Piję zamiast rumianku i zielonej herbaty. Idealnie zbija wysoki cukier i ciśnienie
Herbata to dla wielu codzienny rytuał, którego nie można sobie odpuścić. Najczęściej sięgamy po czarną, zieloną czy ziołową. Nie zdajesz sobie sprawy, ile tracisz, omijając herbatę szafranową. Idealnie zbija wysoki cukier, za wysokie ciśnienie i redukuje stres. Piję ją codziennie i czuję się bosko.
Szafran to jedna z najdroższych przypraw świata. Pozyskuje się ją ze znamion słupków szafranu uprawnego. Dawniej występowała tylko naturalnie w Azji w regionach południowo-zachodnich. Później coraz częściej uprawiano ją, początkowo w Grecji, później w Indiach, Hiszpanii. Obecnie największym producentem szafranu stał się Iran.
To, co dyktuje głównie cenę szafranu to jego pozyskiwanie. Na 1 kilogram czerwonego bogactwa potrzebne jest użycie ponad 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego. Do tego zbiory odbywają się ręcznie.
Zakupić ją możemy w postaci proszku lub nitek. Ma intensywnie pomarańczową, wręcz czerwoną barwę. Przez to dawniej używano przyprawy jako barwnika. Jej aromat jest wyjątkowo mocny, korzenny, nieco piżmowy. Wystarczy zaledwie odrobina, a potrawa potrafi zmienić smak nie do poznania. W zbyt dużych ilościach doda za to charakterystycznej gorzkości.
Szafran działa cuda nie tylko w kuchni, nadając daniom niepowtarzalnego aromatu. To także pełnia właściwości dla zdrowia, która wynika z jego składu. Przyprawa zawiera pełnię składników aktywnych w postaci:
- krocyny,
- safranalu,
- zeaksantyny,
- likopenu,
- karotenoidów,
- flawonoidów,
- witamin z grupy B.
Szafran a cukier
Szafran wykazuje właściwości regulujące stężenie glukozy we krwi. Poprawia wrażliwość na działanie insuliny. Pomaga w stabilizacji poziomu cukru i zapobiega wahaniom glikemii. Po posiłkach nie będą występować nagłe wyrzuty i spadki energii.
Szafran a ciśnienie i cholesterol
Bogactwo przeciwutleniaczy sprawia, że przyprawa ma właściwości dbające o układ krążenia. Zredukuje poziom za wysokiego "złego" cholesterolu LDL i zminimalizuje jego negatywny wpływ na organizm. Jednocześnie obniży ciśnienie tętnicze krwi. W efekcie może uchronić przed rozwojem chorób serca, w tym przed miażdżycą, udarami, zawałem.
Szafran a trawienie
Przyprawa z Bliskiego Wschodu pozytywnie działa na układ trawienny. Stymuluje produkcje kwasów żołądkowych, usprawniających trawienie tłustych, ciężkich potraw. Potrafi zmniejszyć ilość wzdęć, gazów. Złagodzone zostaną stany zapalne układu pokarmowego, podrażnienia jelit i żołądka.
Szafran a układ nerwowy
Regularne przyjmowanie szafranu może poprawiać funkcjonowanie układu nerwowego. Zniweluje objawy silnego stresu, stanów lękowych, depresyjnych. Ułatwi zrelaksowanie się, poprawi jakość snu i zwalczy problemy z zasypianiem, bezsenność.
Dodatkowo szafran może wspierać funkcje poznawcze. Poprawi pamięć, zdolność do nauki nowych rzeczy. Będzie przeciwdziałać rozwojowi Alzheimera, ale poleca się go zarazem osobom, które już zmagają się z tym schorzeniem.
Najlepszym sposobem na dostarczenie wszystkich cennych właściwości zdrowotnych, jest przyrządzenie herbaty szafranowej. Przygotowanie jej jest iście banalne i szybkie.
Wystarczy zagotować wodę i odstawić ją na chwilę do przestygnięcia. W szklance umieść od 4 do 5 nitek szafranu i zalej je wciąż gorącą wodą. Napar zostaw pod przykryciem na 10-15 minut.
Po tym czasie herbata szafranowa jest gotowa do picia. Można ją pić w takiej postaci lub z dodatkiem soku z cytryny, miodu lub innych przypraw korzennych. 1 szklanka naparu może być przyjmowana codziennie.
Źródło: doz.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tych kwiatów nie brakuje w ogrodach. Mało kto wie, że można z nich przygotować lemoniadę
Włosi jedzą w sałatkach i z makaronem. Pomaga kontrolować cukier, ma dużo witamin
W Hiszpanii to prawdziwy przysmak, my nie jadamy. Mają mnóstwo żelaza i dobrego białka