Owoc wypełniony po brzegi witaminą C. Leczy stany zapalne w żołądku, nadciśnienie, idealny dla seniorów
Ten mały niepozorny owoc jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Leczy stany zapalne w żołądku, nadciśnienie i jest idealny dla seniorów. Rośnie w Polsce na dziko i można przygotować z niego wyborny leczniczy sok. Czy już go znasz?
Rokitnik to krzew ciernisty z rodziny oliwkowatych. Naturalnie występuje w Europie, Kaukazie i na Syberii. Roślinę spotkamy także w Polsce, gdzie rośnie na dziko, głównie w pasie nadmorskim. W naszym kraju krzew objęty jest częściową ochroną. Oznacza to, że możemy zbierać jego owoce, ale bez niszczenia samych krzewów. Zbiorów nie można dokonywać jedynie na siedliskach wydmowych i klifowych.
Od sierpnia do września na rokitniku pojawiają się owoce. Są one małe i kuliste. Mają barwę intensywnie żółtą, wręcz pomarańczową. Owoce rokitnika stanowią najcenniejszą część rośliny. Cechuje je wyjątkowy smak, ale też właściwości. To dzięki ich działaniu oraz wysokiej zawartości witamin rokitnik nazywany jest złotem Syberii.
Owoce rokitnika zyskały miano złota Syberii za względu na dużą zawartość cennych związków. Między innymi dostarczają one do organizmu witaminę C, A, E, K, witaminy z grupy B. Uzupełniają zapotrzebowanie na potas, magnez, wapń i żelazo. Do tego jagody obfitują w karotenoidy, fosfolipidy, antocyjany, flawonoidy, garbniki i inne liczne kwasy organiczne.
Właściwości przeciwzapalne rokitnika przydadzą się również przy leczeniu stanów zapalnych w żołądku. Owoce pomogą zarazem przy nieżycie jelit, wywołanego bakteriami lub wirusami.
Owoce rokitnika mają właściwości antyoksydacyjne. Zahamują szkodliwe działanie wolnych rodników, wywołujących stres oksydacyjny. Wpłyną na organizm przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Regularnie jedzone jagody mogą nawet opóźnić rozwój chorób neurodegeneracyjnych takich jak m.in. Alzheimer, Parkinson.
Rokitnik wykazuje właściwości blokujące wchłanianie cholesterolu z diety. Tym samym obniży poziom “złego" cholesterolu LDL.
Rokitnik pomaga także na zbyt wysokie ciśnienie krwi. Obniży je i utrzyma na odpowiednim poziomie. Oznacza to, że zmniejszy ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego lub ułatwi leczenie schorzenia. Zapobiegnie chorobom serca i układu krążenia, m.in. miażdżycy.
Rokitnik pomoże na przeziębienie i grypę. Duża dawka witaminy C wyleczy infekcje i pozwoli na szybki powrót do zdrowia. Owoce zadziałają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Zmniejszą ilość zachorowań, zredukują stany zapalne i zapobiegną powstawaniu ich w przyszłości.
To także składnik wspierający leczenie zaburzeń układu pokarmowego.
Owoce rokitnika w kuchni zwykle przerabiane są na przetwory. Z jagód można wytworzyć wyborne dżemy, konfitury. Te z powodzeniem można później zajadać ze słodkimi plackami lub naleśnikami. Wzbogacimy nimi też domowe desery, ciastka oraz ciasta.
Z rokitnika robiony jest sok, który można pić rozcieńczony z wodą lub dodać do herbaty. Już 100 ml soku ze złota Syberii wystarczy, żeby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Źródło: apteka-melissa.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapominamy o tej kaszy. Wzmacnia odporność, kontroluje poziom cukru i dobrze działa na serce
Niezwykłe owoce ze starożytnego drzewa. Dla seniorów są jak lekarstwo na pamięć
Genialny dodatek do owsianki. Wreszcie zobaczysz efekty odchudzania, jelita będą pracować jak należy