Pij z wodą, najlepiej na czczo. Zbijesz cukier, wysoki cholesterol, jelita zaczną dobrze pracować
Powszechnie wiadomo, jak istotne jest codzienne nawadnianie organizmu. Można jednak sprawić, że przyniesie ono jeszcze więcej korzyści - a to za sprawą niepozornej naturalnej substancji o szerokich prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź, dlaczego warto regularnie pić wodę z inuliną.
Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie, co to jest inulina? To substancja naturalnie występująca w niektórych częściach spichrzowych roślin. Występuje m.in. w mniszku lekarskim, omanie wielkim, topinamburze czy cykorii. Po przetworzeniu przyjmuje ona najczęściej postać białego proszku - w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć przede wszystkim inulinę z agawy czy cykorii.
Inulina uważana jest za prebiotyk, którego regularne przyjmowanie może nieść wiele korzyści dla ludzkiego organizmu.
Zobacz także: Najzdrowsza ze słodkowodnych ryb. Jak przyrządzić pstrąga?
Jakie właściwości ma inulina? Ta substancja wpływa na wiele obszarów organizmu - doskonale działa przede wszystkim na zdrowie jelit, wspierając kolonizację dobrych bakterii. Regularnie stosowana inulina skutecznie wspiera cykl wypróżnień, wypływając na ruch robaczkowy.
Suplementacją inuliny powinny zainteresować się także osoby, którym zależy na redukcji wagi. Substancja ta zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu stanowi istotne wsparcie podczas procesu odchudzania i zapobiega otyłości. Często polecana jest właśnie przez dietetyków.
Inulina ma bardzo dobry wpływ także na nasz układ odpornościowy - regularne jej przyjmowanie zdecydowanie zmniejsza ryzyko infekcji. Badania naukowe dowiodły, że suplementowana przez dłuższy okres inulina pomaga stabilizować także poziom cukru we krwi, dlatego sięgać po nią powinny również osoby zmagające się z cukrzycą. Pojawiły się również głosy, że inulina przeciwdziała rozwojowi raka jelita grubego.
Interesujące jest także pozytywne działanie inuliny jeżeli chodzi o poprawę nastroju u pacjentów z depresją, a także zapobieganie tej chorobie.
Jakie są przeciwwskazania do stosowania inuliny? Unikać jej powinny osoby z chorobami jelit, trzustki, żołądka czy dwunastnicy. Składnik ten nie jest zalecany także kobietom ciężarnym oraz pacjentom po zabiegach operacyjnych.
Skoro inulina jest składnikiem tak zdrowym, po który warto sięgnąć, pozostaje pytanie, w jaki sposób ją suplementować? Rozwiązanie jest proste - jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie i właśnie w takiej formie najlepiej jest ją przyjmować, aby mogła jak najlepiej działać w organizmie. Co ciekawe, inulina nadaje wodzie nieco słodkawy smak, co dla wielu osób jest jej dodatkową zaletą. Woda z inuliną będzie więc i zdrowa, i smaczna.
Wątpliwości może budzić dobór konkretnej dawki inuliny. Chociaż jest to substancja bezpieczna, zalecaną w przypadku każdej osoby ilość należy ustalić z lekarzem.
Źródła: doz.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pij codziennie na czczo. Niezawodna na tłuszcz na brzuchu i dobrą pracę jelit
Kupuj, gdy tylko zaczną pojawiać się na bazarku Regulują ciśnienie i wzmacniają serce