Reklama
Reklama

Owoc z samego serca Azji. Kopalnia witaminy C, smakuje jak połączenie cytryny i grejpfruta

Yuzu wyglądem przypomina skrzyżowanie cytryny z mandarynką, jego smak jest słodko-kwaśny z wyraźną nutą goryczki. Ten azjatycki owoc w polskich sklepach pojawia się stosunkowo rzadko, warto jednak poznać jego prozdrowotne działanie. W poniższym artykule opowiemy ci, jakie właściwości zdrowotne ma yuzu, gdzie kupić te nietypowe owoce, oraz jak je jeść.

Yuzu to owco z serca Azji, pochodzi z Chin, jednak sporą popularnością cieszy się również w Japonii czy Korei. Przeważnie owoce yuzu osiągają od 5,5 do 7,5 cm średnicy, mają żółtą, chropowatą skórkę, kształt przypominający mandarynkę, oraz dosyć duże pestki. Zastanawiasz się, gdzie kupić yuzu? Czasami owoce te pojawiają się na półkach popularnych supermarketów, od ręki można je jednak zakupić za pośrednictwem stron internetowych.

Właściwości zdrowotne yuzu

Podobnie jak inne cytrusy, yuzu zawiera sporo witaminy C. O dziwo ma jej nawet do trzech razy więcej niż cytryna. Spożywanie witaminy C wspiera odporność organizmu, a dodatkowo  zmniejsza ryzyko infekcji. Ma również działanie antyoksydacyjne, zmniejsza stres oksydacyjny, wykazuje również właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Dodatkowo witamina C wspiera syntezę kolagenu oraz wchłanianie żelaza.

Reklama

W yuzu znajdują się również witaminy z grupy B, które korzystnie działają na procesy metaboliczne, układ hormonalny, nerwowy, czy krążenia. W tych cytrusowych owocach obecne są również składniki mineralne, takie jak potas, który między innym odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi, oraz wapń, który wzmacnia kości i zęby. Natomiast zawarty w nich magnez ma działanie wspierające pracę mózgu, serca i mięśni.

Jedzenie yuzu korzystnie wpływa na układ krążenia, ma działanie przeciwzakrzepowe, a także pomaga regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Przypisuje się mu również właściwości pozytywnie wpływające na układ nerwowy. Koi nerwy, oraz poprawia samopoczucie. Co ciekawe, owoce yuzu w krajach azjatyckich są stosowane powszechnie do produkcji kosmetyków.

Sprawdź także: Owoc, który zaspokaja głód. Ma dobry wpływ na układ pokarmowy i serce

Jak jeść yuzu?

Zastanawiasz się, jak smakuje yuzu? Chociaż wyglądem przypomina nieco mandarynkę, jego smak bliższy jest grejpfrutowi. Można wyczuć w nim kwaśne, nieco cierpkie nuty. Niektórzy odnajdują w nim również aromaty kwiatowe lub sosnowe. Owoc yuzu dużą popularnością cieszy się przede wszystkim w kuchni japońskiej. Wykorzystywany jest zarówno sok, miąższ, jak i owocowa skórka, która wzbogaca smak potraw. Można używać go zarówno do dań na słodko, jak i słono.

Yuzu może stanowić element napojów, smoothie, a także słodkich deserów czy lodów. Z tego cytrusa przygotowuje się gęsty miodowy syrop zwany yuzu hachimutsu, który idealnie sprawdza się w rozgrzewających napojach lub deserach.

Owoc ten wykorzystuje się również do przygotowywania ponzu, czyli cytrusowego sosu wykorzystywanego do dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Jest także elementem japońskiego rosołu suimono. Yuzu stanowi także składnik azjatyckiej kiszonki tsukemono przygotowywanej z rzepki, kapusty pak choi, ogórków, imbiru i rzodkwi,

Źródła: terazgotuje.pl, mochiko.pl/yuzu/, oqema.pl

Zobacz też:

Jeśli zobaczysz w sklepie, kup na zapas. Świetnie reguluje cukier i hamuje apetyt

W Szwecji to ekskluzywny towar, my nie doceniamy. Zapomniana "królowa jezior". Delikatna w smaku, łatwo pozbyć się ości

Kiedyś gościła na stołach magnatów i biedaków. Dziś podaje się w wykwintnych restauracjach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce