Wystarczy łyżeczka dziennie, by wzmocnić serce i wątrobę, pozbyć się zmęczenia. Seniorzy powinni jeść regularnie
Nie każdy miód smakuje tak samo i ma podobne właściwości. Miód kasztanowy to prawdziwy rarytas - ciemny, aromatyczny i o ciekawym, lekko gorzkawym posmaku. Warto poznać go bliżej, bo nie tylko wzbogaci kuchnię, ale też pomoże zadbać o zdrowie w naturalny sposób. To skarbnica cennych wartości odżywczych.
Miód kasztanowy to nieco mniej popularny kuzyn znanych miodów akacjowych, lipowych czy wielokwiatowych. Ten wyjątkowy pszczeli produkt nie tylko zachwyca głębią smaku, ale też może wspierać organizm w codziennej walce z infekcjami, zmęczeniem i dolegliwościami układu krążenia. Co to jest miód kasztanowy i jak używać go w kuchni?
Miód kasztanowy to miód nektarowy, który pozyskuje się z kwiatów kasztana jadalnego. Roślina występuje naturalnie na południu Europy. To właśnie we Francji, Włoszech czy Hiszpanii produkt jest mocno spopularyzowany. Warto pamiętać, że to miód sezonowy. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów kasztanowców tylko przez kilka tygodni, zazwyczaj w czerwcu i lipcu. Produkt pojawia się w sprzedaży latem lub wczesną jesienią.
Miód kasztanowy wyróżnia się już na pierwszy rzut oka na tle innych produktów tego typu. Ma ciemny, bursztynowy kolor, który czasami wpada nawet w brąz. W porównaniu z klasycznymi miodami jest bardziej płynny i dłużej utrzymuje taką rzadką konsystencję (z powodu dużej zawartości fruktozy wolniej się krystalizuje).
Pachnie nieco ziołowo i cechuje się wyjątkowym smakiem, który nie kojarzy się z miodami. Jest wyrazisty, słodki, ale z delikatną nutą goryczy. Miłośnicy miodu kasztanowego doceniają go właśnie za ten kontrast w smaku.
Miód kasztanowy to naturalny produkt pełen wartości odżywczych. Nie można go traktować wyłącznie jako smacznego, słodkiego dodatku do herbaty. Zawiera przeciwutleniacze, witaminy (C i te z grupy B) oraz minerały (potas, wapń, magnez, żelazo). Naturalne cukry w miodzie szybko się wchłaniają, dostarczając energię i redukując uczucie zmęczenia. Także witaminy z grupy B koją układ nerwowy i wspierają metabolizm energetyczny.
Dzięki zawartości antyoksydantów - flawonoidów i tanin - miód działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dodatkowo wspiera układ krwionośny, poprawia krążenie, wzmacnia naczynia i może wspomagać pracę serca. Jest szczególnie polecany osobom posiadającym żylaki, chorującym na nadciśnienie lub mającym osłabione krążenie.
Miód kasztanowy wspiera pracę układu pokarmowego. Działa lekko żółciopędnie, usprawnia procesy trawienne i jest świetną kuracją detoksykacyjną dla organizmu. Wspiera także wątrobę, dzięki zawartości przeciwutleniaczy i enzymów, które pomagają usunąć szkodliwe substancje.
Dzięki właściwościom antybakteryjnym jest także używany w trakcie przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Skutecznie wzmacnia osłabioną odporność i pomaga zwalczyć wirusy. Można go podawać dzieciom powyżej 1. roku życia, seniorom lub wszystkim w trakcie rekonwalescenji.
Jak każdy miód, także ten kasztanowy, powinien być spożywany z umiarem - zwłaszcza przez osoby z cukrzycą. To produkt o średnim indeksie glikemicznym, wynoszącym 55. W 100 gramach zawiera ok. 331 kcal, dlatego dziennie zaleca się stosowanie go jako dodatku. Co ważne, miodu nie należy podgrzewać powyżej 40 stopni Celsjusza, bo straci swoje cenne właściwości. Najlepiej dodawać go do potraw na zimno lub tuż przed podaniem gorących dań.
Do czego używać miodu kasztanowego? Jego smak - słodki, ale z goryczką - sprawia, że nadaje się zarówno do deserów, jak i potraw wytrawnych. Można nim skropić ser pleśniowy, kozi lub ricottę, który trafi na chrupiącą bagietkę lub deskę serów. W kuchni śródziemnomorskiej łączy się go też z orzechami, oliwą i octem balsamicznym. W ten sposób powstaje aksamitny i aromatyczny dressing do sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć go do mięs. Szczególnie dobrze sprawdzi się jako składnik marynat i glazur, np. do drobiu czy schabu.
W wersji na słodko miód kasztanowy warto dodać do owsianek lub jogurtu naturalnego. Wspaniale smakuje też w postaci syropu do naleśników, pancakes albo lekko przestudzonej herbaty. Możesz też postawić na deser, który łączy gruszki lub figi, orzechy, czekoladę i polany jest miodem.
Dla kuracji zdrowotnej - przy przeziębieniu, osłabieniu lub zmęczeniu - można go również jeść samodzielnie. Wystarczy łyżeczka dziennie - na czczo lub wieczorem przed snem. Jeśli wolisz, rozpuść miód w letniej wodzie i wypij.
Źródło: terazgotuje.pl, izielnik.pl
Zobacz też:
Zwana jest eliksirem życia i owocem młodości. Tworzy parasol ochronny dla serce, reguluje cukier
Regeneruje wątrobę, obniża ciśnienie i chroni serce. Warto mieć w kuchni tego mocarza
To jeden z najzdrowszych napojów świata. Dba o stan kości, serca, pomaga schudnąć