Ozdabiamy nim półmiski, a ma więcej żelaza niż wołowina. Nie bez powodów babcie miały go w ogródkach
Nie wszyscy wiedzą, że jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Choć najczęściej służy za ozdobę talerza, to z powodzeniem może być główną bazą pysznych potraw. Dowiedz się, jak wykorzystać jarmuż w kuchni i dlaczego w ogóle warto go jeść.
Niewiele osób wie, że jarmuż to jedna z najstarszych odmian kapusty. Włączony do codziennej diety dostarcza organizmowi całą masę składników odżywczych. Nie musi być tylko ozdobą półmiska - w kuchni to bardzo uniwersalny produkt.
Jarmuż to postrzępione i pofalowane, liściaste warzywo o bogatym składzie. W 100 gramach zawiera tylko 49 kcal, dlatego zaliczany jest do niskokalorycznych produktów.
Wśród wartości odżywczych jarmużu wyliczyć można m.in. dużą dawkę białka roślinnego (większą niż w innych roślinach kapustnych) czy błonnika pokarmowego. To także cenne źródło witamin A, C i K oraz wielu minerałów, w tym wapnia i potasu. Co ciekawe, ma w sobie więcej żelaza niż wołowina.
Dlaczego jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie? Jest skarbnicą antyoksydantów o silnym prozdrowotnym działaniu.
Jarmuż mogą jeść wszyscy, którzy dbają o zdrową i szczupłą sylwetkę. Nie tylko ma mało kalorii, ale też zawiera błonnik pokarmowy. Wpływa on korzystnie na procesy trawienne i wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit. Przy regularnym spożywaniu jarmużu nie trzeba się więc obawiać zaparć, wzdęć i spowolnionego metabolizmu. Warzywo pomaga cieszyć się zdrową dietą. Warto jednak pamiętać, żeby nie spożywać go w nadmiarze - duża porcja błonnika może spowodować odwrotny efekt od pożądanego.
Dlaczego jeszcze warto jeść jarmuż? Ze względu na właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze (w szczególności sulforafan), które znajdują się w jego składzie, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Opóźniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzko zachorowania na nowotwory czy miażdżycę.
W jarmużu znajduje się też luteina i beta-karoten, które zadbają o narząd wzroku. Roślina, która zawiera m.in. potas i witaminę K, usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i krążenia, a także reguluje ciśnienie krwi. Wdrożenie warzywa na stałe do diety uchroni przed anemią.
Niestety nie wszyscy mogą skorzystać z dobroczynnego działania jarmużu. Kto nie powinien go jeść? Przede wszystkim chorzy na tarczycę, ponieważ - jak każda roślina kapustna - zawiera on goitrogeny. Związki te mogą wpływać na stężenie jodu w organizmie. Jarmuż, który ma w swoim składzie szczawiany, nie jest też wskazany chorującym na kamicę nerkową - może wzmocnić objawy tej dolegliwości.
Skoro jarmuż nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale ma też prozdrowotne właściwości, to jak wykorzystać go w kuchni? Okazuje się, że warzywo może być podstawą wielu różnych potraw. Warto wiedzieć, że jarmuż można jeść surowy, ale także poddać go obróbce.
Surowy jarmuż najczęściej zdobi półmiski z wędlinami, ale sprawdzi się świetnie także jako baza sałatek lub surówek. Można usunąć twarde łodygi, a liście postrzępić na mniejsze kawałki - wtedy będzie mieć przyjemniejszą teksturę do jedzenia. Co więcej, z warzywa da się też przygotować pesto lub pastę do smarowania kanapek.
Jarmuż to popularny dodatek do zielonych, dietetycznych koktajli i smoothie. Rewelacyjnie uzupełni wszystkie owocowe mikstury, które potrzebują dużej dawki wartościowych składników odżywczych. Podczas redukcji wagi warto też skorzystać z przepisu na chipsy z jarmużu, które są niskokaloryczną, ale sycącą przekąską. Nadają się też jako dekoracja do zup-kremów.
Roślinę można też krótko ugotować w osolonej wodzie i podsmażyć na maśle. W takim wydaniu najlepiej pasuje do makaronu albo ryżu.
Źródło: terazgotuje.pl, plantet.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność