Regeneruje wątrobę, obniża ciśnienie i chroni serce. Warto mieć w kuchni tego mocarza
Czosnek to jeden z najpopularniejszych składników w kuchni na całym świecie. Jego niezwykle intensywny smak i aromat jest nie do zastąpienia i sprawia, że każde danie nabiera charakteru. Mało kto zna jednak jego nieco inną, wyjątkową odmianę - czarny czosnek.
Czarny czosnek - brzmi tajemniczo? Rzeczywiście mało kto zna tę odmianę popularnej w naszych kuchniach rośliny. Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego można go użyć.
Co to jest czarny czosnek? To pytanie zadaje sobie pewnie wiele osób, ponieważ tak naprawdę mało kto słyszał dotąd o tym wyjątkowym składniku. Powstaje on w wyniku fermentacji czosnku białego - muszą zaistnieć do tego określone warunki. Przez kilka tygodni czosnek biały musi być poddawany wysokiej temperaturze i wilgotności. Właśnie w ten sposób zmienia on swoją konsystencję i kolor. Taki czosnek staje się ciemnobrązowy, lub wręcz czarny.
Oczywiście zmienia się nie tylko kolor. Czarny czosnek ma także słodko-pikantny i nieco mniej ostry smak w porównaniu z klasyczną wersją tej rośliny.
Każdy, kto nigdy nie próbował czarnego czosnku, zdecydowanie powinien zainteresować się tym składnikiem - warto włączyć go do diety przede wszystkim ze względu na to, jak jest zdrowy.
Jakie właściwości ma czarny czosnek? Są one zbliżone do właściwości, jakie ma czosnek pospolity, ale te rośliny nie mają identycznego działania. Proces fermentacji sprawia, że czarny czosnek wykazuje dużo więcej przeciwutleniaczy niż ten surowy, którego często używamy w kuchni. Dzięki temu, sięgając po czarny czosnek, mamy szansę na zminimalizowanie ryzyka wielu chorób, także nowotworowych.
Ponadto czarny czosnek ma dużą obecność związków siarki oraz witamin, dzięki czemu skutecznie wspiera układ immunologiczny. To więc doskonały składnik diety dla każdego, komu zależy na zapobieganiu różnego rodzaju infekcjom. Sięgaj po czarny czosnek regularnie również wtedy, kiedy chcesz wspierać pracę serca. Co ciekawe, czarny czosnek wymieniany jest wśród ziół na zmniejszenie ciśnienia.
Roślina ta pomaga także w problemach z trawieniem, a zawarte w niej substancje przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze wspierają zdrowie skóry. Czarny czosnek może zapobiegać także stanom zapalnym układu nerwowego.
No dobrze, ale jak stosować czarny czosnek? Podobnie, jak jego doskonale znaną, białą odmianę.
Czarny czosnek jest w swoim smaku nieco delikatniejszy niż biały, bez obaw możesz dodawać go do różnych dań w nieco większych ilościach. Doskonale nadaje się do różnego rodzaju sosów oraz sałatek. Warto dodawać go także do mięs czy ryb.
Źródło: izielnik.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zwana jest eliksirem życia i owocem młodości. Tworzy parasol ochronny dla serce, reguluje cukier
To jeden z najzdrowszych napojów świata. Dba o stan kości, serca, pomaga schudnąć