraz częściej pojawiają się infekcje. Jednym ze sposobów na zadbanie o układ immunologiczny jest zwrócenie większej uwagi na swoją dietę. Należy spożywać pełnowartościowe posiłki, bogate w różnorodne składniki. Zadbaj o to, aby w miarę możliwości, w każdym z nich znalazło się źródło białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów, nie zapomnij o dawce witamin i minerałów z owoców i warzyw. Jedz produkty bogate w witaminy A, C, D, E; minerały, m.in.: selen, cynk i żelazo; oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo pij co najmniej dwa litry płynów w ciągu dnia, dbaj o codzienną aktywność fizyczną, oraz jakość i ilość snu. Możesz także sięgnąć po domowe sposoby na wzmocnienie układu immunologicznego w postaci naparów, soków, czy syropów. W poniższym artykule opowiemy ci nieco więcej o właściwościach syropu z liści laurowych na kaszel i odporność.

Sprawdź także: Na czczo piję, by wzmocnić odporność i przyspieszyć metabolizm. Wieczorem pomaga mi zasnąć

Syrop z liści laurowych na kaszel i odporność

Bazą syropu są oczywiście liście laurowe, które mają wiele cennych właściwości wspierających odporność. Napar z wawrzynu szlachetnego, bo właśnie tak oficjalnie brzmi  nazwa liści laurowych, wykazuje działanie bakteriobójcze, wirusowe i grzybobójcze. Pomaga zwalczać infekcje, polecany jest przy przeziębieniach, grypie, czy zapaleniu oskrzeli, czy dolegliwościach związanych z zatokami. Ma właściwości antyseptyczne, wspiera zwalczanie stanów zapalnych gardła. Zmniejsza ból, chrypkę i kaszel, dzięki działaniu wykrztuśnemu, pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny. Wykazuje właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Dodatkowo wycisza oraz przyczynia się do lepszej jakości snu, co pomaga w procesie regeneracji.

Warto wspomnieć także, że liście laurowe świetnie wpływają na pracę układu pokarmowego, wspierają trawienie, będą pomocne przy niestrawności, redukują gazy i wzdęcia. Pomagają także przy takich dolegliwościach jak nudności, czy biegunka. Dodatkowo liście te mają pozytywny wpływ na układ krążenia, regulują ciśnienie krwi, a także przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Drugim składnikiem syropu jest naturalny miód, który również wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, pomaga pozbyć się infekcji. Dodatkowo wzmacnia organizm oraz ma działanie wspierające układ immunologiczny. Działa odkażająco, dzięki czemu pomoże zwalczyć stany zapalne gardła, ma działanie łagodzące, dzięki czemu zmniejsza ból i chrypkę. Co więcej, ma właściwości przeciwalergiczne, jest korzystny dla układu trawiennego. Wspiera również prawidłową pracę serca, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej oraz miażdżycy.

Trzeci, ostatni składnik syropu to sok z cytryny. To doskonałe źródło witaminy C, która wspiera odporność, a także przyczynia się do lepszego wchłaniania żelaza i syntezy kolagenu. Wykazuje także działanie antyseptyczne, dzięki czemu w połączeniu z powyższymi składnikami, pomoże zwalczać stan zapalny gardła. Cytrynowy sok dostarcza także cennych antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Dodatkowo pobudza trawienie, oraz pływa korzystnie na kondycję skóry.

Jak zrobić syrop z liści laurowych?

Do zrobienia syropu z liści laurowych, będziesz potrzebować: 10 całych liści laurowych, 300 ml wody, 8 łyżek naturalnego miodu, oraz 1 cytryny.

W garnku zagotuj wodę, następnie wrzuć do niej liście laurowe, zmniejsz grzanie, gotuj przez około kwadrans. Następnie zdejmuj garnek z ognia, przykryj go pokrywką i odstaw na chwilę. Wywar przecedź i odstaw do wystudzenia. Wlej osiem łyżek naturalnego miodu, oraz wyciśnięty sok z całej cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowy syrop wlej do czystego i wyparzonego słoika.

Taki syrop pomoże nie tylko przy przeziębieniu, czy kaszlu. Świetnie wpłynie również na trawienie oraz zdrowie układu krążenia. Jak stosować syrop z liści laurowych? Dorośli powinni spożywać trzy łyżki dziennie przed jedzeniem. Natomiast dzieci trzy łyżeczki w ciągu dnia.   


Źródła: terazgotuje.pl, youtube.com/@SprytneTrikipl, doz.pl


Zobacz też:

Ma mniej kalorii i więcej białka od kurczaka. To mięso polecają dietetycy

Ryba z polskich wód, o wiele zdrowsza od łososia. Kiedyś chętnie jedzona, dziś zapomniana

Wypróbuj wodę owsiano-lnianą. Najlepsza na tłuszcz na brzuchu i dobrą pracę jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy